Έπεσε στη “φάκα” της Αστυνομίας ο δράστης του κυκλώματος που εξαπατούσε τηλεφωνικά ηλικιωμένες γυναίκες
Ο συλληφθείς από κοινού με δύο ακόμη άτομα είχε προβεί σε 13 απόπειρες απάτης, με τις 2 να είναι εις βάρος των δύο γυναικών
Μέσα στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε εντόπισαν και συνέλαβαν οι αστυνομικοί τον άνδρα που ευθύνεται για δύο τουλάχιστον υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων γυναικών και για πολλές ακόμη απόπειρες που είχαν καταγγελθεί στο Ηράκλειο. Για τον 46χρονο Βούλγαρο που συνελήφθη σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε χρηματικό ποσό και κοσμήματα, τα οποία αποδόθηκαν στις παθούσες.
Όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ο 46χρονος, μέσω ίντερνετ είχε γνωρίσει έτερο Βούλγαρο, ο οποίος – σύμφωνα πάντα με τον συλληφθέντα – τον έπεισε να προβεί στις τηλεφωνικές απάτες με θύματα τις ηλικιωμένες, τις οποίες “παραμύθιαζε” ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα, με σκοπό να τους αποσπάσει χρήματα.
Ο 46χρονος μετά από επισταμένη έρευνα από τους αστυνομικούς συνελήφθη μέσα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, στο κέντρο του Ηρακλείου, για 13 απόπειρες απάτης, αλλά και δύο τετελεσμένες εις βάρος μιας 84χρονης και μιας 86χρονης γυναίκας, τις οποίες διέπραξε μέσα σε δύο ημέρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου δύο (2) υποθέσεις απατών για τις οποίες συνελήφθη ένας αλλοδαπός και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας προέκυψε ότι, ο ανωτέρω αλλοδαπός προέβη στην διάπραξη δύο (2) απατών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ καθώς και κοσμήματα αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Ειδικότερα, ο ανωτέρω από κοινού με δύο (2) ακόμη άτομα επικοινώνησαν την 26.08.2024 τηλεφωνικά με ηλικιωμένα άτομα και με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος συγγενικού τους προσώπου απαιτούσαν την καταβολή χρηματικού ποσού και τιμαλφών, τα οποία και τους παρέδωσαν οι παθούσες.
Από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, απογευματινές ώρες χθες (27.08.2024), εντοπίστηκε και συνελήφθη ο ανωτέρω αλλοδαπός στο Ηράκλειο. Σε έρευνα που ακολούθησε σε κατάλυμα που διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- το χρηματικό ποσό των 9.270 ευρώ,
- κοσμήματα και
- συσκευή κινητού τηλεφώνου.
Τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά και κοσμήματα αποδόθηκαν στις παθούσες, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους σε ομοειδείς υποθέσεις.
Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου».
Στόχος των απατεώνων οι ηλικιωμένοι
Υπενθυμίζεται ότι ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις τηλεφωνικές απάτες καταγγέλθηκαν μέσα σε μία μόλις ημέρα! Προχθές Δευτέρα ήταν ημέρα “πληρωμής” για τους απατεώνες, που “πήγαν ταμείο” τρεις φορές, αφού κατόρθωσαν να “πείσουν” ισάριθμες ηλικιωμένες γυναίκες ότι προσφιλή τους πρόσωπα βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Και τα τρία περιστατικά καταγγέλθηκαν τη Δευτέρα στις αστυνομικές Αρχές Ηρακλείου. Θύματα τηλεφωνικής απάτης, ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει μάστιγα, έπεσαν τρεις ηλικιωμένες κυρίες, που μέσα στον πανικό, τον φόβο και την αγωνία τους πείστηκαν στα λόγια που άκουγαν από την άλλη πλευρά της γραμμής, ότι τάχα μου τα παιδιά τους έχουν υποστεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα και χρειάζονταν βοήθεια. Έτσι και έδωσαν χρήματα, τα οποία βέβαια στη συνέχεια, όπως αντιλήφθηκαν, έκαναν… φτερά καθώς επρόκειτο για απάτη.
Έτσι, πίστεψαν στα λόγια του αγνώστου που τους κάλεσε στο τηλέφωνο, τους συστήθηκε ως γιατρός και κατάφερε να τις εξαπατήσει με το πρόσχημα ότι τα παιδιά τους πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Οι τρεις ηλικιωμένες κυρίες, 86, 84 και 81 ετών, εξαπατήθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο, δηλαδή με το πρόσχημα ότι το παιδί της καθεμίας εξ αυτών κινδυνεύει και χρειάζεται να κατατεθούν χρήματα για να σωθεί, κάτι που δημιούργησε από την αρχή υποψίες ότι πρόκειται για το ίδιο κύκλωμα απατεώνων, με δεδομένο μάλιστα ότι και την περασμένη Κυριακή (25/8) σημειώθηκε παρόμοια περίπτωση απάτης, επίσης στο Ηράκλειο. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι και οι τρεις κυρίες – άγνωστες μεταξύ τους – δέχτηκαν τις τηλεφωνικές κλήσεις την ίδια μέρα, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ωρών.
Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και κυρίως τους ηλικιωμένους
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, απευθύνει χρήσιμες συμβουλές, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους.
Συγκεκριμένα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης συμβουλεύει τους πολίτες τα εξής:
«Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι επιχειρήσουν να σας πείσουν, είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικά, για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο – επείγουσα δαπανηρή επέμβαση κ.ά.) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Μην πείθεστε εύκολα από άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν ή σας τηλεφωνούν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως λογιστές ή υπάλληλοι δημοσιών υπηρεσιών και επιχειρήσεων, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι είτε την επιστροφή χρημάτων-επιδομάτων είτε την εξόφληση χρέους είτε την οικονομική ενίσχυση για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
Προσοχή στις ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα εάν δεν έχετε δει πρώτα τα προϊόντα αυτά. Οι επιτήδειοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική φόρτιση των υποψήφιων θυμάτων τους.
Για τον λόγο αυτό: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, εάν είναι δυνατό από άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι δράστες να μην έχουν τερματίσει την κλήση που πραγματοποίησαν σε εσάς, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού και να μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά σας στοιχεία που αφορούν τις τραπεζικές σας κάρτες- λογαριασμούς- κωδικούς.
Επισημαίνεται ότι: στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών. Από νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Είναι σημαντικό να: έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.). Ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους. Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα “Οδηγός του Πολίτη”».