Καθίζηση στον ελληνικό τουρισμό: Οι χώρες που αποδίδουν τα περισσότερα έσοδα – «Σαμποτάζ» από την Γερμανία

«Σαμποτάζ» από την Γερμανία
«Σαμποτάζ» από την Γερμανία

Ο τουρισμός φέτος στην Ελλάδα θα λειτουργήσει τόσο όσο χρειάζεται για να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Όλες οι χώρες οι οποίες έχουν στο παρελθόν προμηθεύσει την Ελλάδα με εκατομμύρια τουριστών έχουν πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού (και κυρίως τον τρόπο που την χειρίστηκαν με απαγορεύσεις των πάντων) που δεν είναι ικανές να στείλουν σημαντικά τουριστικά πλήθη στην Ελλάδα.

Το κακό με τον τουρισμό είναι πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την εστίαση. Η εστίαση τροφοδοτεί τον τουρισμό και τροφοδοτείται και η ίδια από τον τουρισμό.

Οι παράγοντες του Τουρισμού αναμένουν τις ανακοινώσεις και πολύ περισσότερο τις διευκρινίσεις και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις άτυπες οδηγίες που δίνονται από κυβερνήσεις χωρών, απ’ όπου προέρχεται ο μεγάλος όγκος επισκεπτών και εισπράξεων.

Αν και σήμερα η Κομισιόν θα δώσει το γενικό πλαίσιο για το πως θα διεξαχθεί φέτος ο τουρισμός, οι χώρες αυτόνομα θα ακολουθήσουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές.

Η γερμανική κυβέρνηση ήδη προπαγανδίζει για φέτος τον εσωτερικό τουρισμό κάτι που σαφώς το κάνει επίτηδες.

Για να κατανοηθεί ο γερμανικός τρόπος σκέψης, οι Γερμανοί σκέφτονται πολύ απλά. Όλοι οι βασικοί ανταγωνιστές στην ΕΕ έχουν ισοπεδωθεί από τον κορωνοϊό οπότε γιατί να τους ενισχύσουν μέσω του τουρισμού; Τους θέλουν οικονομικά νεκρούς για να τους επιβάλλουν ότι θέλουν και να τους έχουν υπό απόλυτο έλεγχο.

Στην Βρετανία ο Βρετανός υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι όπως έχει η κατάσταση στο Νησί, δύσκολα οι συμπατριώτες του θα ταξιδέψουν για διακοπές. 

Η Ιταλία, έχει κτυπηθεί πάρα πολύ δυνατά από τον κορωνοϊό και μάλλον δεν θα έχουν διάθεση για τουρισμό κάτι που λίγο πολύ συμβαίνει και στην Γαλλία.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και εκεί η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για να αναμένουμε πλήθη τουριστών. Για να γίνει κατανοητή η ζημιά που θα υποστεί η Ελλάδα όλες αυτές οι χώρες δίνουν στην χώρα το 48% των τουριστικών εισπράξεων κάθε χρόνο οπότε… καληνύχτα.

Την περσινή χρονιά, ο Τουρισμός «έγραψε» εισπράξεις 18,2 δις ευρώ και οι επισκέπτες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έφεραν τα 8,8 δις ευρώ από αυτά. 

Οι Γερμανοί, με σχεδόν 3 δις ευρώ και οι Βρετανοί με περίπου 2,6 δις ευρώ, είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι επισκέπτες αυτών των 5 χωρών αποτελούν, δε, το 35% του συνόλου, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι επί συνόλου 34 εκατομμυρίων ταξιδιωτών, τα 11,8 εκατομμύρια έρχονται από εκεί.

Έτσι λοιπόν για φέτος περιμένουμε μεγαλύτερη ροή από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, την Κύπρο. Άλλωστε τα Βαλκάνια όπως και η Ελλάδα κτυπήθηκαν σχετικά πολύ πιο ελαφριά από τον κορωνοϊό.

Όμως οι τουρίστες των Βαλκανίων δεν διαθέτουν ισχυρά εισοδήματα για να προσφέρουν στα τουριστικά έσοδα. Από τη Βουλγαρία έφτασαν πέρσι σχεδόν τα 3,9 εκατομμύρια αλλά η συνεισφορά τους περιορίστηκε στα 338 εκατ. Ευρώ!

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στον Τουρισμό και στην εστίαση, που πάνε χέρι- χέρι, εκτός απροόπτου θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα νέα δεδομένα, μετά δηλαδή την επεξεργασία του σχεδίου της Κομισιόν, των κινήσεων από τις υπόλοιπες χώρες, τυχόν διακρατικών συμφωνιών.

Σε ότι αφορά την εισροή κεφαλαίων βασικά θα χρησιμοποιηθούν οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνή ρευστότητα, που υπολογίζεται σε 7 δις ευρώ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ αναμένονται άλλα 3 δις ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ήδη έχει ξεκινήσει η χορήγηση κρατικών δανείων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δις ευρώ. 

Όλα αυτά όμως είναι δάνεια που θα πρέπει κάποτε να επιστραφούν. Είναι αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους…

Η Ελλάδα θεωρητικά αυτό που μπορεί να «πουλήσει» είναι ο καυτός ελληνικός ήλιος και το ξηρό κλίμα του καλοκαιριού που όπως είναι γνωστό εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο ιός σε αυτές τις συνθήκες δεν αντέχει. Αυτό σε συνδυασμό με τα λίγα κρούσματα και τους λίγους σχετικά με άλλες χώρες θανάτους, μπορεί να θεωρηθεί «ελκυστικό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το fornews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως η γερμανική περίπτωση δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως οι πολιτικές αποφάσεις.