Αρχική ΓΕΓΟΝΟΤΑ Γενοκτονία στη Γάζα, εγκλήματα στη Δυτική Οχθη

Γενοκτονία στη Γάζα, εγκλήματα στη Δυτική Οχθη

Βομβαρδισμοί στη Γάζα – Νέο αιματοκύλισμα

Πολυπράγμων στις… σφαγές είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς «καταφέρνει» να μακελεύει δεκάδες Παλαιστινίους σε πολλά διαφορετικά σημεία τόσο στη Γάζα όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου χθες πραγματοποιήθηκε δολοφονική έφοδος του ισραηλινού στρατού.

Αξιωματούχος ΟΗΕ για Γάζα: “Τι απέγινε η στοιχειώδης ανθρωπιά μας;”

Αξιωματούχος ΟΗΕ για Γάζα: “Τι απέγινε η στοιχειώδης ανθρωπιά μας;”

“Αυτό του οποίου γίναμε μάρτυρες τους τελευταίους 11 μήνες, θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του κόσμου στη διεθνή νομική τάξη που δημιουργήθηκε για να εμποδίζονται τέτοιες τραγωδίες” δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Τι απέγινε η στοιχειώδης ανθρωπιά μας;» διερωτήθηκε χθες Πέμπτη μια αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιγράφοντας τα δεινά των κατοίκων της Γάζας που έχουν ξεπεράσει αυτό που θα μπορούσε «να υπομείνει οποιοδήποτε ανθρώπινο ον».

«Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια ο απελπισμένος αγώνας του πληθυσμού για να βρει καταφύγιο ή είδη πρώτης ανάγκης» συνόψισε η Τζόις Μισούγια, μεταβατική επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη μικρή, ερειπωμένη παλαιστινιακή περιοχή.

«Άμαχοι πεινούν. Διψούν. Είναι άρρωστοι. Έχουν μείνει άστεγοι. Έχουν εξωθηθεί πέρα από τα όρια της αντοχής τους. Παραπέρα» από αυτό που μπορεί «να υπομείνει οποιοδήποτε ανθρώπινο ον».

«Αυτό του οποίου γίναμε μάρτυρες τους τελευταίους 11 μήνες (…) θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του κόσμου στη διεθνή νομική τάξη που δημιουργήθηκε για να εμποδίζονται τέτοιες τραγωδίες», τόνισε.

«Και μας αναγκάζει να διερωτηθούμε: τι απέγινε η στοιχειώδης ανθρωπιά μας;».

Ο πόλεμος είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.199 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Μπορεί η παγκόσμια προσοχή να έχει νομοτελειακά στραφεί στη χωρίς προηγούμενο γενοκτονία της Γάζας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός, αλλά και οι έποικοι τους οποίους με κάθε τρόπο υποθάλπει το σιωνιστικό καθεστώς δεν διεξάγουν καθημερινά εγκλήματα πολέμου στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Χτες, για παράδειγμα, τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας νυχτερινών ισραηλινών επιχειρήσεων σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης και συγκεκριμένα στην Τζενίν, την Τουλκαρέμ και την Τούμπας: σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι σιωνιστές πραγματοποίησαν έφοδο με τεθωρακισμένα, μπουλντόζες και εκατοντάδες στρατιώτες, υπό την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αργότερα το απόγευμα τουλάχιστον 150 στρατιώτες εισέβαλαν στον καταυλισμό Σουαφάτ βορείως της Ιερουσαλήμ, ενώ οι δυνάμεις κατοχής μπήκαν και στην πόλη Σιντζίλ, βορείως της πρωτεύουσας της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ραμάλα.

https://www.aljazeera.com/live

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Ισραήλ στην υποτίθεται «αυτόνομη» βόρεια Δυτική Οχθη εδώ και δύο δεκαετίες, που υποτίθεται πως στόχευε «τρομοκράτες». Μάλιστα ο γνωστός για τον κυνισμό και το θράσος του υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ απάντησε στη δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου του ΟΗΕ ότι η επιχείρηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας πως η «τρομοκρατική απειλή στη Δυτική Οχθη πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως στη Γάζα» και υποστηρίζοντας πως ολόκληρη η περιοχή «πρέπει να εκκενωθεί προσωρινά» έως ότου εξοντωθούν όλοι οι τρομοκράτες!

