Η κίνηση-ματ που μπορούν να κάνουν Αθήνα-Φανάρι για να μετανιώσει πικρά η Άγκυρα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Η κίνηση-ματ που μπορούν να κάνουν Αθήνα-Φανάρι για να μετανιώσει πικρά η Άγκυρα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Η κίνηση-ματ που μπορούν να κάνουν Αθήνα-Φανάρι για να μετανιώσει πικρά η Άγκυρα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Κατά της Ορθόδοξης Ιστορίας (που αφορά εμάς τους Έλληνες, τους Ρώσους, τους Σέρβους, τους Βούλγαρους, τους Ελληνοκυπρίους, τους Αιθίοπες κ.α.) και κατά της οικουμενικότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (έννοιες που αφορούν τον υπόλοιπο πλανήτη και για εμάς είναι άχρωμες, άοσμες, άγευστες και ανούσιες και ας λένε ότι θέλουν όλοι όσοι το παίζουν διανοούμενοι) αποφάσισε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αλλά για πρώτη φορά, ταυτοχρόνως η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία για να πηγαίνει την Τουρκία «από γωνία, σε γωνία».

Με την απόφασή του, βάση της οποίας η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε Μουσείο, το 1934, ήταν παράνομη, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την μετατροπή της σε τέμενος.

Για την θρησκευτική αξία που έχει για τον Ελληνισμό, είναι γνωστό, διότι πρόκειται για το Στολίδι της Ορθοδοξίας. Βέβαια ο νυν Έλλην έχει μετατραπεί σε άθρησκο όν, κυρίως από την τηλεόραση αλλά και την αμάθεια που έντεχνα του επέβαλε το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατόπιν έξωθεν εντολών προς «στρογγυλοποίηση» των πολιτών ώστε να ανέχονται τα «ωραία» ήθη των Δυτικών και να είναι πιο υπάκουοι και φυσικά αρκετά δειλοί για να μην διεκδικούν ότι ιστορικά τους ανήκει.

Ας πάμε λοιπόν στα τετριμμένα, που διανοητικά, θρησκευτικά και ηθικά μας είναι αδιάφορα, αλλά δυστυχώς εκεί έχουμε καταντήσει ως κοινωνία, αυτά να επικαλούμαστε ως βάση!

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που έχει υπογράψει μεταξύ άλλων και η Τουρκία, η οποία ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης. 

Που σημαίνει πως πριν από την παραμικρή παρέμβαση σε ανάλογους χώρους είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO η οποία προετοιμάζει και συγκαλεί την διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, την διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου.

Να σημειώσουμε εδώ μέχρι σήμερα η επιτροπή έχει απορρίψει αρκετά εθνικά αιτήματα τα οποία αφορούν σε παρεμβάσεις ή αλλαγή χρήσης αντίστοιχων χώρων.

Η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται, από το 1985, στις ιστορικές εκείνες ζώνες της Κωνσταντινούπολης που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως έργο εξαιρετικής οικουμενικής αξίας. Η μετατροπή της σε τζαμί λοιπόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προϋποθέσεις της κήρυξής της ως Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνεπάγεται την άμεση έξοδό της από τον σχετικό κατάλογο.

Χθες λοιπόν, περιχαρής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε διάγγελμα στους Τούρκους για την Αγιά Σοφιά, στο οποίο ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

«Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να λατρεύουμε με προσευχή την Παρασκευή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020».

«Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου», συνέχισε ο Ερντογάν και τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

«Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας

Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε.

Μόνο που ΑΝ το ελληνικό κράτος ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ θέλουν, μπορούν να «τρολάρουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν και να καταφύγει το Πατριαρχείο στο τουρκικό ΣτΕ ζητώντας ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα.

Να ανοίξει η Αγία Σοφία και σαν χώρος προσευχής για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Δηλαδή να ξαναγίνει λειτουργία στον χώρο της 567 χρόνια μετά την τελευταία που έγινε επί Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, του τελευταίου Βυζαντινού Έλληνα (γιατί το Βυζάντιο ήταν ελληνικό κράτος άσχετα με το τι θέλουν να πιστεύουν μερικοί) Αυτοκράτορα.

Αυτό μπορεί να το επικαλεστεί το Πατριαρχείο και το ελληνικό κράτος για έναν πολύ απλό λόγο.

Δεν υπάρχει στο τουρκικό Σύνταγμα (ακόμα τουλάχιστον) επίσημη θρησκεία του κράτους, ή δεσπόζουσα, ή επικρατούσα. Που σημαίνει πως η Τουρκία επισήμως είναι ένα κοσμικό κράτος και θα πρέπει ο Ρ.Τ.Ερντογάν να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος κατόπιν νέου δημοψηφίσματος, κάτι που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα αποτελέσει οδυνηρή ήττα για ΗΠΑ και ΕΕ που τόσα χρόνια επένδυαν στην κοσμική Τουρκία.

Συνεπώς, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει δύο επιλογές. Ή κρατάει το τουρκικό Σύνταγμα ως είναι και το τουρκικό ΣτΕ θα αναγκαστεί να δώσει την Αγία Σοφία και στους Ορθόδοξους για να την χρησιμοποιήσουν ως χώρο λατρείας, ή το αναθεωρεί και μετατρέπει την Τουρκική Δημοκρατία σε Ισλαμική, οπότε θα γίνει ακριβώς όπως αυτή του Ιράν.

Το πολιτικό πλήγμα για Αμερικανούς κυρίως αλλά και τους Ευρωπαίους θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεωνΦυσικά, το πλήγμα θα είναι συντριπτικό και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες επένδυε στην «μπαρουφολογία» της κοσμικής Τουρκίας που θα συνεννοηθεί μαζί μας διαμέσου της διανοητικής και συνειδησιακής «στρογγυλοποιήσης».

Τόσο καταλάβαινε η «κούτρα» τους και τόσο είχαν την θέληση να καταλάβουν γιατί όπως έλεγε και ο Φρίντριχ Νίτσε «η πλάνη δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι ανανδρία»

ΗΠΑ και ΕΕ θα αναγκαστούν να στρέψουν την «πλάτη» στην Τουρκία και τα παραμύθια θα λάβουν τέλος. Όπως και να έχει όμως, είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη επιλογή, η Ελλάς θα βγει κερδισμένη, συνεπώς πρέπει τάχιστα να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή χωρίς δικαιολογίες.

Θέλουν στην Αθήνα να στριμώξουν Ρ.Τ.Ερντογάν και Τουρκία; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Όλα τ’άλλα είναι υπεκφυγές.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος