Ηράκλειο: Πιο εύκολα αποκτάς μονοκατοικία έξω από την πόλη παρά διαμέρισμα μέσα σε αυτήν

Πιο εύκολα αποκτάς μονοκατοικία έξω από την πόλη παρά διαμέρισμα μέσα σε αυτήν

Ρεπορτάζ – Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Έντονο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη στέγης που παρατηρείται στο Ηράκλειο με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους να μην μπορούν να βρουν σπίτι για να μείνουν.

Το πρόβλημα ξεκίνησε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς από το 2009 μέχρι και το 2018 οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν έχτιζαν νέα σπίτια, επομένως ο αριθμός των ακινήτων παρέμεινε σταθερός με συνέπεια τώρα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης στέγης.

Και ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος φαινόταν ότι θα έπαιρνε τα πάνω του ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτόξευσε το κόστος κατασκευής κατά 60% και έτσι οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν σκοπό να κατασκευάσουν νέα σπίτια… το ξανασκέφτηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος κατασκευής για ένα τετραγωνικό μέτρο από τα 1.200 ευρώ που ήταν παλαιότερα έχει εκτοξευθεί στα 1.800. Δεύτερη και σημαντική παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού με συνέπεια εκείνοι που αγοράζουν νέα διαμερίσματα να είναι ελάχιστοι.


(Έντονο το πρόβλημα με την έλλειψη στέγης στο Ηράκλειο)

Σοβαρό πλήγμα αλλά και ταυτόχρονα έναν μεγάλο βραχνά έχει αποτελέσει και η βραχυχρόνια μίσθωση ειδικά στο κέντρο του Ηρακλείου με τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων να επιλέγουν αυτήν την μορφή ενοικίασης καθώς βλέπουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Επιλέγουν ακίνητα εκτός Ηρακλείου

Αυτό που παρατηρείται στο Ηράκλειο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρο Κώστα Αράπογλου, είναι ότι η πλειοψηφία εκείνων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέα κατοικία, δεν αναζητούν πλέον ακίνητα μέσα στο Ηράκλειο αλλά προτιμούν να στραφούν σε περιοχές και χωριά κοντά σε αυτό όπου εκεί το κόστος απόκτησης ενός οικοπέδου αλλά και το κόστος κατασκευής ενός νέου σπιτιού είναι χαμηλότερα, ειδικά όταν πρόκειται για κατασκευές τύπου προκάτ ή πετρόκτιστα.

Για παράδειγμα εάν ένα νέο ζευγάρι θέλει να αποκτήσει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχές κοντά στο Ηράκλειο όπως είναι οι Αρχάνες οι Βασιλειές, το Σκαλάνι, οι Βούτες και τα Σταυράκια, θα χρειαστεί να διαθέσει περίπου 170.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία θα αγοράσει και το οικόπεδο και θα κατασκευάσει το ακίνητο.

(Πιο εύκολα αποκτάς μονοκατοικία έξω από την πόλη παρά διαμέρισμα μέσα σε αυτήν)

Αντιθέτως εάν θέλει να αγοράσει έτοιμο αυτό το διαμέρισμα μέσα στο Ηράκλειο θα χρειαστεί να δώσει παραπάνω από 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου το να μείνει κανείς σε μία από τις παραπάνω περιοχές έχει και τα θετικά του έχει όμως και τα αρνητικά του.

Στα θετικά είναι ότι αποκτάς τη δική σου μονοκατοικία και έτσι δεν αναγκάζεσαι να έχεις κάποιον είτε κάτω από σένα είτε πάνω από εσένα όπως συμβαίνει σε πολυκατοικίες στο Ηράκλειο.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το κόστος της μετακίνησης από και προς την οικία όμως όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, όλα εξαρτώνται από το τι θέλει ο κάθε ενδιαφερόμενος.