Εμβολιασμός λεμονιάς – Πώς να μπολιάσεις μια λεμονιά με μεθοδο T

Πώς να μπολιάσεις μια λεμονιά με το T-Bud
Πώς να μπολιάσεις μια λεμονιά με το T-Bud

Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα δείχνει πώς να εμβολιάζετε μια λεμονιά χρησιμοποιώντας το T-budding, μια τεχνική για τον εμβολιασμό λεμονιών που είναι εύκολη και δίνει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Στο T-budding ένα μόνο μπουμπούκι από μια επιθυμητή ποικιλία εμβολιάζεται σε ένα υποκείμενο. Το T-bud είναι μια από τις πιο κοινές μεθόδους που χρησιμοποιούν τα φυτώρια για τον εμβολιασμό λεμονιών. 

Εκτός από τη χρήση του στον εμβολιασμό λεμονιών, το T-budding χρησιμοποιείται επίσης για τον εμβολιασμό οπωροφόρων δέντρων πολλών ειδών.

Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα δείχνει πώς να εμβολιάζετε μια λεμονιά χρησιμοποιώντας την μεθοδο T.

Για να λειτουργήσει το μπουμπούκι T, πρέπει να εκτελείται σε μια εποχή του χρόνου που το δέντρο αναπτύσσεται ενεργά και έτσι ο φλοιός γλιστράει και μπορεί να ξεφλουδιστεί εύκολα. Η ιδανική περίοδος εμβολιασμού λεμονιού εξαρτάται από τις τοπικές θερμοκρασίες. Στο κλίμα της Κρητης,η μέθοδος T μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό εσπεριδοειδών το καλοκαίρι και στα τέλη της άνοιξης.

Σε περιόδους του χρόνου που ο φλοιός δεν γλιστράει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μπουμπούκι τσιπ .
Το T-budding χρησιμοποιείται συνήθως για τον πολλαπλασιασμό νέων δέντρων. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μέθοδος T για την επικάλυψη δέντρων ή για την κατασκευή πολυκαρποφόρων δέντρων, αλλά για αυτά τα μοσχεύματα προτιμώ την εμβολιασμό με μπαλώματα , τη σχισμή ή την εμβολιασμό φλοιού .

Μπόλιασμα λεμονιών – Πώς να μπολιάσεις μια λεμονιά με το T-Bud — Βίντεο YouTube

Εκτός από αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα για τον εμβολιασμό λεμονιών, έχω κάνει επίσης ένα βίντεο στο YouTube (δείτε παρακάτω) που δείχνει πώς να εμβολιάζετε μια λεμονιά με μεθοδο T.

Προκειμένου τόσο να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να ζήσει το μόσχευμα όσο και για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας από δέντρο σε δέντρο, είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε τα εργαλεία εμβολιασμού μεταξύ των μοσχευμάτων.

Εμβολιασμός του υβριδίου λεμονάδας λεμονιού
Το φρούτο που εμβολιάζεται σε αυτό το άρθρο είναι το υβρίδιο λεμονάδας λεμονιού. Έμαθα για πρώτη φορά για αυτό το φρούτο το 2014. Έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα από την CCPP. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο λεμόνι που έχω δοκιμάσει. Δεν είναι ούτε ξινό όπως ένα τυπικό λεμόνι ούτε ήπιο σαν ένα λάιμ χωρίς οξύ. Έχει μια ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό σαν πορτοκάλι, αλλά έχει γεύση λεμονιού. Μπορεί να ξεφλουδιστεί και να καταναλωθεί σαν πορτοκάλι ή να το στύψουμε για τον χυμό του. Το φρούτο της λεμονάδας είναι νόστιμο και είναι αγαπημένο στην οικογένειά μου.

Οι ρίζες επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά των καρπών

Η πρώτη μου εμπειρία με τη λεμονιά ήταν ένας καρπός από ένα δέντρο στο CCPP που είχε εμβολιαστεί σε Citrus macrophylla , ένα υποκείμενο που χρησιμοποιείται συνήθως για τον εμβολιασμό λεμονόδεντρων.

Παρατήρησα ότι πολλοί από τους καρπούς του δέντρου ήταν ξηροί στο εσωτερικό, αλλά αυτοί που ήταν ζουμεροί είχαν μια ευχάριστη γεύση. Δεδομένου ότι τα υποκείμενα επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά των καρπών, θεώρησα ότι το Citrus macrophylla μπορεί να είναι το λάθος υποκείμενο για λεμονάδα.

Δεν μπόρεσα να βρω καμία αναφορά που να υποδεικνύει το σωστό υποκείμενο, γι’ αυτό αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το carrizo, ένα υποκείμενο που χρησιμοποιείται συχνά για τον εμβολιασμό πορτοκαλιών. Έκτοτε έχω πάρει δείγματα φρούτων λεμονιάς από δέντρα που εμβολιάστηκαν στο καρίζο και στο C-35 και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι και τα δύο αυτά υποκείμενα παράγουν ανώτερους καρπούς λεμονιάς.

Προετοιμασία του Rootstock

Αφαίρεση φύλλων και αγκαθιών.
Αφαίρεση φύλλων και αγκαθιών.


