Ένταση, αγωνία και άτυπη καραντίνα – Υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας Κρήτης – Σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα αποστέλλονται τα δείγματα – Συσκέψεις επί συσκέψεων στην Κρήτη υπό τον φόβο της διασποράς
Με την ένταση να χτυπά “κόκκινο” αρκετές φορές από πλευράς κτηνοτρόφων που ήταν παρόντες και ανησυχούν, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα νέα πολύωρη σύσκεψη στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τζεδάκη και με την παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και κτηνοτρόφων.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, τις επόμενες ώρες θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ελέγχων σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού με σημείο αναφοράς τις περιοχές της Εθιάς και των Παρανύμφων στα Αστερούσια, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης στην Κρήτη. Τα πρώτα δείγμα των ελέγχων έχουν σταλεί στην Αθήνα, στο ειδικό εργαστήριο κτηνιατρικών αναφορών, κάτι όμως που κάνει χρονοβόρα τη διαδικασία, με τους φορείς της Περιφέρειας να ζητούν τη στελέχωση αντίστοιχου εργαστηρίου και στην Κρήτη.
Τοπικά, όπως τονίστηκε, βρισκόμαστε προληπτικά σε μια άτυπη “καραντίνα” για δύο μήνες, με το πόρισμα των πρώτων ελέγχων να θέτει τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις, ενώ σε πλήρη εξέλιξη ταυτόχρονα είναι όλες οι ενέργειες που προβλέπονται για την απολύμανση και την προστασία των υπόλοιπων περιοχών. Το θετικό, ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο είναι το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για νέα κλινικά κρούσματα πέρα από τα δύο που κατεγράφησαν στην περιοχή των Αστερουσίων.
Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι κατά τη χθεσινή σύσκεψη αναφέρθηκαν με υψηλούς τόνους στην αγωνία που βιώνουν όσον αφορά τα κοπάδια τους, εκφράζοντας παράλληλα τεράστια ανησυχία για τα κλειστά σφαγεία την ώρα που, όπως τονίζουν, οι εισαγωγές σφαγμένων αιγοπροβάτων συνεχίζονται στην Ελλάδα ακόμα και από τη Ρουμανία που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Ωστόσο, υποστήριξαν τη συνεργασία, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, εξαιρετικά θετικά αποτιμάται η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τα κλιμάκια των κτηνιάτρων, δεδομένο που βοηθά στον γρήγορο έλεγχο με κοινό στόχο την εκρίζωση της νόσου από το νησί.
«Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και η συνεργασία είναι αναγκαία», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εξηγώντας πως υπάρχει η υποχρέωση να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα που ορίζει η νομοθεσία. Ο ίδιος ευχαρίστησε το υπουργείο, τις υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματική συνεργασία που έχει διαμορφωθεί στην πορεία των ελέγχων.
«Στόχος μας είναι όλοι μαζί να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, να διεκδικήσουμε και να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως η αξιολόγηση των μέτρων είναι διαρκής και αναμένονται τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το εργαστήριο. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό του εργαστηρίου στην Κρήτη, προκειμένου να μη μεταφέρονται δείγματα στην Αθήνα και να προκύπτουν γρηγορότερα αποτελέσματα.
Ο περιφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για τη συνεργασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η έγκαιρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν και σημείωσε πως είναι κοινή η προσπάθεια να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης.
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα μίλησε η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική την ίδια ώρα αναφορικά με την κατανάλωση γάλακτος και τυριών.
«Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν γάμοι που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν, έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος, οι άνθρωποι θέλουν να σφάξουν και περιμένουν. Αν δεν έχουμε όμως περαιτέρω εικόνα των κρουσμάτων, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θεωρώ όμως ότι, αν δεν υπάρχουν κρούσματα, θα αλλάξουν τα δεδομένα», τόνισε ο γενικός γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Λευτέρης Τριανταφυλλάκης.
«Θέλω να πιστεύω πως τα μέτρα που λαμβάνονται θα δώσουν τέλος στο πρόβλημα. Είμαι όμως πολύ υποψιασμένος γιατί, αν ο ιός έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, δεν ξέρω αν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Αν βρεθούν κι άλλα κρούσματα, θα σημαίνει πως το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, που δεν είναι Ευαγγέλιο, απέτυχε», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος-κτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος.
«Άμεσης ανάγκης είναι να λυθούν και τα οικονομικά θέματα που δημιουργούνται λόγω της όλης κατάστασης», τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, σημειώνοντας παράλληλα τα προβλήματα που προκύπτουν στην αγορά ενόψει της γιορτής της Παναγίας.
Συνάντηση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία
Προχθές Κυριακή 4 Αυγούστου, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, είχε ως αντικείμενο την πορεία ελέγχων που διενεργούν τα αρμόδια κλιμάκια στην περιοχή των δύο κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που είχαν επιβεβαιωθεί στην Κρήτη.
