«Δεν είχαμε καμία πληροφόρηση για το πώς θα πάρουμε τις αποφάσεις»
Σε έναν πανικό βρίσκονταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να σκοτώθηκαν κατά λάθος πολλοί πολίτες, από Apache.
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Yedioth Ahronoth, που δείχνει το βίντεο με τους βομβαρδισμούς από Apache στην έρημο Νεγκέβ κατά την διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, σε συνδυασμό με τις αναφορές σε αυτό πως τις πρώτες ώρες η εικόνα για τους στόχους που είχαν οι πιλότοι δεν ήταν ξεκάθαρη, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά. Αυτά ενισχύονται και από άλλες μαρτυρίες πιλότων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σε δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Mako, έρχονται στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες ισραηλινών πιλότων που κλήθηκαν στο πεδίο της μάχης στο Νότιο Ισραήλ, τη μέρα της επίθεσης της Χαμάς. Από τα λεγόμενά τους μπαίνει μια βαθειά ρωγμή στο αφήγημα του Ισραήλ και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να έπληξε ισραηλινούς πολίτες (είτε πιθανούς ομήρους, είτε απλά παρευρισκόμενους στις επίμαχες περιοχές), ως παράπλευρες απώλειες, στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη.
Παραδοχή ελλιπούς ενημέρωσης
Οι πιλότοι που μίλησαν στο ισραηλινό Μέσο υπογράμμισαν τη δυσκολία που είχαν να ξεχωρίσουν τους «τρομοκράτες από τους πολίτες» όταν έφτασαν στην περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα, από την οποία είχαν εισβάλει οι μαχητές της Χαμάς. Οι πιλότοι παραδέχονται το έλλειμμα πληροφόρησης για το τι συμβαίνει στο έδαφος:
«Γύρω στις 10.30 το πρωί υπάρχουν ήδη οχτώ πολεμικά ελικόπτερα στον αέρα, αλλά ο αριθμός των στόχων είναι πολύ μεγαλύτερος – και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφόρηση για να βοηθήσει να πάρουμε μοιραίες αποφάσεις», σημειώνουν στη συνέντευξή τους.
Σε άλλο σημείο παραδέχονται ότι «για πρώτη φορά στη ζωή μου, λαμβάνω μία τηλεφωνική κλήση στο κόκπιτ», από έναν στρατιώτη στις ειδικές δυνάμεις, ο οποίος επεσήμανε τις τοποθεσίες για τα πλήγματα των ελικοπτέρων. Ο δημοσιογράφος τονίζει το γεγονός ότι το να βάλλουν ισραηλινά ελικόπτερα σε ισραηλινό έδαφος με πληροφόρηση από την διαδικτυακή εφαρμογή WhatsApp, ακούγεται ως «αποκύημα της φαντασίας».Ο πιλότος συμφωνεί με το δημοσιογράφο…
«Δεν είμαι 100% σίγουρος»
Οι πιλότοι αναφέρουν ότι όταν ήταν στον αέρα, ήταν ήδη ενήμεροι ότι υπήρχαν απαχθέντες ισραηλινοί πολίτες. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «αν πυροβολείς κάποιον που κατευθύνεται προς τη Γάζα», ο πιλότος απάντησε ότι είναι «ένα σούπερ-περίπλοκο δίλημμα».
Ο πιλότος αναφέρει ότι εκείνη τη στιγμή αποφασίζει για το αν οι άνθρωποι που βλέπει είναι μαχητές ή απαχθέντες. «Επιλέγω στόχους για τους οποίους λέω στον εαυτό μου ότι η πιθανότητα να χτυπήσω απαχθέντες είναι χαμηλή», σημειώνει ο πιλότος. Αλλά συμπληρώνει ότι «δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος»…
«Θα ανοίξω το άλμπουμ μετά τον πόλεμο»
Ένας εκ των πιλότων ανέφερε ότι: «Έχω πάρει την απόφαση να καταπιέσω τα πάντα τώρα και να ανοίξω το άλμπουμ των αποφάσεων μετά τον πόλεμο». Τόνισε ότι τώρα πρέπει «να είναι εντελώς μέσα στην αποστολή, δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Αλλιώς δεν θα μπορεί να είναι «οξυδερκής»…
Πόσο θα αντέξει ο Νετανιάχου;
Τα παραπάνω από την μια σε κεντρικό επίπεδο χρησιμοποιούνται ως στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν επικίνδυνα σφάλματα στον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε για την ισραηλινή ηγεσία η επίθεση της Χαμάς, ενώ παράλληλα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξαν στην ουσία «φίλια πυρά» εναντίον Ισραηλινών πολιτών, που είχαν «μπλεχτεί» στα μάτια των πιλότων με τους ενόπλους της Χαμάς.
Η επιμονή του Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησης του ότι οι ευθύνες για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας και άμυνας θα αποδοθούν μετά τη νίκη στον πόλεμο, θυμίζει εξάλλου περισσότερο μια τακτική συγκάλυψης. Το ερώτημα που τίθεται πλέον ανοιχτά και στο Ισραήλ, αλλά και αλλού, δηλαδή εάν ο Νετανιάχου θα αναλάβει μέρος της ευθύνης για το φιάσκο, αν αποδειχθεί ότι όντως σημειώθηκαν φίλια πυρά, δεν αναμένεται να ταλαιπωρήσει για πολύ ακόμα αυτούς που απασχολεί.