Εμβοές: Πώς σταματάει το βουητό στο αυτί

Οι εμβοές που διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα είναι κάτι σχετικά σύνηθες.

Κάτι τόσο απλό όσο μια απόφραξη μπορεί να σας δημιουργήσει εμβοές. Αλλά η αιτία μπορεί να είναι και πιο σοβαρή. Οι εμβοές δεν είναι ασθένεια, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα ενός προβλήματος κάπου στο αυτί σας ή στα νεύρα που το διαπερνούν.

Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι:

  • απώλεια ακοής που προκαλείται από τα επίπεδα θορύβου
  • μολύνσεις αυτιών
  • μολύνσεις ρινικών κόλπων
  • καρδιακή νόσος
  • παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος
  • όγκος στον εγκέφαλο
  • ορμονικές αλλαγές
  • νόσος Meniere
  • νόσος του θυρεοειδούς

Το να μάθετε τι προκαλεί τις εμβοές σας είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του προβλήματος. Ένας γιατρός μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή χειρουργικής επέμβασης.

Ηχητικές θεραπείες για τις εμβοές

Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των εμβοών είναι η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, κυρίως όταν αυτή η αιτία είναι η απώλεια ακοής. Όταν η απώλεια ακοής δεν είναι το πρόβλημα, οι ηχητικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν αποσπώντας σας την προσοχή από το ίδιο το σύμπτωμα.

Ακουστικά βαρηκοΐας

Οι περισσότεροι αναπτύσσουν εμβοές ως σύμπτωμα απώλειας ακοής. Όταν χάνετε ακοή, ο εγκέφαλος υφίσταται αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τους ήχους.

Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια μικρή συσκευή που χρησιμοποιεί μικρόφωνο, ενισχυτή και ηχείο για να αυξήσει την ένταση των εξωτερικών θορύβων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να μάθει νέους τρόπους επεξεργασίας του ήχου.

Εάν έχετε εμβοές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι όσο καλύτερα ακούτε, τόσο λιγότερο παρατηρείτε τις εμβοές σας.

Μια έρευνα σε 230 επαγγελματίες υγείας διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των ατόμων με εμβοές παρουσίασαν τουλάχιστον κάποια βελτίωση με ένα ακουστικό βαρηκοΐας και περίπου το 22% βρήκε σημαντική ανακούφιση.

Συσκευές κάλυψης ήχου

Οι συσκευές κάλυψης ήχου παρέχουν έναν ευχάριστο εξωτερικό θόρυβο που μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του εσωτερικού ήχου των εμβοών. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες τέτοιες συσκευές, από επιτραπέζια ηχητικά μηχανήματα έως μικρές συσκευές που τοποθετούνται στο αυτί σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ένα επίπεδο εξωτερικού ήχου που είναι ελαφρώς πιο δυνατό από τις εμβοές τους. Άλλοι προτιμούν έναν ήχο κάλυψης που σταματάει εντελώς το βουητό στο αυτί.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι ευρυζωνικοί θόρυβοι, όπως ο “λευκός θόρυβος” είναι συνήθως πιο αποτελεσματικοί από τους ήχους της φύσης.

Συσκευές (υπερ)κάλυψης ήχου

Οι συσκευές κάλυψης ήχου βοηθούν στην υπερκάλυψη του ήχου των εμβοών ενώ τις χρησιμοποιείτε, αλλά δεν έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα.

Σύγχρονες συσκευές ιατρικής ποιότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ήχων ειδικά προσαρμοσμένων ειδικά στις εμβοές σας. Σε αντίθεση με τα κανονικά μηχανήματα ήχου, αυτές οι συσκευές φοριούνται μόνο περιστασιακά. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παρατηρήσετε μακροπρόθεσμη βελτίωση στην ένταση των εμβοών σας.

Το 2017, ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι συσκευές ήταν συνήθως πιο αποτελεσματικές από άλλους ήχους, όπως ο λευκός θόρυβος, στην μείωση των εμβοών. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι δαπανηρές και συχνά δεν καλύπτονται από ασφάλιση.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για τις εμβοές

Υπάρχουν θεραπείες που δεν έχουν σχεδιαστεί για να θεραπεύσουν τις εμβοές, αλλά για να βοηθήσουν στην μείωση της ενόχλησης.

