Τα πρώτα στάδια είναι συνήθως διολισθήσεις της τάξης του 42%-50%, σημειώνει ο οικονομολόγος
Αναλυτές και επενδυτές από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τον Ιανουάριο είθισται να παρακολουθούν τρεις δείκτες ώστε να καταφέρουν να εκτιμήσουν αν θα υπάρξει ανοδική ή καθοδική πορεία στην αγορά μετοχών το 2025: το Ράλι του Άγιου Βασίλη (Santa Klaus), το Φαινόμενο του Ιανουαρίου και ο Δείκτης του Μήνα Ιανουαρίου, σημειώνει ο γνωστός ο οικονομολόγος Harry Dent.
Ειδικότερα, το Ράλι του Άγιου Βασίλη λαμβάνει χώρα στις τελευταίες 5 ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και στις πρώτες δύο του νέου έτους.
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, αυτό το διάστημα αφορά από το κλείσιμο της 23ης Δεκεμβρίου έως το κλείσιμο της 3ης Ιανουαρίου.
Φέτος, αυτός ο δείκτης ήταν πτωτικός, υποδηλώνοντας εν συνόλω ένα καθοδικό 2025.
Το Φαινόμενο του Ιανουαρίου αφορά τις πρώτες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους.
Φέτος, αφορά το διάστημα από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου έως το κλείσιμο της 8ης Ιανουαρίου.
Αυτός ο δείκτης αν κλείσει κάτω από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου, στις 5.881,6 μονάδες του S&P 500, θα υποδηλώσει καθοδικό έτος για το 2025.
Αυτό είναι απίθανο, καθώς ο δείκτης κυμαίνεται κοντά στις 6.000 μονάδες.
Θα χρειαστεί να υπάρξει πτώση περίπου 2% για να επιβεβαιωθεί.
Ο Δείκτης του Μήνα Ιανουαρίου αφορά ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο.
Αυτός ο δείκτης απαιτεί το κλείσιμο της 31ης Ιανουαρίου να είναι επίσης κάτω από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου, δηλαδή κάτω από τις 5.881,6 μονάδες, για να υποδηλώσει ένα bearish 2025.
Σύμφωνα με τον Harry Dent, κανένας από αυτούς τους δείκτες δεν είναι απόλυτα καθοριστικός.
Καθένας απλώς αυξάνει τις πιθανότητες. Μόνο το Ράλι του Άγιου Βασίλη να είναι πτωτικό δεν είναι αρκετό για να ανατραπεί η τάση, αλλά αποτελεί προειδοποίηση.
Αν δύο από τους τρεις δείκτες είναι πτωτικοί, αυτό ενισχύει την πιθανότητα, ενώ αν και οι τρεις είναι πτωτικοί, η ένδειξη είναι πιο ισχυρή.
To χρέος των ΗΠΑ
Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλοι, πιο σημαντικοί κίνδυνοι… «Δεν είναι ο καιρός να καθόμαστε πάνω στις μετοχές και περιμένουμε… Το πρώτο κραχ θα μας πει πολλά/
Όσο το περιμένουμε, καλό θα ήταν να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ – ειδικά στο 10ετές και το 30ετές.
Προσοχή, επίσης, πρέπει να δοθεί στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, που όταν μειωθεί δραστικά αναγκαστικά η φούσκα θα σκάσει, με το πρώτο κραχ να έρχεται το 2025 και την απόλυτη κατρακύλα να τη βιώνουμε το 2032.
Για αυτό η περίοδος 2025 – 2032 θα είναι πολύ δύσκολη, με επώδυνα κραχ και τρομακτικό αποπληθωρισμό» αναφέρει.
Σημειωτέον, το χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν μόνο 60% το 2008, και τώρα είναι στο 122% του ΑΕΠ, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.
Επιπλέον, το έλλειμμα είναι επί του παρόντος στο 6% του ΑΕΠ, με την οικονομία σε πλήρη απασχόληση, και αυξάνεται σταθερά στο 2-3%.
Οι κρατικές δαπάνες συνεχίζουν να τονώνουν την οικονομία – και κρατούν τη φούσκα φουσκωμένη προσώρας.
Ομοίως, ο ισολογισμός της Fed ήταν κάτω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2008 και αυξήθηκε σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, πριν πέσει σε λίγο πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια – αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μια αύξηση 6 τρισεκ. στον ισολογισμό της Fed από το 2008.
Λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω, ο Dent πιστεύει ότι η υπερβολική νομισματική και δημοσιονομική χαλαρότητα στις ΗΠΑ δημιούργησε τη φούσκα όλων των φουσκών, η οποία φουσκώνει εδώ και 14 χρόνια, και ότι αυτή η φούσκα τελικά θα σκάσει – και η εν λόγω διολίσθηση θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή…
Έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο έγκλημα στην οικονομική ιστορία» λέει ο οικονομολόγος.
Παράδοξο είναι το γεγονός –και πρέπει να ληφθεί υπόψη– πως αυτή τη στιγμή μόλις δύο οίκοι είναι bearish.
Και όταν οι επενδυτές είναι τόσο αισιόδοξοι, αυτό αποτελεί ισχυρό red flag, σημειώνει ο Dent.
«Δεν βλέπουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, είναι εξωφρενικό, και για αυτό τον λόγο αυτό το οποίο θα έρθει θα είναι χειρότερο από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008».
Δεδομένου λοιπόν ότι βρισκόμαστε στο απόγειο της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φούσκας στην ιστορία, ένα καθοδικό 2025 πιθανότατα θα είναι μόνο το πρώτο κύμα μιας μεγάλης πτώσης 80%+ – 90% στις μετοχές μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, με τα πρώτα στάδια να είναι συνήθως διολισθήσεις της τάξης του 42%-50%, καταλήγει ο Harry Dent.
www.bankingnews.gr