Η Διαύγεια Και Η Αυτογνωσία

Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιες είναι οι όψεις απώλειας ελέγχου.
– Πώς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου.


Συναισθήματα. Θετικά ή αρνητικά, το σίγουρο είναι ότι μας επηρεάζουν. Κατακλυζόμαστε από συναισθήματα κάθε λεπτό της ζωής μας. Τα περισσότερα εμφανίζονται χωρίς να το καταλάβουμε, εξαιτίας παραγόντων που αδυνατούμε να εντοπίσουμε.

Η επίδραση των οδυνηρών συναισθημάτων

Ένα έντονα αρνητικό συναίσθημα εμφανίζεται όταν βιώνουμε μία δυσάρεστη κατάσταση και μας κάνει να αντιδρούμε συχνά χωρίς έλεγχο. Συνεπώς, αυτό που πρέπει πρωτίστως να κάνουμε είναι να καλλιεργήσουμε την ικανότητά μας να το διαχειριστούμε, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τον έλεγχό μας. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Αρχικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς χάνουμε τον έλεγχό μας.

6 Όψεις Απώλειας Ελέγχου

-Μη αποδοχή συναισθηματικής αντίδρασης στην έκφραση του συναισθήματος.

-Δυσκολία προσαρμογής στον στόχο μας, εξαιτίας του συναισθήματος.

-Δυσκολία ελέγχου παρόρμησης (απώλεια ελέγχου).

-Έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης (ανικανότητα να κατονομάσεις το συναίσθημα).

-Αδυναμία υιοθέτησης στρατηγικών διαχείρισης συναισθημάτων (αδυναμία επανάκτησης ελέγχου).

-Έλλειψη συναισθηματικής διαύγειας.

«Η ικανότητα να μπορείς να σταματήσεις και να μην αντιδράς αντανακλαστικά αποτελεί πολύ σημαντικό μάθημα της ζωής μας» – Daniel Goleman.

Διαύγεια & Αυτογνωσία: Το κλειδί για τη διατήρηση ελέγχου 

Τα συναισθήματα τα βιώνουμε, τα επεξεργαζόμαστε, τα διαχειριζόμαστε. Προσπαθούμε να τα χειραγωγήσουμε και να τα ελέγξουμε και είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να διατηρούμε τον έλεγχο και να μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε αρνητικό συναίσθημα. 

Αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο. Και απαιτεί εσωτερικές διεργασίες, όπως διαύγεια και αυτογνωσία. Αν το καταφέρουμε όμως, θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε κάθε συναίσθημα που βιώνουμε ξαφνικά. Και τότε θα μπορούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία και την εσωτερική μας γαλήνη. Και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε κάθε συναίσθημά μας.