Φτιάξτε φυσικό εντομοαπωθητικό λάδι

Φτιάξτε φυσικό εντομοαπωθητικό λάδι
Φτιάξτε φυσικό εντομοαπωθητικό λάδι

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε πρόβλημα με τσιμπήματα από διάφορα έντομα και κυρίως από κουνούπια.

Μια φυσική προστασία είναι τα αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, βασιλικού, μελισσόχορτου, αρμπαρόριζας, ευκάλυπτου λεμονάτου, δεντρολίβανου, λεβάντας, μαντζουράνας, αψιθιάς, θυμαριού, δυόσμου, μέντας.

Επειδή τα αιθέρια έλαια σκέτα στο σώμα μας μπορεί να είναι επικίνδυνα, φτιάξαμε ένα λάδι που τα περιέχει σε πολύ μικρές αναλογίες(εντελώς ακίνδυνο).

Συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε ως βασικό λάδι το αμυγδαλέλαιο, που απορροφάται γρήγορα και παράλληλα θρέφει την επιδερμίδα, ως βασικό αιθέριο έλαιο την σιτρονέλλα κ το βασιλικό, καθώς και εκχυλίσματα βοτάνων σε βιολογικό(μη πιστοποιημένο) extra παρθένο ελαιόλαδο.

Το λαδάκι μας απωθεί κουνούπια, σκνίπες, ψείρες, ψύλλους και τα περισσότερα ενοχλητικά έντομα. Επιπλέον έχει και θεραπευτική, ανακουφιστική δράση, κυρίως λόγου του σπαθόλαδου που περιέχει(καταπραΰνει την φαγούρα). Δηλαδή αν σας έχουν τσιμπήσει ήδη κουνούπια και βάλετε μετά το αντικουνουπικό, θα ανακουφιστείτε και δεν θα ξύνεστε. Όταν αλείβεστε με αντικουνουπικό, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να ψεκάσετε όλο σας το σώμα. Αρκεί ένα πάτημα του σπρέι σε ορισμένα σημεία του σώματος και κυρίως στις φλέβες του καρπού, λαιμού, αστράγαλου και πίσω από τον αγκώνα και το γόνατο. Αν βρεθείτε βέβαια σε βάλτο ή πέσετε πάνω σε σμήνος από πεινασμένα κουνούπια ή είστε νοστιμοαίματοι για τα κουνούπια, δεν γλιτώνετε το λούσιμο με το αντικουνουπικό.

Αν δεν σας αρέσουν τα λάδια μπορείτε να προστατευθείτε με τα ίδια τα βότανα που αναφέραμε παραπάνω. Τρίψτε στο σώμα σας φρέσκα φύλλα βασιλικού, μέντας, αρμπαρόριζας, μελισσόχορτου κλπ και έχετε προστασία για αρκετά λεπτά(δυστυχώς αυτός ο τρόπος δεν διαρκεί πολύ). Μια άλλη συνταγή είναι τα ίδια βότανα και αιθέρια έλαια σε μείγμα με καθαρό φαρμακευτικό οινόπνευμα(λοσιόν).

Να σας δώσουμε και μερικές πληροφορίες για την σιτρονέλλα, που δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα. Φύεται στην Ιάβα, Σρι-Λάνκα, Κεϋλάνη, Ταϋλάνδη, Ινδία, αλλά και στη Νέα Γουϊνέα, Αργεντινή και αλλού. Υπάρχουν πάνω από 50 είδη σιτρονέλλας, αλλά το αιθέριο έλαιο της προκύπτει μόνο από δύο. Έχει επιπλέον φαρμακευτική δράση σε αρθρίτιδα, πυρετό, ημικρανίες, γρίπη, παθήσεις πεπτικού κ.α., είναι τονωτική, αντιμικροβιακή, αντισηπτική και έχει ευρεία χρήση στην αρωματοποιΐα και την μαγειρική.

botanokipos.blogspot.gr