Τους τελευταίους 12 μήνες η τιμή του λαδιού στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 39%-45% – Τι συμβαίνει στις ανταγωνίστριες Ισπανία και Ιταλία – Οι ελληνικές εξαγωγές έχασαν έδαφος από την Τουρκία
Η τροχιά προς το limit down που διαγράφει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα το ελαιόλαδο το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρη, ακόμη και με μια πρόχειρη ματιά στη διακύμανση των τιμών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της πιο πρόσφατης καταχώρησης στις 2 Δεκεμβρίου, η τιμή χονδρικής πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά είναι 541,25 ευρώ /100 κιλά.
Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα τιμή πώλησης του ελαιολάδου στη χώρα μας, κατά μέσον όρο, σημειώνει μικρή διόρθωση, καθώς είχε πέσει ακόμη και κάτω από το όριο αναφοράς των 5 ευρώ ανά κιλό (μολονότι η συνήθης μονάδα αναφοράς είναι το λίτρο).
Στις 18 Νοεμβρίου η Ε.Ε. κατέγραφε 4,92 ευρώ/κιλό, ενώ περίπου έναν μήνα πριν (21/10) ήταν στα 6,85 ευρώ/κιλό ή 28,1% πιο ακριβό. Και στην αρχή της φετινής χρονιάς (8/1) το ελληνικό ελαιόλαδο βρισκόταν στο limit up, πολύ κοντά στα 9 ευρώ/κιλό. Συνεπώς, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η τιμή του ελαιολάδου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 39%-45%.
Ασφαλώς, η κατακρήμνιση του κόστους δεν θα μπορούσε να ανακουφίζει περισσότερο τους καταναλωτές. Το αγαπημένο λάδι των Ελλήνων, ένα απολύτως απαραίτητο συστατικό του καθημερινού διαιτολογίου, επί χιλιετίες θα έλεγε κανείς, μοιραία κατατάχθηκε στην κατηγορία των ειδών πολυτελείας – και δη των απλησίαστων. Η επάνοδος στον ορθολογισμό μεταφράζεται σε σημερινές τιμές λιανικής από 8 έως 11 ευρώ κατ’ ελάχιστον ή 14-17 ευρώ μέγιστη, αναλόγως της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Ετσι, θα έλεγε κανείς ότι το ελαιόλαδο στην παρούσα φάση κυμαίνεται μεταξύ 11-14 ευρώ/λίτρο στην ελληνική αγορά λιανικής μιλώντας πάντα για τα τυποιημένα επώνυμα προϊόντα -ενώ στην κορύφωση της εκρηκτικής ανόδου τους η χαμηλότερη τιμή διάθεσης ήταν στα 16-17 ευρώ- και όχι για τα premium, τις ιδιαίτερες ποικιλίες, αυτά σε πολυτελείς συσκευασίες κ.λπ.
Οι τιμές λιανικής
Προφανώς, η υψηλή τιμή χονδρικής αντανακλάται αργά ή γρήγορα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εκεί, κατά την περίοδο της κρίσης ακρίβειας, το ελαιόλαδο δικαιολογούσε όλο και περισσότερο τον καθ’ υπερβολήν χαρακτηρισμό του «υγρό χρυσάφι» που χρησιμοποίησαν πρόσφατα οι «Times» του Λονδίνου.
Λίαν εύστοχο, ομολογουμένως, αφού το «χρηματιστήριο του λαδιού» διαφέρει ελάχιστα από τις κατ’ όνομα χρηματαγορές, τις μεταπτώσεις, τις τάσεις που κατά καιρούς επικρατούν και ωθούν τους δείκτες είτε σε ράλι ανόδου είτε σε ανεξέλεγκτο κατήφορο, τις κρίσεις -τεχνητές και μη-, μαζί με όλους τους ειδικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αφθονία ή η σπάνις ενός αγροτικού προϊόντος.
Σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς την αποκλιμάκωση των τιμών, όπως διαμορφώνεται εσχάτως στη διεθνή αγορά του ελαιολάδου, είναι όχι μόνο ευοίωνη, αλλά φαίνεται πως θα αποδειχθεί και μακρόβια. Οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν ότι στο άμεσο μέλλον το ελαιόλαδο θα επανέλθει κοντά στις τιμές του 2021, όταν και άρχισε η ανεξέλεγκτη απογείωσή του, αγγίζοντας μια αύξηση σχεδόν εξωπραγματική για προϊόν μαζικής κατανάλωσης μέσα σε μία τετραετία.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η υποχώρηση της ακρίβειας στο ελαιόλαδο συμπαρασύρει έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων, κυρίως τροφίμων, ακόμη και υπηρεσιών. Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει τον περασμένο Απρίλιο στο Delphi Economic Forum ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σχεδόν το μισό του πληθωρισμού τροφίμων (το 2,5% επί του 5,3%) στην Ελλάδα οφείλεται στο ελαιόλαδο.
Εστιάζοντας στην Ισπανία, μια χώρα στην οποία αντιστοιχεί σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, τον Αύγουστο του 2020 η τιμή χονδρικής πώλησης ήταν 1,85 ευρώ/κιλό. Τον φετινό Ιανουάριο, σε ευθεία αναλογία με την Ελλάδα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είχε φτάσει στην οροφή των 8,7 ευρώ/κιλό. H διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 370,3%.
protothema.gr