Στην ταφή θα παρευρεθούν επτά επικεφαλής μοναρχιών ή οι διάδοχοί τους!
Μετά την κατακραυγή και την πολιτική ήττα που έχει υποστεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γνωστοποίησε με νέα ανακοίνωση για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου την προσεχή Δευτέρα, ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο της Παναγιώτη Πικραμμένο.
Με λίγα λόγια επέλεξε να αναβαθμίσει την παρουσία της στην κηδεία του… «ιδιώτη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε «η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη».
Γιατί άλλαξαν την απόφασή τους; Πολύ απλά γιατί συνειδητοποίησαν πως τελικά για την κηδεία του Κωνσταντίνου θα παρευρεθούν έξι μοναρχίες (είτε ο επικεφαλής μονάρχης είτε ο διάδοχος) και αν υπολογίσουμε και την Βρετανία, επτά (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιος θα έρθει, μάλλον όχι ο Βασιλιάς Κάρολος, πιθανότατα όμως ο Πρίγκιπας-διάδοχος Γουίλιαμ)!
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσώρας η εικόνα ότι προτίθεται να δώσουν το παρών οι εξής:
- Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος
- Μέγας Δούκας Λουξεμβούργου Ερρίκος
- Διάδοχος Νορβηγίας Χάακον
- Επίτιμος βασιλιάς Ισπανίας Χουάν Κάρλος
- Βασιλιάς Σουηδίας Κάρολος
- Βασιλιάς και Βασίλισσα Ολλανδίας Γουλιέλμος – Αλέξανδρος και Μάξιμα
- Βασίλισσα Δανίας Μαργκρέτε
Επιπλέον, εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει γνωστό και το ποιος θα αφιχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία.
Βάσει πρωτοκόλλου δεν είναι πιθανή η παρουσία του βασιλιά Καρόλου, ωστόσο εκκρεμεί το εάν θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ (ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του) ή, το πιθανότερο, ο Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ.
Όπως γίνεται κατανοητό, θα ήταν μέγιστο πολιτικό ατόπημα εάν η κυβέρνηση τους υποδέχονταν όλους αυτούς μόνο με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού.
Φυσικά, αμέσως μετά προκύπτουν νέα ερωτήματα παραδοξότητας.
Αφού ο Κωνσταντίνος είναι «ιδιώτης» τότε ως τι θα παρευρεθεί ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης;
Αφού όπως είπαν στην κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος ήταν «δημόσιο πρόσωπο γι’ αυτό πάει ο Αντιπρόεδρος» τότε πως κηδεύευται ως «ιδιώτης»;
Έχουμε ήδη θίξει το ζήτημα ότι θα είναι η πρώτη φορά που κηδεία ενός «ιδιώτη» θα έχει τόσους βασιλείς και απίστευτα μέτρα ασφαλείας.
Και τέλος, αφού στο Τατόι κηδεύεται ο «ιδιώτης» Κωνσταντίνος, ανοίγει ο δρόμος να κηδεύονται κι άλλοι ιδιώτες;
Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να ταφεί ως ιδιώτης δίπλα στους τάφους των γονέων του στο Τατόι και έχει δημιουργήσει μείζονα πολιτικά προβλήματα.
Στην ίδια ανακοίνωση είχε ξεκαθαριστεί ότι «θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία».
Όσον αφορά, δε, το λαϊκό προσκύνημα αυτό που λένε από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει ζήτημα να συμβεί το πρωί της Δευτέρας. Προσθέτουν πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν η οικογένειά του συνεννοηθεί με τη Μητρόπολη ώστε η σορός να παραμείνει στο παρεκκλήσι για λίγες ώρες την ημέρα της κηδείας ώστε κάποιοι να αποτίσουν φόρο τιμής.
Προφανώς στην κυβέρνηση δεν έχουν μάθει από τα πολιτικά αυτογκόλ και συνεχίζουν ακάθεκτοι βάζοντας από μόνοι τους όρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθούν.
Αν, λέμε αν, πάνε… χιλιάδες να «αποτίσουν φόρο τιμής» αυτό στην ουσία θα είναι ένα αρνητικό δημοψήφισμα για την ίδια την κυβέρνηση και μάλιστα από το χώρο από τον οποίο αλιεύει ψήφους.
Δηλαδή από συγκεκριμένο χώρο των δεξιών ψηφοφόρων.
Αυτό που εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πρόβλημα θα αποτελούσε αν το προσκύνημα στη σορό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ήταν τριήμερο, γεγονός που θα παρεπέμπε σε αποχαιρετισμό με τιμές αρχηγού κράτους σε επίπεδο διαδικασίας.
Ενώ αν το προσκύνημα είναι μονοήμερο αλλά μεγάλων διαστάσεων δεν θα αποτελέσει πρόβλημα κατά τους φωστήρες των κυβερνητικών κύκλων.
«Μπράβο» στην κυβέρνηση που κατάφερε να δημιουργήσει τόσα πολιτικά ζητήματα που θα της στοιχίσουν πάρα πολύ, από μόνη της…