Για να προετοιμάσω το υποκείμενο, αφαιρώ τα φύλλα και τα αγκάθια σε ύψος περίπου 8 έως 12 ίντσες ή 20 έως 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Ένα δέντρο που εμβολιάζεται σε αυτό το ύψος θα είναι λιγότερο επιρρεπές σε ασθένειες από ένα δέντρο που εμβολιάζεται πιο κοντά στο έδαφος.

Κόβοντας το Τ

Έκοψα ένα ανάποδο Τ στο υποκείμενο. Ένα όρθιο Τ θα λειτουργήσει επίσης. Το πλεονέκτημα ενός ανάποδο T είναι ότι μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει έξω το νερό. Αυτό δεν είναι σημαντικό για μένα στο κλίμα της Κρητης, αλλά μπορεί να παράγει καλύτερα αποτελέσματα για όσους βρίσκονται σε βροχερά κλίματα.

Αφού πιέσετε το μαχαίρι στο φλοιό, θα σταματήσει όταν χτυπήσει στο ξύλο. Το μαχαίρι χρειάζεται μόνο να κόψει το φλοιό και δεν χρειάζεται να κόψει στο ξύλο, επομένως δεν χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να γίνει η κοπή.

Κόψιμο του Τ στο υποκείμενο.

Ξεφλούδισμα της πλάτης του φλοιού

Στη συνέχεια, ξεφλουδίζω το φλοιό με το ανυψωτικό φλοιού στο μαχαίρι εμβολιασμού μου για να προετοιμάσω το υποκείμενο για να δεχθεί το μάτι (μόσχευμα). Εάν ο φλοιός δεν ξεφλουδίζει εύκολα, μπορεί να είναι η λάθος εποχή του χρόνου για εκβλάστηση Τ και το μοσχευμαα με παλούκι μπορεί να είναι πιο κατάλληλο μόσχευμα.

Ξεφλούδισμα του φλοιού πίσω.
Ξεφλούδισμα του φλοιού πίσω.

Κόβοντας το μπουμπούκι

Κόβω κάτω από το μπουμπούκι με το μαχαίρι μου σχεδόν παράλληλα με το μάτι. Βγάζω το μαχαίρι μου και μετά κάνω μια δεύτερη κοπή για να βγάλω το μάτι από το κλαδί.

Κόβοντας το μπουμπούκι.

Το ξύλο στο πίσω μέρος του μπουμπουκιού δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Το πίσω μέρος του μπουμπουκιού έχει στερεωμένο ξύλο.

Χειρισμός του μπουμπουκιού

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να αγγίζετε τις κομμένες επιφάνειες του μπουμπουκιού. Συχνά είναι δυνατό να συγκρατηθεί ο οφθαλμός από τον μίσχο όπου ήταν κολλημένο το φύλλο. Επειδή αυτή η βολική λαβή έχει πέσει, μαζεύω το μπουμπούκι με το μαχαίρι μου.

Μαζεύοντας το μπουμπούκι με το μαχαίρι.

Εισαγωγή του μπουμπουκιού στην τομή Rootstock

Στη συνέχεια, εισάγω το κομμάτι μπουμπουκιού κάτω από τα πτερύγια του φλοιού και το σπρώχνω προς τα πάνω στη θέση του. Το κομμάτι μπουμπουκιού ήταν μακρύτερο από την τομή μου στο υποκείμενο, οπότε έκοψα το τμήμα που προεξείχε.

Εισαγωγή του μπουμπουκιού κάτω από τα πτερύγια του φλοιού.

Προσανατολισμός του Μπουμπουκιού

Είναι σημαντικό να εμβολιάζουμε το μπουμπούκι δεξιά προς τα επάνω. Το μπουμπούκι πρέπει να είναι από πάνω και η ουλή όπου ήταν κολλημένο το φύλλο πρέπει να είναι στο κάτω μέρος.

Ο σωστός προσανατολισμός του μπουμπουνόξυλου έχει το μπουμπούκι (1) στην κορυφή, την ουλή (3) όπου ήταν κολλημένος ο μίσχος στο κάτω μέρος και το αγκάθι (2) στη μέση.

Τυλίγοντας το μπουμπούκι

Στη συνέχεια τυλίγω το μπουμπούκι σφιχτά με ταινία βινυλίου, ξεκινώντας κάτω από το μπουμπούκι και τυλίγοντας επάνω. Η ταινία βινυλίου είναι ένα καλό υλικό περιτυλίγματος για το μπουμπούκι T επειδή μπορεί να τεντωθεί σφιχτά χωρίς να σπάσει. Έχω δοκιμάσει μπουμπούκια T που απέτυχαν επειδή δεν είχα ταινία βινυλίου στο χέρι και αντικατέστησα παραφίλμ. Τα πτερύγια του φλοιού ανασηκώθηκαν και έσπασαν το παραφίλμ προκαλώντας την αποτυχία των μοσχευμάτων. Δεδομένου ότι το κόστος ενός ρολού ταινίας βινυλίου είναι χαμηλότερο από το κόστος μιας κολλητικής ταινίας, θα εξοικονομούσα χρήματα και χρόνο για να αγοράσω την ταινία βινυλίου.

