Ηράκλειο – Δημήτρης Μαυρουδής: “Κάντε αυτές τις εξετάσεις κάθε χρόνο, είναι σωτήριες”

Η πρόληψη είναι κομβικής σημασίας για τα ογκολογικά νοσήματα

Η πρόληψη είναι κομβικής σημασίας για τα ογκολογικά νοσήματα και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα στο ΕΣΥ, είναι σημαντικό να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ένα απο τα θέματα που απασχόλησαν το ογκολογικό συνέδριο που έγινε πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο ήταν και ο προσυμπτωματικός έλεγχος ένας απλός τακτικός έλεγχος που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής,ο έλεγχος αφορά στον γενικό πληθυσμό , γίνεται πριν ο καρκίνος δώσει συμπτώματα και βοηθάει στην πρώιμη διάγνωση.Unmute

Ποιες είναι οι εξετάσεις αυτές:

Για τις γυναίκες είναι η μαστογραφία , ο υπέρηχος μαστού και το τέστ -παπ ,μια φορά τον χρόνο.

Για τους άνδρες συστήνεται η ειδική εξέταση αίματος για την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη,σε συνεννόηση με τον γιατρό ,μετά την ηλικία των 50 ετών.

Για γυναίκες και άνδρες συστήνεται η κολονοσκόπηση μετά τα 50 και κάθε 5-10 χρόνια ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Ο κ.Μαυρουδής τονίζει ότι πρόκειται για κρίσιμη εξέταση που δεν πρέπει να αμελούμε γιατί προλαμβάνει τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, συστήνεται αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης κάθε χρόνο,σε καπνιστές 50-80 ετών αλλά και ανθρώπους που κάπνιζαν στο παρελθόν 1 πακέτο την ημέρα για 20 χρόνια.

«Θεωρητικά, υπογράμμισε ο καθηγητής ογκολογίας με αυτές τις εξετάσεις θα μπορούσε να προληφθεί ή να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο το 40% των καρκίνων,άρα είναι σημαντικό να τις βάλουμε στο πρόγραμμά μας και να μην τις κάνουμε περιοδικά,όπως συμβαίνει σήμερα.»