Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί βιομήχανοι ζητούν επιδοτήσεις και όχι δάνεια

Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί βιομήχανοι ζητούν επιδοτήσεις και όχι δάνεια
Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί βιομήχανοι ζητούν επιδοτήσεις και όχι δάνεια

Οι σύνδεσμοι βιομηχάνων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ζητούν με κοινή επιστολή τους συντονισμένες αντιδράσεις στην κρίση του κορονοϊού, ασκώντας έμμεση πίεση προς τη Γερμανία να αποδεχθεί τη λύση των επιδοτήσεων και όχι των δανείων.

Το κάλεσμα καταγράφεται σε κοινή επιστολή των βασικών εργοδοτικών οργανώσεων Ιταλίας (Condindustria), Γαλλίας (Medef) και Γερμανίας που ζητούν από την Ε.Ε. να προσφέρει μία «άνευ προηγουμένου και φιλόδοξη» απάντηση στην πανδημία.

«Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό στοιχείο πραγματικής δημοσιονομικής αλληλεγγύης από τις κοινές πηγές για εκείνες τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η διατύπωση, μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, είναι ασυνήθιστη γιατί πολλοί στη γερμανική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση χρέους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, υπό τον φόβο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να χρειαστεί να εξασφαλίσουν τα δημόσια οικονομικά των φτωχότερων κρατών του Νότου.

Η Γερμανία στήριξε το πακέτο 540 δισ. άμεσων μέτρων ανακούφισης τον περασμένο μήνα και δείχνει να συμφωνεί με την ιδέα του «Ταμείου Ανάκαμψης», όμως εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός εντός Ε.Ε. για τη μορφή την οποία θα πάρει η αυτή η βοήθεια.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν απευθείας επιδοτήσεις στις οικονομίες και όχι απλά εγγυήσεις για επενδύσεις σε ιδιωτικά σχέδια και δάνεια που θα προσθέσουν επιπλέον χρέος.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, παραμένει σκεπτική για την ιδέα των επιδοτήσεων.

Η τρέχουσα κατάσταση θα απαιτήσει έναν πρωτόγνωρο βαθμό στήριξης από το Δημόσιο σε καιρό ειρήνης» ανέφεραν η γερμανική επιχειρηματική οργάνωση BDI, η γαλλική Medef και η ιταλική Confindustria σε κοινό έγγραφό τους, ζητώντας «ένα ισχυρό στοιχείο γνήσιας δημοσιονομικής αλληλεγγύης» για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία.

Η επιχειρηματική ηγεσία της Γερμανίας και πολλοί πολιτικοί της ήταν έως τώρα ως επί το πλείστον αντίθετοι στην ιδέα μίας κοινής ανάληψης του χρηματοδοτικού βάρους από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προέβαλε αντίσταση στις εκκλήσεις για την καθιέρωση των λεγόμενων κορωνο-ομολόγων που θα εκδίδονταν από κοινού από τις χώρες-μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τώρα μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτείται από κοινού από τις χώρες της περιοχής. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς οι χώρες διαφωνούν για το μέγεθός του και για το αν τα χρήματα πρέπει να δοθούν στις χώρες με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων. Οι ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις ζητούν τώρα «μία καλή ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη» καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει σημαντικά τους μηχανισμούς της κρατικής βοήθειας.