Ισραήλ: Μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ

Ομοβροντία ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικών στόχων έχει θέσει σε συναγερμό μια σειρά από περιοχές του Ισραήλ. Στόχος βάση της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν την Τρίτη (22/10) στο Τελ Αβίβ, ακολουθώντας την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι βομβάρδισε την περιοχή Νιρίτ στα προάστια της πόλης με πυραύλους.

Η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι βομβάρδισε με ομοβροντία πυραύλων τη βάση Γκλιλότ της μονάδας 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρίσκεται στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Ανακοίνωσε επίσης πως εκτόξευσε ρουκέτες νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον της ναυτικής βάσης “Stella Maris” κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

«Ομοβροντία ρουκετών» στοχοθέτησε τη «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις βορειοδυτικά της Χάιφα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, σε ανάρτησή της στο κανάλι Telegram, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε φωτογραφία συνοδευόμενη από λεζάντα που ισχυρίζεται ότι σημειώθηκε επίθεση με πύραυλο σε περιοχή βόρεια της Καισάρειας, κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να αναλάβει ρητά την ευθύνη για το χτύπημα.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Τελ Αβίβ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η εναέρια κυκλοφορία έχει διακοπεί πλήρως στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Αναφορές για τραυματία και ζημιές στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο – πέντε προς την κεντρική περιοχή του Ισραήλ και 15 προς τον βορρά, ενώ έγιναν προσπάθειες αναχαίτισης τους.

Η αστυνομία δήλωσε ότι υπάρχουν αναφορές για θραύσματα των αναχαιτιστών που έπεσαν στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Ένας άνδρας τραυματίστηκε στην πόλη Μαάγκαν Μιχαέλ από θραύσματα αναχαιτιστών, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πολλαπλές αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ένα κτίριο κατοικιών και αρκετά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές στην πόλη του βόρειου Ισραήλ λόγω της πτώσης θραυσμάτων, μετά την αναχαίτιση πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

Χρήση πυραύλων μεσαίου βελινεκούς

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους εναντίον του βόρειου Ισραήλ και του Τελ Αβίβ στην κεντρική περιοχή το πρωί, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, στο μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκε προς το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται χρήση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς από αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό αποτελεί σημαντικό μήνυμα από τη Χεζμπολάχ ότι εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να πλήξει, παρά τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται.