Η κακοκαιρία Daniel άλλαξε γεωγραφικά δεδομένα – Η Κάρλα έγινε η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Η Κάρλα έγινε η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Μετά τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες η λίμνη Κάρλα έφτασε σε έκταση τα 130 τ.χλμ. και ξεπέρασε την Τριχωνίδα

H κακοκαιρία Daniel σάρωσε τις περιοχές της Θεσσαλίας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, ωστόσο, οι σφοδρές βροχοπτώσεις φαίνεται ότι αλλάζουν άρδην τα γεωγραφικά δεδομένα της χώρας και μάλιστα αυτό συνέβη μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Όπως διακρίνεται σε φωτογραφία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, τραβηγμένη στις 16 Σεπτεμβρίου, η λίμνη Κάρλα, που μέχρι πρόσφατα είχε σχεδόν αφανιστεί, είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, αφού εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών, ξεπέρασε κατά πολύ την Τριχωνίδα.

Την παραπάνω συγκλονιστική αλλαγή είχε επισημάνει πρόσφατα το meteo, με χαρακτηριστικό βίντεο, ενώ τη δορυφορική φωτογραφία αποκάλυψε σήμερα (21/09) η ομάδα του Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ».

«Σχεδόν αφανίστηκε»

«Η Κάρλα, της οποίας η έκταση άλλαζε χρόνο με το χρόνο και με τις βροχές, είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια! Γύρω της δε είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα. Όμως τη δεκαετία του 1960, μετά από λανθασμένες (όπως αποδείχθηκε) μελέτες, αποφασίστηκε η αποξήρανση της. Πραγματικά η λίμνη σχεδόν αφανίστηκε για να δημιουργηθούν καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ελονοσίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην πρόσφατη ανάρτηση της συγκεκριμένης ομάδας.

«Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υποχωρήσουν τα νερά της, αλλά αυτές τις μέρες η λίμνη έφτασε να έχει έκταση κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα», σημειώνεται στο ίδιο ποστ σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στη λίμνη Κάρλα.