Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν κάνει μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης. Σημεία που άλλοτε έσφυζαν από εμπορική κίνηση σήμερα αναζητούν εναγωνίως κόσμο.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί με αρκετές επιχειρήσεις να υπολειτουργούν και άλλες να έχουν βάλει λουκέτο είναι η οδός Αβέρωφ όπου αρκετοί καταστηματάρχες έκλεισαν την επιχείρησή τους μη μπορώντας να την κρατήσουν ζωντανή.
Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης.
Όπως είπε οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Μίλησε για την μεγάλη οικονομική κρίση που κυριάρχησε μεταξύ 2011 και 2013 οπότε και κατέρρευσε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και μαζί του ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων στο Ηράκλειο.
Ένας άλλος λόγος που μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να σταθούν στα πόδια τους χάνοντας μεγάλη εμπορική κίνηση είναι οι πολυεθνικές που έχουν διεισδύσει στην αγορά του Ηρακλείου και οι οποίες απολαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών.
Σημαντικό ρόλο στην όλη κατάσταση έπαιξε και η πανδημία του νέου κορωνοιου με τα συνεχή lockdown να καθηλώνουν οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μανόλης Κουμαντάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για πολύ ακόμα τότε δεν αποκλείονται τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα.
Αναφέρθηκε και στην οδό Καλοκαιρινού που όπως είπε κάποτε ήταν η ψυχή της αγοράς ενώ τώρα δεν έχει την ζωντάνια και την εμπορική κίνηση που είχε κάποτε.
“Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα” δήλωσε χαρακτηριστικά στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.
Όπως είπε αρτοποιεία έβαλαν λουκέτο καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν άντεξαν το κόστος της ενεργειακής κρίσης.
Αναφέρθηκε επίσης και σε μία άλλη παράμετρο που επηρεάζει κατά πολύ την εικόνα του εμπορικού κόσμου στο Ηράκλειο και δεν είναι άλλη από την αύξηση στα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των οικημάτων όταν λήγει το συμβόλαιο που έχουν συνάψει με τους καταστηματάρχες.
Συγκεκριμένα και όπως είπε, οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις που του ζητούν οι ιδιοκτήτες των οικημάτων και η αναγκάζονται να κλείνουν την επιχείρηση τους ή να μετακομίζουν σε άλλη περιοχή εκτός κέντρου.
Μάλιστα μίλησε για αυξήσεις της τάξεως του 20 – 30 ακόμα και του 40%.