
Ολονύχτια είναι και η αποψινή μάχη με τις φλόγες με την Πυροσβεστική και τους κατοίκους να είναι σε συναγερμό σε Κέρκυρα, Ρόδο, Aίγιο και Κάρυστο, όπου οι φλόγες καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.
Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ: ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΠΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ – ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ, ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΡΟΔΟ, ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΣΤΟ! ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ!
Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή 64 ήταν οι νέες φωτιές που ξέσπασαν σε όλη την χώρα.
Για άλλη μια νύχτα ο πύρινος εφιάλτης θα κρατήσει ξάγρυπνους τους κατοίκους σε Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα και Ρόδο, όπου η μάχη με τις φλόγες είναι αδιάκοπη.
Δεκάδες είναι τα μέτωπα που απασχόλησαν σήμερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κλήθηκε να επιχειρήσει σε 64 πυρκαγιές, στην πλειονότητά τους δασικές. Το μέτωπο που απασχολεί ιδιαίτερα, δεν είναι άλλο από αυτό της Ρόδου, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για 6η μέρα.
Μάλιστα, την τελευταία ώρα ξέσπασε νέο μέτωπο, το οποίο απειλεί δύο οικισμούς κοντά στο φράγμα Γαδουρά. Οι οικισμοί που απειλούνται είναι οι Μαλώνας και Μάσαρη. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής για να μην πλησιάσουν οι φλόγες κοντά στα σπίτια.
Το μέτωπο που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι εκείνο του Ασκληπιείου, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.
Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις στη νότια Ρόδο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κάτοικος του νησιού έδωσε στις Αρχές βίντεο που ισχυρίζεται ότι τράβηξε ο ίδιος κι απεικονίζει την έναρξη μιας εστίας στη μέση του πουθενά και σε σημείο που δεν είχε ενεργή εστία.
Δύσκολη νύχτα και στο Αίγιο
Νωρίς το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενάκια του Αιγίου. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινούνταν κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα, προκαλώντας τρόμο στους διερχόμενους οδηγούς που έβλεπαν τη φωτιά σε ορισμένα σημεία να έχει φτάσει στα 10-15 μέτρα από την Εθνική.
Λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Κάστρο με οδηγία να κατευθυνθούν προς το Καθολικό.
Τα τελευταία λεπτά, μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της Τράπεζας να εκκενώσουν προς Ακράτα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα, εκκενώστε τώρα προς Ακράτα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρεται στο μήνυμα.
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έστησαν φραγμούς στις γραμμές του Οδοντωτού, καθώς η φωτιά κατευθυνόταν από το φαράγγι του Βουραϊκού προς το Διακοπτό.


Δύο τα μέτωπα που ανησυχούν στην Κάρυστο
Δύο από τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα στην Κάρυστο είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία και σ’ αυτά θα επικεντρωθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές, έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι φλόγες προς την Κάρυστο.
Ήδη έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί με τους κατοίκους να λαμβάνουν ειδοποίηση από το 112 για να κατευθυνθούν στην Κάρυστο. Το μήνυμα εστάλη για τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό.
Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβεστικά οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, 61 πυροσβέστες, 8 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Καρύστου, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις από τις όμορες περιφέρειες.
Συναγερμός στην Κέρκυρα απανωτά μηνύματα του 112
Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στο όρος Παντοκράτορας. Η φωτιά εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα με εστίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κορυφογραμμής του βουνού. Για την ώρα καίει πουρνάρια και χορτολιβαδική έκταση ενώ μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα το δυσκολότερο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή πάνω από τις συνοικίες Σάντα, Πόρτα και Μέγκουλα όπου οι περιοχές αυτές εκκενώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας νοσηλεύεται κι ένας πυροσβέστης από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θιναλίων, ο οποίος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στη βόρεια Κέρκυρα.
Πριν από λίγο εστάλησαν διαδοχικές εντολές εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους άλλων 10 οικισμών. Σύμφωνα με το μήνυμα, καλούνται οι κάτοικοι από Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλα, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα να εκκενώσουν προς Ύψος.








