Στις 13 Ιουλίου εκτιμά μελέτη του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ως την ημερομηνία ορόσημο όπου η επιδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει οριστικά για την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται το 99% των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έχει προκύψει έως τις 25 Μαΐου, οριοθετώντας το τέλος της επιδημίας για την Ελλάδα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Με την παγκόσμια καραντίνα να λησιάζει στο τέλος της και όλο και περισσότερες χώρες να ανακοινώνουν μέτρα άρσης των περιορισμών, το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να απαντήσει πότε θα αυτή θα τελειώσει.
Η μελέτη αυτή έτσι επιχειρεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα όλων, πολιτών και επιστημονικής κοινότητας συμπεριλαμβανομένης είναι ένα: Πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία;
Σ’ αυτό το κρίσιμο ερώτημα απαντά το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Το μοντέλο που προτείνουν οι επιστήμονες του ιδρύματος, αναφέρει τρεις κατά σειρά ημερομηνίες όπου φαίνεται η εξέλιξη της πανδημίας του ιού από το σημείο καμπής των κρουσμάτων, μέχρι την καταγραφή του 97%, του 99% και του 100% αντίστοιχα των νέων περιπτώσεων μόλυνσης από τον ιό σε κάθε χώρα αντίστοιχα.
Παρόλο που οι εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μεθοδολογία που επεξεργάζονται (βάσει των μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, το κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται σ’ αυτά, καθώς και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων) μπορεί προβλέψει την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία.
«Η εξέλιξη του COVID-19 δεν είναι εντελώς τυχαία. Όπως και άλλες πανδημίες, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, από τα πρώτα κρούσματα και την έξαρση της πανδημίας μέχρι το σημείο καμπής, τη μείωση των κρουσμάτων και το τέλος της πανδημίας» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα του πανεπιστημίου, οι πανδημικοί κύκλοι ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.
Με βάση λοιπόν την συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες επιχειρούν να παρουσιάσουν σε ποια φάση της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται οι χώρες του κόσμου και πότε αναμένεται αυτή να τελειώσει.
Παρ΄όλα αυτά όπως αναφέρουν λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας και διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, η καμπύλη της πανδημίας, το σημείο καμπής και οι ημερομηνίες λήξης θα επανεκτιμώνται διαρκώς.
Πότε εκτιμάται το τέλος της πανδημίας
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το σημείο καμπής για την πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων και συνεπώς, βάσει των μοντέλων τους, το 99% θα καταγραφεί την 17η Ιουνίου και το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.
Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Πότε τελειώνει
Αναφορικά με την Ελλάδα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εκτιμούν ότι το σημείο καμπής ήταν η 30η Μαρτίου και το 97% των κρουσμάτων θα έχει καταγραφεί την 9η Μαΐου, δηλαδή αύριο.
Το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται για τις 13 Ιουλίου.
Σχετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτιμάται ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 25 Αυγούστου για την Ιταλία, την 1η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 5 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 7 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.
Τέλος, όσον αφορά τις ΗΠΑ που μετρούν σχεδόν 69.000 θανάτους από κορωνοϊό οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας θα είναι στις 27 Αυγούστου, για τη Ρωσία στις 20 Ιουλίου. Παράλληλα, σχετικά με την Κίνα το μοντέλο εκτιμά πως η πανδημία έχει ήδη τελειώσει στη χώρα.