Αλλά βέβαια ανάμεσα στους νεκρούς «τρομοκράτες» είναι ήδη δύο ανήλικα αδέλφια 13 και 17 χρόνων που δολοφονήθηκαν μέσα σε σπίτι στον καταυλισμό αλ Φαράα κοντά στην Τούμπας και παραμένουν μέσα στα ερείπια, καθώς –κατά τη συνήθη τακτική τους– οι Ισραηλινοί εμποδίζουν την προσέγγιση ασθενοφόρων, ενώ στην ανατολική Τζενίν έκοψαν την ηλεκτροδότηση, απέκλεισαν όλες τις εισόδους και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν και το κοντινό νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, απειλώντας να εισβάλουν σε αυτά και ελέγχοντας τις ταυτότητες όποιου μπαίνει ή βγαίνει από αυτά…

Ωστόσο και οι Παλαιστίνιοι μαχητές δεν έμειναν άπραγοι και ειδικά στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ συνέχισαν όλη τη μέρα χτες να στήνουν ενέδρες και να προκαλούν απώλειες στους εισβολείς, που διστάζουν να μπουν στα στενά δρομάκια των οικισμών. Στον καταυλισμό Νουρ Σαμς της Τουλκαρέμ, όπου οι Ισραηλινοί μεταξύ άλλων κατέστρεψαν τον βασικό αγωγό ύδρευσης, μαχητές «απάντησαν» ανατινάζοντας με αυτοσχέδια νάρκη μία θωρακισμένη μπουλντόζα Catterpillar D-9 και δύο θωρακισμένα οχήματα, ενώ στο χωριό Καφρ Νταν έξω από την Τζενίν μαίνονται άγριες μάχες από σπίτι σε σπίτι.

Αλλωστε τίποτε από όλα αυτά δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», καθώς όλο το τελευταίο διάστημα συμμορίες πάνοπλων Ισραηλινών εποίκων σκοτώνουν, καίνε και ληστεύουν Παλαιστινίους σε όλο το μήκος και το πλάτος της Δυτικής Οχθης, υπό την πλήρη κάλυψη ακραίων, λυσσασμένων υπουργών του Νετανιάχου, όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που πριν από λίγες μέρες δήλωσε πως σκοπεύει να χτίσει μια συναγωγή στο συγκρότημα του ιερού τεμένους αλ Ακσα…

Μια δήλωση που φυσικά έβαλε «φωτιά στα τόπια» και ανάγκασε την Ιορδανία, που τυπικά είναι υπεύθυνη για την προστασία των ιερών τόπων στα κατεχόμενα, να καλέσει επίσημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει, ενώ και οι διπρόσωπες ΗΠΑ ετοιμάζονται, λέει, να επιβάλουν κυρώσεις στην οργάνωση εποίκων «Hashomer Yosh» για την υποστήριξη «σειράς εγκληματικών ενεργειών» στη Δυτική Οχθη…

Ενώ οι σιωνιστές ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, πίσω στη Γάζα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν χτες και πάλι περισσότερους από 40 ανθρώπους, την ώρα που οι αντάρτες κατάφερναν να ανατινάξουν ακόμη ένα θωρακισμένο σε ενέδρα στη γειτονιά αλ Ζαϊτούν.

Ταυτόχρονα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για ανάληψη δράσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρουσιάζοντας με δορυφορικές φωτογραφίες την «εκτεταμένη κατεδάφιση» ολόκληρων συνοικιών στη Ράφα, όπου ως γνωστόν είχαν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι! Σύμφωνα με την ανάλυση των φωτογραφιών, στην άλλοτε πυκνοκατοικημένη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν μόνον 224 από τα περίπου 670 κτίρια παραμένουν όρθια…