Τυλίγοντας το μπουμπούκι με ταινία βινυλίου.

Μπόλιασμα εφεδρικού οφθαλμού

Για να βελτιώσω τις πιθανότητες επιτυχίας μου, μου αρέσει να μπολιάζω ένα δεύτερο ματι στο υποκείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα τα καταφέρω ακόμα κι αν αποτύχει το ένα . Οι επαγγελματίες εμβολιαστές έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας και δεν θα χάνουν χρόνο για να το κάνουν αυτό. Συνήθως μπολιάζουν ένα νέο μπουμπούκι όταν έχουν αποτυχία. Είναι λογικό για έναν χομπίστα, ωστόσο, καθώς μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο σε περίπτωση που ένα μπουμπούκι αποτύχει να πιάσει.

Μπόλιασμα δεύτερου οφθαλμού ως εφεδρικό.

Healing the Grafts on the Grafted Lemon Tree

Αφού ολοκληρώθηκαν τα μοσχεύματα, μετέφερα την εμβολιασμένη λεμονιά σε μια σκιερή περιοχή για μια περίοδο επούλωσης τριών εβδομάδων. Μετά την περίοδο θεραπείας, ξετύλιξα τα μοσχεύματα και διαπίστωσα ότι και τα δύο ήταν πράσινα, ένδειξη επιτυχίας.

Και τα δύο μπουμπούκια της εμβολιασμένης λεμονιάς είναι ακόμα ζωντανά.

Φύτευση του Δέντρου

Συνήθως φυτεύω μια εμβολιασμένη λεμονιά αφού το μόσχευμα είχε μεγαλώσει στο δοχείο. Τα εσπεριδοειδή τα πάνε πολύ καλύτερα στο έδαφος παρά σε ένα δοχείο, γι’ αυτό φύτεψε το δέντρο για να ξεκινήσει καλύτερα.

Άφησα το δέντρο να εγκατασταθεί για λίγες μέρες πριν προχωρήσω στο επόμενο βήμα.

Φύτευση της λεμονάδας.

Αναγκάζοντας το μπουμπούκι να μεγαλώσει

Κατά τον εμβολιασμό δέντρων είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ένα φαινόμενο γνωστό ως κορυφαία κυριαρχία. Η κορυφαία κυριαρχία διέπει την ανάπτυξη όλων των οφθαλμών σε ένα δέντρο συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μοσχευμάτων. Οι φυσικές ορμόνες από τους οφθαλμούς στο τέλος των κλαδιών εμποδίζουν την ανάπτυξη των μπουμπουκιών χαμηλότερα. Στη μεταμόσχευση δέντρων, η επίδραση αυτών των ορμονών πρέπει να ξεπεραστεί για να αναπτυχθούν οι εμβολιασμένοι οφθαλμοί.

Σπάω την κορυφαία κυριαρχία κόβοντας το υποκείμενο μέχρι τη μέση και σπρώχνοντάς το έτσι ώστε οι τερματικοί οφθαλμοί να είναι χαμηλότεροι από τους πρόσφατα εμβολιασμένους οφθαλμούς.

Αναγκάζοντας τα μπουμπούκια να μεγαλώσουν.

Ανάπτυξη του Μπουμπουκιού

Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν περίπου τρεις εβδομάδες ανάπτυξης. Το κάτω μπουμπούκι άρχισε να μεγαλώνει πριν από το πάνω μπουμπούκι.

Εμβολιασμένη ανάπτυξη οφθαλμών.

Αφαίρεση της κορυφής του rootstock και ποντάρισμα του δέντρου

Μετά από λίγη περισσότερη ανάπτυξη, αφαίρεσα την κορυφή του υποκείμενου και στοίβαξα το δέντρο.

Αφαίρεση της κορυφής του υποκείμενου και ποντάρισμα του δέντρου.

Αφαίρεση Rootstock Suckers

Κατά τον εμβολιασμό λεμονιών με Τ, η διαδικασία διακοπής της κορυφαίας κυριαρχίας συνήθως προκαλεί την ανάπτυξη μπουμπουκιών στο υποκείμενο εκτός από τους εμβολιασμένους οφθαλμούς. Την επόμενη άνοιξη, είχα ένα υποκείμενο βλαστό που παραλίγο να ξεπεράσει το μόσχευμα λεμονιάς μου. Για όλα τα εμβολιασμένα οπωροφόρα δέντρα είναι σημαντικό να αφαιρεθούν τα (κορόιδα). Όταν αφαίρεσα το κορδόνι του υποκείμενου, έκοψα επίσης την άκρη του μοσχεύματος λεμονάδας για να σπάσω ξανά την κορυφαία κυριαρχία και να ενθαρρύνω τη διακλάδωση.

Αφαίρεση του ρουφηξιού του υποκείμενου.

Λεμονιά μετά από περισσότερη ανάπτυξη

Εδώ είναι μια άλλη φωτογραφία της λεμονάδας που δείχνει τα νέα κλαδιά.

Λεμονάδα μετά από περισσότερη ανάπτυξη.