Έρχεται «τσουνάμι» «κόκκινων» δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων: Σε απόγνωση οι δανειολήπτες – Εκτοξεύτηκαν οι δόσεις

«Πώς μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο;»

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον οι δανειολήπτες καθώς μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων, «φούσκωσε» και άλλο η μηνιαία δόση του στεγαστικού τους δανείου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην αποπληρωμή.

Πλέον, βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό μιας και καλούνται να εξυπηρετήσουν το δάνειά τους για να μην «κοκκινίσει» και χάσουν το σπίτι τους και από την άλλη να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τις καθημερινότητας.

Για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, πέρυσι ο δανειολήπτης πλήρωνε δόση 696 ευρώ. Τώρα η δόση εκτοξεύεται στα 850 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση είναι 1.847 ευρώ.

Κάποιος που έχει πάρει δάνειο 130.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, το προηγούμενο καλοκαίρι πλήρωνε δόση 624 ευρώ, ενώ φέτος θα καταβάλλει 847 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση είναι 2.670 ευρώ.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να είναι συνεπείς στις πληρωμές για να μη βάλουν σε κίνδυνο τις περιουσίες τους.

Μέχρι και πριν από έναν χρόνο ο Στάθης Μωραΐτης, όπως λέει στο MEGA, πλήρωνε τη δόση του δανείου του κανονικά.

Με την ακρίβεια ωστόσο να είναι αισθητή και στην οικογένειά του, η κατάσταση έγινε οριακή. Μέσα σε δυο μήνες, η δόση του δανείου αυξήθηκε κατά 200 ευρώ και έτσι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

«Βρίσκομαι σε απόγνωση. Πώς μπορώ να αποπληρώσω το δάνειο;», λέει ο ίδιος.

Στην ίδια δυσχερή κατάσταση και η κυρία Μαρία, που ζει με τη σύνταξή της. Από τη μία καλείται να πληρώσει τα φάρμακά της και από την άλλη το δάνειο και τους αυξημένους λογαριασμούς. «Φοβάμαι ότι θα αναγκαστώ να πουλήσω το σπίτι μου».