Γολγοθάς χωρίς… Ανάσταση φέτος για αγρότες και κτηνοτρόφους !


Πολλές και σοβαρές οι συνέπειες της πανδημίας για όλους όσοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής
Πρωτοφανείς καταστάσεις ζουν εφέτος οι αγρότες της Κρήτης! Σαν να μην έφτανε η κρίση του λαδιού, ήρθε κι ο κορωνοϊός για να σμίξει με τον δάκο! Το μείγμα που δημιούργησαν, αν μη τι άλλο, εκρηκτικό!

Από πού (κι από ποιους) ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Ο εφιάλτης των ενασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα δεν έχει τελειωμό!

“Σε άθλια κατάσταση οι παραγωγοί” – “Δεν έχουν ξανάρθει τέτοιες μέρες”

Την σκληρή πραγματικότητα μας την περιέγραψε ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μιλώντας εκ μέρους των ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

“Ο αγροτικός κόσμος βιώνει κάτι το ανεπανάληπτο!Δεν έχουν ξανάρθει τέτοιες μέρες! Ούτως ή άλλως υπήρχε πρόβλημα. Προερχόμαστε από μία κακή χρονιά και στα σταφύλια – εδώ στο Ηράκλειο- και στο ελαιόλαδο σε ολόκληρη την Κρήτη, που επηρέασε αρνητικά και την ποιότητα και τις τιμές. Κάποιοι παραγωγοί άφησαν το λάδι τους… αμάζευτο! Κι όσοι το μάζεψαν, οι περισσότεροι το έχουν απούλητο. Κι όσοι το πούλησαν, οι τιμές είναι γνωστές: Από 1 έως 1,50 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει κάτι το ευνοϊκό, λόγω του ιού. Ο αγροτικός κόσμος είναι έξω από όλα. Πολλοί παραγωγοί πέταξαν τα οπωροκηπευτικά τους με τα μέτρα που μπήκαν, προκειμένου να μην γίνεται μετακίνηση από νομό σε νομό. Αποτέλεσμα, αυτοί οι παραγωγοί τώρα να βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί, την ξέρουμε.

Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και με τους κτηνοτρόφους – εάν δηλαδή θα κυλήσει ομαλά η περίοδος του Πάσχα και πουλήσουν οι άνθρωποι τα αρνιά τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι άνθρωποι αυτοί ίσα που κάλυπταν το κόστος. Τώρα όμως λόγω της πανδημίας, ο κόσμος δεν θα βγει έξω, ώστε να καταναλωθούν οι ποσότητες κρέατος που καταναλώνονταν τις περασμένες χρονιές.

Φανταστείτε λοιπόν τώρα που σταμάτησαν οι εξαγωγές , το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στον κλάδο αυτό”.

Θα… βελάξουν ( ; ) οι επιτήδειοι…

Αμείλικτος όσον αφορά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους επιτήδειους που επιδίδονται σε αυτό το παράνομο… παιχνίδι, προειδοποιώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ πώς… θα τους κάνει να… βελάξουν, με νόμο που θα φέρει πάραυτα!

“Είναι ένα από τα θετικά μέτρα, το είδαμε να υλοποιείται σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα” σχολιάζει ο κ. Καμπιτάκης. “Εμείς όμως στηριζόμαστε στην εξαγωγή” διευκρινίζει: “Δυστυχώς οι εξαγωγές, με εξαίρεση κάποια προϊόντα, έχουν πιάσει πάτο. Και δυστυχώς, η κατανάλωση εντός της χώρας έχει μειωθεί δραματικά, λόγω του ότι έκλεισαν τα μαγαζιά”.

Με κλειστά τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τα λοιπά τουριστικά μαγαζιά, τα (αδιάθετα) προϊόντα μένουν μέσα και οι παραγωγοί μπαίνουν μέσα!

“Πάρα πολύ σύντομα” οι αποζημιώσεις στα θερμοκήπια

Η πανδημία έχει βάλει… φρένο στις αποζημιώσεις. “Οι παραγωγοί πρέπει να πληρωθούν και να αποζημιωθούν, κι αυτό θα γίνει” διαβεβαιώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του Μάκη Βορίδη, κ. Ανδρέας Στρατάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το χρώμα του χρήματος θα το δουν “πάρα πολύ σύντομα” και οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων.

“Όλα όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο Υπουργός, τα υλοποιεί” υποστηρίζει ο κ. Στρατάκης. “Ο Υπουργός είναι ξεκάθαρος: τα χρήματα θα δοθούν από το πρόγραμμα de minimis. Μένει να γίνει η εκταμίευση”.

Αισχροκέρδεια: “Θα μπει τάξη”

Επιπλέον, στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να πατάξουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. “Οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων θα βάλουν τάξη, διότι κάποιοι έχουν ξεφύγει τελείως” τόνισε ο κ. Στρατάκης, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση περί μη επάρκειας προϊόντων στην αγορά: “Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, κι απ’ ο,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει. Οι διαβεβαιώσεις των Υπουργείων είναι ότι δεν θα έχουμε τέτοιο θέμα”.

“Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε – Η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί”

Η ευχή του κ. Στρατάκη, “να τελειώσει σύντομα αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, ώστε να ομαλοποιηθεί και η αγορά”, συνοδεύεται από την απόλυτη εμπιστοσύνη που τρέφει στους κυβερνητικούς χειρισμούς: “Ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις αρκετές φορές. Έχει στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα ο οποίος είναι η γη που καλείται να θρέψει τους λαούς. Εμείς θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε πάρα τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται. Να είστε σίγουροι, ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί.

Δόξα τω Θεώ, η κυβέρνηση έχει και τη δύναμη και τη θέληση να παρέμβει και να στηρίξει τον οποιοδήποτε τομέα της αγροτικής παραγωγής. Εννοείται ότι χρειάζεται και μία ευρωπαϊκή λύση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση ξέρει να διεκδικεί, αυτό θα το δούμε και στην πορεία”.