Αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων: «Πρόκειται για βίαιη καταστροφή του οικοσυστήματος»
Οι Αρχές σε ένα παράκτιο θέρετρο της Ισπανίας προχώρησαν σε απολογία μετά την πρωτοφανή απόφαση να απολυμάνουν μία παραλία με χλωρίνη, με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, να προστατεύσουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το BBC, στη Θαχάρα ντε λος Αντούνιες κοντά στο Κάντιθ, χρησιμοποίησαν τρακτέρ για να ραντίσουν τη μεγαλύτερη από 2 χιλιόμετρα παραλία με ένα χλωριούχο διάλυμα, μία ημέρα πριν η Ισπανία να επιτρέψει στα παιδιά να βγουν από την καραντίνα για πρώτη φορά.
Οι περιβαλλοντολόγοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε μια «βίαιη καταστροφή» στο τοπικό οικοσύστημα.
Η Ισπανία έχει πληγεί με σφοδρότητα από την πανδημία, μετρώντας πάνω από 24.000 θανάτους. Προσφάτως ανακοινώθηκε ένα σχέδιο τεσσάρων φάσεων για την άρση της αυστηρής καραντίνας και την επιστροφή σε μια κανονικότητα μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Η Μαρία Ντολόρες Ιγκλέσιας, επικεφαλής οικολογικής οργάνωσης στην περιοχή της Κάντιθ, ανέφερε ότι επισκέφθηκε την παραλία και είδε τη ζημιά.
«Η χλωρίνη σκότωσε οτιδήποτε βρίσκεται στο έδαφος, τίποτα δεν είναι ορατό, ούτε τα έντομα».
Η παραλία και οι αμμόλοφοί της φιλοξενούν φωλιές διαφόρων ειδών αποδημητικών πουλιών και η Ιγκλέσιας ανέφερε ότι είδε μία τουλάχιστον φωλιά με αυγά να έχει καταστραφεί από τα τρακτέρ.
«Η χλωρίνη χρησιμοποιείται σαν ένα πάρα πολύ ισχυρό απολυμαντικό και είναι λογικό να χρησιμοποιείται σε δρόμους και στην άσφαλτο, αλλά εδώ η καταστροφή ήταν βίαιη. Κατέστρεψαν τους αμμόλοφους και καταστρατήγησαν όλους τους νόμους», είπε σε ισπανικά μέσα. «Είναι μια σημαντική παρέκκλιση αυτό που έκαναν, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο ιός ζει μέσα στους ανθρώπους όχι στην παραλία. Είναι τρελό».
Η Ιγκλέσιας επεσήμανε ότι η άγρια φύση στην παραλία είχε αρχίσει ν’ αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του lockdown.
«Η παραλία έχει το δικό της τρόπο να καθαρίζεται, αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Δεν σκέφτηκαν ότι είναι ζωντανό οικοσύστημα και όχι απλά έδαφος».
Ο τοπικός αξιωματούχος Αγκουστίν Κονέχο παραδέχθηκε ότι ήταν μία λάθος κίνηση.
«Παραδέχομαι ότι ήταν ένα λάθος, αλλά έγινε από καλή πρόθεση», είπε. Όπως ανέφερε ο στόχος ήταν να προστατέψουν τα παιδιά που θα πήγαιναν στη θάλασσα μετά από έξι εβδομάδες εγκλεισμού.
Σύμφωνα με την El Pais, η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σκέφτεται να τιμωρήσει τις τοπικές αρχές για τις ενέργειες τους.
Μάλιστα η Greenpeace της Ισπανίας έκανε μία σύγκριση με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε σε όσους νοσούν από τον κορωνοϊό να κάνουν ενέσεις με απολυμαντικό.
«Απολυμαίνοντας παραλίες στη μέση της περιόδου αναπαραγωγής για τα πουλιά ή κατά την ανάπτυξη του δικτύου των ασπόνδυλων που θα υποστηρίξουν το παράκτιο ψάρεμα… δεν είναι μία ιδέα του Τραμπ, αλλά συμβαίνει στη Θαχάρα ντε λος Αντούνιες», ανέφερε σ’ ένα tweet.