Κλιμάκια διενήργησαν χθες ελέγχους για πανώλη στις Στέρνες του δήμου Γόρτυνας, σε μονάδα 500 αιγοπροβάτων
Όπως έγινε γνωστό, έχουν σταλεί στο κτηνιατρικό εργαστήριο της Αθήνας περισσότερα από 120 δείγματα, από τα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Νεκτάριος Βιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης, η διευθύντρια Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη και υπηρεσιακοί παράγοντες, αξιολογήθηκε η πορεία εφαρμογής του πρωτοκόλλου που προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Τονίστηκε, επίσης, πως εξελίσσεται θετικά η πορεία των ελέγχων και με γρήγορο ρυθμό από τα οκτώ κλιμάκια, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της πρώτης ζώνης των τριών χιλιομέτρων απόστασης από το σημείο εμφάνισης των κρουσμάτων, με τον έλεγχο 62 εκτροφών.
Αγώνας για να περιοριστεί η πανώλη στα αιγοπρόβατα
Μετά τα δύο κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα τις προηγούμενες μέρες σε περιοχές των Αστερουσίων, οι έλεγχοι έχουν περάσει σε β’ φάση. Σε αποκλειστικές φωτογραφίες που παρουσιάζει η “Νέα Κρήτη”, κλιμάκια διενεργούν τους ελέγχους για πανώλη στις Στέρνες του δήμου Γόρτυνας σε μονάδα 500 αιγοπροβάτων. Να σημειωθεί ότι τα ζώα στη μονάδα δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Στην περιοχή όπου γίνονται οι έλεγχοι βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης και ο πατήρ Ιωάννης Σκουλάς.
Να σημειωθεί ότι προχώρησε η διαδικασία θανάτωσης και ενταφιασμού ζώων σε Εθιά και Παρανύμφους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης στην Κρήτη. Ωστόσο, όλο και μεγαλώνει η ανησυχία περί επέκτασης των κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε άλλες περιοχές, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού των κτηνοτρόφων, οι οποίοι περιμένουν να δουν στην πράξη τα μέτρα της για τα κρούσματα και την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων εκείνων που τα κοπάδια τους επλήγησαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τους κόπους μιας ζωής και να μείνουν ξεκρέμαστοι οικονομικά.
Ζητούν μέτρα
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου στα Πεζά, προκειμένου, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας, για να μην εξαπλωθεί κι άλλο η πανώλη και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι».
Προχώρησε η διαδικασία θανάτωσης και ενταφιασμού ζώων σε Εθιά και Παρανύμφους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης στην Κρήτη
Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους, «η πανώλη ήρθε να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων» και ζητούν από τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα, μεταξύ άλλων, για: Αποζημίωση 300 € για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 € για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους. Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγόμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν. Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.).
Καταγγελία Δημήτρη Βρύσαλη: «Υπάρχουν μόνο 6 κτηνίατροι που κάνουν υπερπροσπάθεια»
«Είναι εύλογη η ανησυχία στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με την εμφάνιση κρουσμάτων της πανώλης των αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Ηρακλείου», τόνισε σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια ο περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης.
«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν μόνο 6 κτηνίατροι, που κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με τα λίγα μέσα που διαθέτουν να κάνουν όσους ελέγχους μπορούν. Ενώ την ίδια ώρα τα κρατικά εργαστήρια, επίσης λόγω υποστελέχωσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθυστερούν στην έκδοση αποτελεσμάτων, δεχόμενοι πλέον λιγότερα από αυτά τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί.
Με τα ημίμετρα της κυβέρνησης, με τη γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεγαλέμποροι να το εκμεταλλευτούν ως αφορμή και να εισάγουν κρέατα αμφιβόλου ποιότητας για να τα διοχετεύσουν στην αγορά.
Η κυβέρνηση να μην το παίζει… Πόντιος Πιλάτος. Να εξασφαλιστούν η πλήρης, στο 100% της ζημιάς, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και η στήριξη με ζωοτροφές και απολυμαντικά των κτηνοτρόφων, που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας με όλο το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βρύσαλης.
Ανησυχία στους κρεοπώλες: «Δεν επιτρέπονται σφαγές αμνοεριφίων έως τις 11 Αυγούστου»
Με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία παρακολουθεί ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Νόμου Ηρακλείου τις εξελίξεις σχετικά με τα δύο κρούσματα πανώλης που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, ακολουθώντας πιστά κι εμείς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λευτέρης Ντουράκης.
Παράλληλα, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι η πανώλη δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και διαβεβαιώνει ότι τα κρέατα που πωλούνται σε αδειοδοτημένα καταστήματα είναι απολύτως ασφαλή και ελεγμένα από τις δημόσιες Αρχές, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Τα αποτελέσματα των ελέγχων, μέχρι στιγμής, είναι ενθαρρυντικά, καθώς όλοι έδρασαν άμεσα και ευχόμαστε ότι και ο έλεγχος στη δεύτερη ζώνη εκτροφών να δείξει πως δεν υπάρχει διασπορά της ασθένειας», τόνισε ο κ. Ντουράκης, συμπληρώνοντας ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, δεν επιτρέπονται σφαγές αμνοεριφίων έως τις 11 Αυγούστου.