Κακά μαντάτα για το κρητικό κρασί – Ο τρύγος πλησιάζει αλλά τα σταφύλια… καταστράφηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αλλά και των αμπελώνων έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες για εφέτος βλάβες από τον περονόσπορο και τον παρατεταμένο καύσωνα.

Δύσκολη προμηνύεται η νέα οινική περίοδος, λόγω των πολύ δυσμενών συνθηκών που έχουν επικρατήσει ως τώρα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένα τεράστιο ποσοστό της φετινής παραγωγής του οινοποιήσιμου σταφυλιού και οι αμπελουργοί να παραμένουν προβληματισμένοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αλλά και των αμπελώνων έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες για εφέτος βλάβες από τον περονόσπορο και τον παρατεταμένο καύσωνα.

Μεγάλες αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης όπως ο Προφήτης Ηλίας Ηρακλείου, οι Ασίτες, οι Αρχάνες και το Βενεράτο έχουν υποστεί καταστροφές που φθάνουν, ανάλογα με την περιοχή και τα αμπελοτεμάχια ακόμα και στο 100%, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός παραγωγής οι εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλος ο αμπελώνας της Κρήτης παρουσιάζει μία μείωση της τάξης 50 έως και 100% ενώ όπως λένε, τα αμπέλια που φέτος υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και την επόμενη χρονιά αφού ο παραγωγός δεν θα βρει κλήμα να κλαδέψει.

Σύμφωνα με τους αμπελουργού, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το επιτραπέζιο σταφύλι και το σταφιδάμπελο καθώς οι παρατεταμένοι καύσωνες βρήκαν τα αμπέλια στο πιο κρίσιμο σημείο τους.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι εκτός από τις μικρότερες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού που θα έχουμε φέτος μειωμένη θα είναι και η ποσότητα της σταφίδας που θα παραχθεί ενώ σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στα οινάμπελα γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και μειωμένες ποσότητες κρασιού.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα μέτριας ποιότητας και πολύ μικρή παραγωγή σταφυλιών και μούστου και φυσικά περιορισμένα έσοδα για τους αμπελουργούς.