Επικυρώνεται από τη Βουλή η παραχώρηση του λιμένα Ηρακλείου στον Όμιλο Γκριμάλντι

Ιδρύεται λιμενικό ταμείο για ενετικό λιμάνι, Ληνοπεράματα και αλιευτικά καταφύγια του νότου

Νέα σελίδα ανοίγει για το λιμάνι του Ηρακλείου καθώς κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια της βουλής η σύμβαση παραχώρησης του 67% του λιμένα στον ανάδοχο παραχωρησιούχο Όμιλο Γκριμάλντι.

Μαζί με την παραχώρηση  ανοίγει νέα σελίδα και για το ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο μαζί με το λιμενικό περίπτερο, τον θεατρικό σταθμό, τον λιμένα των Ληνοπεραμάτων αλλά και τα αλιευτικά καταφύγια του νότου θα περάσουν και με τη βούλα στο προς σύσταση λιμενικό ταμείο Ηρακλείου, μένοντας και με τη βούλα έξω από το κομμάτι της παραχώρησης προς τον επενδυτή ανάδοχο, δηλαδή τον όμιλο Γκριμάλντι.

Τι εξαιρείται από την παραχώρηση και περνά στο προς σύσταση λιμενικό ταμείο.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του 67% του ΟΛΗ:

«προβλέπεται η σύσταση του «Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου», προκειμένου να παραχωρηθεί σε αυτό το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης λιμένων και λιμενικών υποδομών, καθώς και των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης, ήτοι: α) του Ενετικού Λιμένα του Δήμου Ηρακλείου,

β) του λιμένα Λινοπεραμάτων του Δήμου Μαλεβιζίου, και

γ) των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης και Καστρίου του Δήμου Βιάννου, και Λούτρας του Δήμου Γόρτυνας, δ) της Νέας Εξωμετρικής Ζώνης Β («Θεατρικός Σταθμός»),

ε) της Νέας Εξωμετρικής Ζώνης Γ («ΚΤΕΛ») και

στ) της Νέας Εξωμετρικής Ζώνης Δ («Λιμενικό Περίπτερο»), που είχαν παραχωρηθεί στην Ο.Λ.Η. ΑΕ με την από 30 Ιανουαρίου 2024 σύμβαση παραχώρησης, τα οποία μετά την τροποποίηση θα εξαιρούνται από την παραχώρηση προς την Ο.Λ.Η. Α.Ε».

Για τη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου και τη συντήρηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, το Ελληνικό κράτος θα διαθέτει κάθε χρόνο το ποσό εκείνο που θ’ αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών εσόδων του ΟΛΗ. Στο προς σύσταση λιμενικό Ταμείο θα μπορούν να μεταταγούν όσοι το επιθυμούν από το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί από το χειμώνα, αναμένεται να επικυρωθεί, σε τροποποιημένη μορφή από το ελληνικό κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες, με τον όμιλο Γκριμάλντι να παίρνει πλέον τα «κλειδιά» του λιμανιού, αποκτώντας το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.