Έφτασε το Πάσχα: Οικολογικό Βάψιμο αυγών

Τα πασχαλινά αυγά είναι το κατ΄εξοχήν σύμβολο του Πάσχα και με το βάψιμό τους την Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με το έθιμο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της ατμόσφαιρας των ημερών το βράδυ της Ανάστασης.

  1. Κατ΄αρχήν αγνοείστε την πρώτη συμβουλή του παλιού καλού καιρού, που συνιστούσε να χρησιμοποιήσετε μια “παλιά κατσαρόλα”. Οι σύγχρονες βαφές δεν αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις κατσαρόλες και μόνο για τα χέρια σας δεν ισχύει το ίδιο 🙂
    Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, ειδικά για το γυάλισμα, ίσως μείνουν …”χρωματιστά” για μερικές ώρες, ανάλογα βεβαίως και με την ποιότητα της βαφής.
  2. Αν έχετε τα αυγά στο ψυγείο, βγάλτε τα αρκετές ώρες πριν το βράσιμο και πλύντε τα με χλιαρό νερό ώστε το κέλυφος να είναι καθαρό. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο πετυχημένο αν χρησιμοποιήσετε κατάλευκα αυγά, πάνω στο λευκό η βαφή ευκολότερα αποκτά έντονη απόχρωση.
  3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μία στρώση σε φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε πολύ την θερμοκρασία και αφήστε τα να σιγοβράσουν, χωρίς να κοχλάζουν, για 10-15 λεπτά.
    Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς σφιχτά. Ένα τρυκ για να αποφύγετε κάποια να σπάσουν είναι να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας ένα wettex ή πάνινη πετσέτα και πάνω να ακουμπήσετε τα αυγά.

4.Οι περισσότερες βαφές πλέον χρησιμοποιούνται με κρύο-χλιαρό νερό και αυτή είναι μια διαδικασία σαφώς ευκολότερη από το βράσιμο των αυγών μέσα στο χρώμα, όπως γινόταν παλαιότερα.
Το κάθε φακελάκι βαφής στην συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι “βάφει 50 αυγά”, αλλά εσείς μην το πιστέψετε 🙂
Για πραγματικά πετυχημένο βάψιμο χρειάζεται περισσότερη βαφή και συνήθως και λίγο περισσότερο ξύδι απ΄όσο αναφέρουν οι συσκευασίες. Γενικά υπολογίστε ότι με μία συσκευασία βαφής βάφονται, πετυχημένα, 20-30 αυγά.

5.Αφήστε τα βρασμένα αυγά μέσα στο χρώμα για 2-3 λεπτά, βγάλτε με μια τρυπητή κουτάλα ένα και αν το χρώμα σας ικανοποιεί είναι έτοιμα αν όχι αφήστε τα 1-2 λεπτά ακόμη.

  1. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και περάστε με ένα μαλακό πανάκι λίγο λάδι για να γυαλίσουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και πολύ πιο οικολογικό από το χημικό γυαλιστικό που συνήθως περιέχουν οι συσκευασίες βαφής αυγών.
    Φυσικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία θα βάψετε αυγά σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση εκτός από το κόκκινο, κάτι που συνηθίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Αν ρωτήσετε παλαιότερους θα σας πουν ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα φυτών ή λουλουδιών.
Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
-Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, λουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών και στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάϋλον κάλτσα-καλσόν , καλά τεντωμένο. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.

  • Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάϋλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό. Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες βαφές,
μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας με τρόπο φυσικό, μέσα σε ζωμό που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν.
Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ζωμό – χρώμα είναι:
2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό κομμένο σε κομμάτια ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.

Βράζετε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσετε για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάτε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.
Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό και ως το “νερό” που σε αυτό θα βράσετε τα αυγά και αφού βράσουν επίσης να τα αφήσετε μέσα σε αυτόν για αρκετές ώρες.

Ανάλογα με το είδος λαχανικού-μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε τα αυγά θα πάρουν αντίστοιχη απόχρωση:

  • Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
  • Κόκκινο λάχανο για ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα
  • Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
  • Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για ΜΩΒ χρώμα
  • Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
  • Για ΚΑΦΕ-ΧΡΥΣΑΦΙ απόχρωση βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάϊ
    Ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε εάν θέλετε να βάψετε με οικολογικό τρόπο αυγά σε πολλά χρώματα και για να μην χρειαστείτε πολλά σκεύη-κατσαρόλες κλπ. είναι να τοποθετήσετε τον έτοιμο ζωμό από διάφορα λαχανικά-μπαχαρικά μέσα σε σακουλάκια από χοντρό πλαστικό. Βάλτε μέσα και τα αυγά και αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα.

Γενικά, για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα της βαφής με λαχανικά-μπαχαρικά, καλό είναι να ξέρετε από πριν ότι όσο κι αν αφήσετε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό,σχεδόν ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση ανάλογη με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει, εκτός από αυτά που θα βάψετε με φλούδες κρεμμυδιών.
Για αυτό, ειδικά για το οικολογικό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα γιατί στα πιο σκουρόχρωμα η απόχρωση θα είναι σχεδόν …”αόρατη”.
Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους.