Η πανδημία του covid-19 και η επιχειρηματικότητα της Κρήτης – Προβλήματα και προτάσεις

τηλεδιάσκεψης στη Περιφέρεια Κρήτης
τηλεδιάσκεψης στη Περιφέρεια Κρήτης

Η πανδημία του covid-19 και η επιχειρηματικότητα της Κρήτης-προβλήματα και προτάσεις στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης στη Περιφέρεια Κρήτης

«Η πανδημία του covid-19 και η επιχειρηματικότητα της Κρήτης-προβλήματα και προτάσεις» συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, εμπορίου, καινοτομίας και κοινωνικής οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΣΕ Μ. Ψαρουδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Α. Καλαμπόκης,

Οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού, Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκης, Χανίων Α. Ροκάκης, Ρεθύμνου Γ. Γιακουμάκης, Λασιθίου Θ. Χαριτάκης, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μ. Κουμαντάκης, των τεσσάρων ομοσπονδιών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων Ηρακλείου Μ. Λεκάκης, Χανίων Γ. Παυλάκης, Ρεθύμνου Η. Ξυδάκης, Λασιθίου Μ. Κριθαράκης, όπως επίσης διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα η Μ. Κασσωτάκη, Χ. Δασκαλάκη και Α. Κοκοσάλης.

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης αλλά και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων-τάξεων της Κρήτης συμφώνησαν σε ένα ενιαίο πλαίσιο προτάσεων που θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα διατυπώθηκαν 4 άξονες προτάσεων που περιλαμβάνουν 30 προτάσεις που θα υποβληθούν στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία με επιπλέον προτάσεις για αναπροσαρμογές σε προγράμματα του ΠΕΠ-ΚΡΗΤΗΣ που αφορούν τις επιχειρήσεις και τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Επίσης αποφασίστηκε η συνάντηση να επαναλαμβάνεται-προς το παρόν με την μορφή της τηλεδιάσκεψης-προκειμένου να συζητούνται, εξετάζονται οι εξελίξεις και να γίνεται εξειδίκευση των προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι άξονες προτάσεων

Οι άξονες των προτάσεων που θα υποβληθούν στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις συνέπειες του covid-19 είναι:

  1. Ρευστότητα και στήριξη επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Μεταξύ άλλων ζητείται: αύξηση του ποσού με το οποίο θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, από το 3,5% του ΑΕΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 8%, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε η επιχειρηματικότητα να μείνει όρθια και να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιστροφή στην κανονικότητα των επιχειρήσεων.
  2. Ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων: Μεταξύ άλλων ζητείται: Μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος  και κατάργηση του για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον για το 2020 .
  3. Ενίσχυση απασχόλησης-ιδιωτικής κατανάλωσης: Μεταξύ άλλων ζητείται: Στήριξη της απασχόλησης και όχι της διακοπής εργασίας με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την στήριξη των εισοδημάτων των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το τέλος του Ιούνη-σε πρώτη φάση- με την επιπλέον προϋπόθεση ότι ο χρόνος επιδότησης από 1/4/20 θα θεωρείται εργάσιμος.                                                                                    

Παραγωγικές υποδομές και δράσεις: Μεταξύ άλλων ζητείται:  Μείωση του κόστους των εμπορικών μεταφορών και  υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού  και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων  με την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού  ισοδύναμου  και για τη Κρήτη.