Γάζα και Ισραήλ: Σφαγή στην Τζαμπάλια με διαμελισμένα πτώματα στους δρόμους

Δείτε live τις εξελίξεις στο in – Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα ενώ το Ισραήλ δεν κρύβει την οργή του για τα εντάλματα σύλληψης που πρότεινε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Μια ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα έκανε τα θύματα κομμάτια. Όπως περιέγραψαν μάρτυρες και συνεργεία έκτακτης ανάγκης στο Al Jazeera στους δρόμους βλέπει κανείς «διαμελισμένων πτώματα».

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί της γης» λόγω της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας που προκαλείται από το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων από τον ισραηλινό στρατό.

Στο πλευρό του Νετανιάχου τάσσεται ο Μπάιντεν καταδικάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει γενονοκτονία.

Δείτε live

08:34 Το ΣΑ του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις «φρικτές» συνθήκες στις ζώνες εκκένωσης της Γάζας

Στην ενημέρωση του αξιωματούχου της UNOCHA, Edem Wosornu, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρθηκαν τα παρακάτω για την επιδείνωση των συνθηκών στη Γάζα:

  • Μέχρι σήμερα, περίπου το 75% του πληθυσμού, ή 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί βίαια εντός της Γάζας, πολλοί από αυτούς έως και πέντε φορές.
  • Οι περισσότεροι από τους πάνω από 800.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Ράφα λόγω των πρόσφατων εντολών εκκένωσης του Ισραήλ αναζήτησαν καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς και τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, με αποτέλεσμα να επικρατούν «φρικτές» συνθήκες στις περιοχές αυτές.
  • Υπάρχει έλλειψη επαρκών τουαλετών, σημείων υδροδότησης, αποχέτευσης και καταφυγίων στη Χαν Γιουνίς και στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, και αυτές οι τρομακτικές συνθήκες αφήνουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου.
  • Η Γάζα παραμένει στο χείλος του λιμού, με περίπου 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να αντιμετωπίζουν «καταστροφικά επίπεδα πείνας».
  • Από τις 18 Μαΐου, μόνο 10 από τα 16 φιλανθρωπικά αρτοποιεία παραμένουν σε λειτουργία, αλλά θα ξεμείνουν από αποθέματα και καύσιμα μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς πρόσθετες προμήθειες.
  • Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας βρίσκεται υπό «απίστευτη πίεση». Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ έχει αποκόψει την πρόσβαση σε έξι νοσοκομεία, εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και 37 ιατρικά σημεία στη Ράφα και τη βόρεια Γάζα.

08:20 Κόλαση επί της γης η Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως κόλαση επί της γης τη Γάζα λόγω της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας που προκαλείται από το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων από τον ισραηλινό στρατό.