Η κυβέρνηση δημιουργεί «ειδικές ομάδες επέμβασης» για τις πλατείες: Σχέδιο αποκλεισμού των πολιτών

Η κυβέρνηση δημιουργεί «ειδικές ομάδες επέμβασης» για τις πλατείες
Η κυβέρνηση δημιουργεί «ειδικές ομάδες επέμβασης» για τις πλατείες

H κυβέρνηση μετά το κίνημα αντίστασης των πολιτών που συναθροίζονται σε όποια πλατεία βρουν για να κερδίσουν πίσω λίγο από τον πρότερο τρόπο ζωής τους, προχωράει στην κατάρτιση σχεδίου αποκλεισμού των πλατειών με «ειδικές ομάδες επέμβασης».

Διαστάσεις παίρνει η «ανυπακοή της πλατείας». Τη  νύχτα της Τετάρτης στον Λυκαβηττό, εκατοντάδες Αθηναίοι, στην προσπάθειά τους να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, γέμισαν το χώρο του πάρκινγκ  όπου πλημμύρισε από αυτοκίνητα.

Οι επισκέπτες ανέβηκαν «εξοπλισμένοι» με ποτά και φαγητά, στήνοντας ένα μεγάλο υπαίθριο πικ νικ, καταλαμβάνοντας κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά προκειμένου να χαζέψουν το φεγγάρι.

Μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα, ο όγκος των οχημάτων αυξανόταν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο αγνοώντας τις απαγορεύσεις των Αρχών.

Ανάλογα περιστατικά, όχι τέτοιας κλίμακας, είχαμε και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου περιπολικά έφτασαν στα σημεία αυτά και διέλυσαν τις συγκεντρώσεις των πολιτών.

Οι συναθροίσεις πολιτών σε πλατείες, πεζόδρομους, πάρκα, παραλίες και take away αναμένεται να αυξηθούν και έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται να απαντήσει με στοχευμένο lockdown.

Όλα αυτά τη στιγμή που επεξεργάζεται σχέδια για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και ενίσχυσης της οικονομίας. Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράψουν αύξηση των κρουσμάτων, θα δοθεί η αφορμή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχέδιο «φρουρούμενες πλατείες».

Ενα μικρό δείγμα του τι μπορεί να συμβεί είναι το σφράγισμα της πλατείας Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή από τις 21:00 χθες το βράδυ έως τις 06:00 σήμερα τα ξημερώματα, όπως περικλείεται από τις οδούς Αγίου Ιωάννου, Ελβετίας και Τασοπούλου, μετά τα όσα εξελίχθηκαν ένα 48ωρο πριν, με τη συγκέντρωση περίπου 400 ατόμων και κάποιες συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ως εξής:

Θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες επέμβασης στις πλατείες!

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίζουν ειδικές αστυνομικές ομάδες έγκαιρης επέμβασης… απο-συγχρωτισμού, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει σχετική διαφημιστική καμπάνια παρότρυνσης του πληθυσμού να αποφεύγει τέτοιες περιπτώσεις συνωστισμού. 

Επίσης, θα ενταθούν οι περιπολίες με τη χρήση μεγάφωνων στα περιπολικά για παρεμβάσεις αποσυμφόρησης και στατικές δυνάμεις, όπου κρίνεται ασφαλής η παρουσία τους. Κρίσιμο θα είναι και το Σαββατοκύριακο στο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς θα τεθούν σε «κλοιό» παραλίες, πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες, προκειμένου να αποφευχθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις πολιτών.

Ελεγχοι, παραβάσεις, αυτόφωρο…

Μετά τα όσα συνέβησαν στον Βόλο με το take away μπαρ, εντάθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε τέτοια καταστήματα. Σε λίγες ώρες το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκαν έξι αυτόφωρες συλλήψεις. 

Τρεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία και δύο στην Αττική. Στη Λάρισα, κάβα με άδεια… παντοπωλείου είχε μουσική και διέθετε ποτά σε πολίτες έξω από αυτήν, ενώ και δύο ακόμη καφέ-μπαρ έκαναν το ίδιο. Στη Λαμία, μπαρ ήταν ανοικτό και αυτό με μουσική και διέθετε ποτά.

Οταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί, οι «θαμώνες» τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι ιδιοκτήτες παραδέχθηκαν: «Σερβίρουμε κάνα ποτό που μας ζητάνε». Αναψυκτήριο στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι ήταν ανοικτό, είχε μουσική και διέθετε ποτά, ενώ έξω από αυτό βρίσκονταν περίπου 15 άτομα, τα οποία έπιναν το ποτό τους στα πεζούλια και σε… μαξιλάρες. Σε μπαρ της Κηφισιάς υπήρξε αντίστοιχη καταγγελία, πήγαν οι αστυνομικοί και διαπίστωσαν τη συγκέντρωση ατόμων, αλλά το κατάστημα είχε… προλάβει να κλείσει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος, όπου εμφανιστούν τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις», μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία με επίκεντρο τα take away πάρτι.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε: «Η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και προσβάλλει την κοινωνική πλειοψηφία». Αλλά και για τους διοργανωτές, η παράτυπη αυτή συμπεριφορά προσβάλλει τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης που καθολικά και υπεύθυνα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να εναρμονιστούν με την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας».

Για μάσκες

Τρίτη μέρα των μέτρων αποφυγής διασποράς του ιού, με τα νέα δεδομένα, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των ελέγχων και συνάμα των παραβάσεων για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης. Από τα ξημερώματα της Τρίτης έως και χθες το μεσημέρι είχαν βεβαιωθεί 66 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας (91 σύνολο), 90 για μετακίνηση εκτός νομού (175 σύνολο) και 9 για παράνομη λειτουργία καταστημάτων, με τη σύλληψη 10 ατόμων (578 σύνολο).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το fornews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να ρισκάρει με έναν πιθανό αφανισμό της Νέας Δημοκρατίας.