Παιδιά όλων των ηλικιών προσέρχονται μαζικά με τους γονείς τους στις εφημερίες των νοσοκομείων λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, που τα ταλαιπωρούν για πολλές ημέρες και σε αρκετές περιπτώσεις με σοβαρά συμπτώματα.
Σύμφωνα με την παιδοπνευμονολόγο Διευθύντρια ΕΣΥ της παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ένη Μιχαηλίδου, σε κάθε μεγάλη εφημερία του νοσοκομείου δημιουργείται συνωστισμός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς προσέρχονται περισσότερα απο 100-120 παιδιά με υψηλό πυρετό, βραχνάδα, παρατεταμένο βήχα.
Ο μέσος χρόνος για εξέταση τις ώρες αιχμής ξεπερνάει τις 2 ώρες και κάποια απο αυτά χρειάζονται εισαγωγή και νοσηλεία.
Η κ.Μιχαηλίδου είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού κυρίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας
Όπως εξήγησε είναι τα πιο ευάλωτα γιατί γιατί λόγω πανδημίας και καραντίνας για περίπου 2 χρόνια, ήταν προστατευμένα με αποτέλεσμα να μην έχουν αντισώματα.
Πολλά βρέφη προσβάλλονται απο τον συγκυτιακό ιό που είναι επικίνδυνος γιατί τα μωρά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και να σιτιστούν και έτσι χρειάζονται νοσηλεία με οξυγόνο που διαρκεί συνήθως 4-5 ημέρες.
(Η παιδοπνευμονολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ της παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Ένη Μιχαηλίδου)
Η επιδημία της γρίπης ήρθε νωρίτερα φέτος και ταλαιπωρεί επίσης μεγάλο αριθμό παιδιών .
Ένα στα δύο απο αυτά που προσέρχονται στα ΤΕΠ έχει γρίπη και τα ταλαιπωρεί με σοβαρότερα συμπτώματα, απο εκείνα των ενηλίκων.
Συνήθως παραμένουν στο σπίτι απο 4-5 έως και 10 ημέρες.
Ο κορωνοιός δεν έχει εξαφανιστεί αλλά σαφώς έχει ηπιότερη συμπτωματολογία απο αυτή της γρίπης.
Αναφορικά με το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδιά η παιδοπνευμονολόγος τονίζει ότι είναι σαφώς υποχρεωτικό για εκείνα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τόνισε ωστόσο ότι μπορούν να το κάνουν και τα άλλα παιδιά εκείνα για παράδειγμα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους όπως είναι ο παππούς και η γιαγιά, μέσα στην οικογένεια.