Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός

Νιώθετε τα κόκαλά σας να πονούν όταν αλλάζει ο καιρός; Τρεις έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η σχέση των καιρικών μεταβολών με τον πόνο των αρθρώσεων δεν είναι αμφιλεγόμενη, αλλά υπαρκτή και ενοχλητική.

Οι αρθρώσεις σας στέλνουν σήμα ότι υπάρχει πρόβλημα όταν πρόκειται να βρέξει ή βρίσκεστε σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία; Είναι άπειρα τα παραδείγματα ανθρώπων που «προειδοποιούν» ότι ο καιρός χαλάει επειδή π.χ. τους έπιασε η μέση τους ή αναμένουν βροχή επειδή το γόνατό τους αρχίζει να πονάει.

Υπάρχει πράγματι μια σύνδεση ανάμεσα στον καιρό και τις αρθρώσεις; Η λαική σοφία ότι ο καιρός επιδεινώνει τον πόνο της αρθρίτιδας ευσταθεί επιστημονικά;

Το ζήτημα έχει διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια με αντικρουόμενα συμπεράσματα. Ωστόσο τρεις πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι ο καιρός έχει όντως μια επίδραση στην κατάσταση των αρθρώσεων όπως επισημαίνει ο Δρ Robert Shmerling ρευματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC) σε άρθρο του στο Harvard Health Blog.

Σε μια μελέτη με 222 συμμετέχοντες με αρθρίτιδα του ισχίου, ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ανέφεραν ελαφριά επιδείνωση καθώς και δυσκαμψία καθώς η βαρομετρική πίεση και η υγρασία αυξάτονταν, αλλά η γενικότερη επίδραση του καιρού ήταν μικρή.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε συμπτώματα που σχετίζονται με τον καιρό σε 800 ενήλικες Ευρωπαίους με αρθρίτιδα του ισχίου, του γόνατος ή των χεριών. Ανέφεραν αυξανόμενο πόνο και δυσκαμψία με αυξανόμενη υγρασία, ειδικά όταν έκανε κρύο. Γενικά, όμως, οι αλλαγές του καιρού δεν φάνηκε να επηρεάζουν σημαντικά τα συμπτώματα των ασθενών.

Οι συμμετέχοντες σε μια τρίτη μελέτη ανέφεραν συμπτώματα χρόνιου πόνου. Τα περισσότερα από τα 2.600 άτομα είχαν κάποια μορφή αρθρίτιδας. Αυτή η μελέτη βρήκε μέτριο συσχετισμό μεταξύ του πόνου και της υψηλότερης υγρασίας, της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης και της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αξιολογήσει την επίδραση της βροχής, της υγρασίας και της χαμηλής βαρομετρικής πίεσης. Η υγρασία, η θερμοκρασία, oι βροχοπτώσεις και η βαρομετρική πίεση μπορεί να εμπλέκονται στην επιδείνωση του πόνου των αρθρώσεων εξηγεί ο Δρ Shmerling.

Σε ερωτήσεις των ασθενών του για τη σχέση του καιρού και του πόνου των αρθρώσεων ο ίδιος ο Δρ Shmerling απαντά ότι «καταρχάς πιστεύω ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στον καιρό και τα συμπτώματα των αρθρώσεων και κατά δεύτερον οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να αποκρυσταλώσουν το στοιχείο του καιρού που βαρύνει περισσότερο στα συμπτώματα της αρθρίτιδας ή το λόγο που θα έπρεπε να υπάρχει μια σύνδεση».

Η κατανόηση του συσχετισμού ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και την αρθρίτιδα μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των αιτίων και των μηχανισμών αυτών των συμπτωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης επισημαίνει ο Δρ Shmerling και συμπληρώνει ότι η διαφορετική απόκριση των ασθενών σε παρόμοιες καιρικές μεταβολές θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση διαφορετικών τύπων αρθρίτιδας και τις μεταξύ τους λεπτές διαφορές.

ygeiamou.gr