ΓΑΖΑ: Εντολή Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα – Φόβοι για νέα «ζώνη αίματος»

Το τελευταίο καταφύγιο για 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους την πόλη της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βάζει στο στόχαστρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ήδη δώσει εντολή στο στρατό να σχεδιάσει την εκκένωσή της παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και ανθρωπιστικών οργανώσεων.  

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (9/2), το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η Χαμάς και ταυτόχρονα να παραμείνουν «τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα».

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», προστίθεται. «Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF και στο αμυντικό κατεστημένο να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ένα διπλό σχέδιο τόσο για την εκκένωση του πληθυσμού όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων».

Ο Νετανιάχου ζητά από τον στρατό να υποβάλει σχέδιο Ράφα

  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο τόσο για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα όσο και για την καταστροφή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς.
  • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές στο Χαν Γιουνίς σκοτώνουν τουλάχιστον 21 ανθρώπους έξω από το Νοσοκομείο Νάσερ με ιατρικό προσωπικό μεταξύ των στοχοθετημένων. Μέσα σε 24 ώρες, 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκαλεί την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «πάνω από την κορυφή» και λέει ότι συνεχίζει να εργάζεται «ακούραστα» για μια εκτεταμένη «παύση των μαχών».
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι ο μισός από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας «είναι τώρα στριμωγμένος στη Ράφα χωρίς πού να πάει», προειδοποιώντας τους εκτοπισμένους «δεν έχουν σπίτια» και «καμία ελπίδα».
  • Τουλάχιστον 27.947 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 67.459 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.