Οι εμβοές συνδέονται με υψηλό επίπεδο συναισθηματικού στρες. Η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία δεν είναι ασυνήθιστα σε άτομα με εμβοές.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος θεραπείας ομιλίας που βοηθά τα άτομα με εμβοές να μάθουν να ζουν με την πάθηση. Ουσιαστικά η CBT σας διδάσκει πώς να αποδεχτείτε το πρόβλημα.

Στόχος είναι να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να αποτρέψετε τις εμβοές από το να είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητάς σας.

Η CBT περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, συνήθως μία φορά την εβδομάδα, για τον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών μοτίβων σκέψης. Αναπτύχθηκε αρχικά ως θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά φαίνεται να λειτουργεί καλά σε άτομα με εμβοές.

Αρκετές ανασκοπήσεις μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο Korean Journal of Audiology, έχουν βρει ότι η CBT βελτιώνει σημαντικά τον ερεθισμό και την ενόχληση που συχνά συνοδεύει τις εμβοές.

Φάρμακα για τις εμβοές

Δεν υπάρχουν πραγματικά φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν άμεσα τις εμβοές, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά φάρμακα για να γίνουν πιο ανεκτά τα συμπτώματά σας.

Φάρμακα κατά του άγχους

Η θεραπεία των εμβοών συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό προσεγγίσεων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή ως μέρος της θεραπείας σας.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνουν οι εμβοές σας λιγότερο ενοχλητικές, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής σας. Κάποια αγχολυτικά φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αϋπνία που προέρχεται από τα συμπτώματα των εμβοών σας.

Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά είναι λίγο διαφορετικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματα των εμβοών. Μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και στην μείωση του προβλήματος, όχι μόνο στην αντίληψή σας γι’ αυτό.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με τις αισθήσεις από όλο το σώμα στον εγκέφαλο. Μερικοί από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές που τροποποιούν τον ήχο παίζουν επίσης ρόλο στην κατάθλιψη.

Το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές που βοηθά στην μετάδοση ηχητικών σημάτων. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά δρουν αυξάνοντας τη σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να καταστέλλει τις επιδράσεις του GABA και να μειώσει τα συμπτώματα των εμβοών.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τις εμβοές

Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων σας.

Αντιμετώπιση δυσλειτουργιών και εμποδίων

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εμβοών, οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών προκαλούνται από απώλεια ακοής. Περιστασιακά όμως, οι εμβοές προκαλούνται από ερεθισμό του ακουστικού συστήματος.

Οι εμβοές μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα προβλήματος με την κροταφογναθική άρθρωση (TMJ). Εάν οι εμβοές σας προκαλούνται από διαταραχή της TMJ, τότε μια οδοντιατρική επέμβαση (π.χ. επανευθυγράμμιση της σιαγόνας) μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα.

Υπάρχουν επίσης μη επεμβατικές θεραπείες για τη διαταραχή της TMJ για τις οποίες μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

Οι εμβοές μπορεί επίσης να είναι σημάδι περίσσειας κεριού στο αυτί. Καμιά φορά το να αφαιρέσετε το κερί μπορεί να σταματήσει το βουητό στο αυτί στις ήπιες περιπτώσεις εμβοών.

Γενικώς, εάν αντιμετωπίζετε εμβοές, είναι σώφρον να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Σωματική άσκηση

Η άσκηση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία σας. Οι εμβοές μπορεί να επιδεινωθούν από:

  • στρες
  • κατάθλιψη
  • άγχος
  • έλλειψη ύπνου
  • ασθένεια

Εξαιτίας αυτού, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Μια μικρή μελέτη σε άτομα με χρόνιες εμβοές διαπίστωσε ότι η γιόγκα μείωσε το άγχος και τα συμπτώματα των εμβοών.

Πότε οι εμβοές είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση

Οι εμβοές σπάνια είναι σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, να εργαστείτε ή να ακούσετε κανονικά.

Θα πρέπει όμως να πάτε στα Επείγοντα νοσοκομείου, εάν αντιμετωπίζετε:

  • παράλυση του προσώπου
  • ξαφνική απώλεια ακοής
  • δύσοσμη έκκριση υγρού από το αυτί
  • έναν παλλόμενο ήχο σε συγχρονισμό με τους παλμούς της καρδιάς σας

Πηγή: https://www.healthline.com