Κοινό μέτωπο των παραγωγών της Κρήτης: Τι αναφέρει ο Μύρων Χιλετζάκης στο neakriti.gr για την κρίσιμη αυριανή συνάντηση

Τους τελευταίους 12 μήνες η τιμή του λαδιού στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 39%-45%

Κλιματική κρίση, υψηλό κόστος παραγωγής και νέα ΚΑΠ στο επίκεντρο της αυριανής κρίσιμης συνάντησης στην Ένωση Ηρακλείο

Οι παραγωγοί της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού, με τους εκπροσώπους του να βρίσκονται σε αναμονή της ανταπόκρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω σε μία σειρά από αιτήματα που αφορούν την επιβίωση και το μέλλον τους. 

Για τον λόγο αυτό, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών προϊόντων της Κρήτης ενώνουν τις κοινές τους αγωνίες σε μία κρίσιμη συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, αύριο Πέμπτη το βράδυ. 

Ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr για το τι αναμένεται να συμβεί στην κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης και το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων όλων των παραγωγών του νησιού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την Πέμπτη, στις 19:00, στην Ένωση Ηρακλείου όλοι οι φορείς του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης θα συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με σκοπό να καθορίσουν τον τρόπο που θα κινηθούν σχετικά με τις διεκδικήσεις τους απέναντι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο αναμένονται απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν μετά από τις επαφές που είχαν οι παραγωγοί της Κρήτης με την ηγεσία του υπουργείου. 

Σε τρεις άξονες το πλαίσιο διεκδικήσεων 

«Υπάρχουν δεσμεύσεις από τον υπουργό, τον κ. Τσιάρα, και περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα τηρηθούν», είπε ο κ. Χιλετζάκης και συνέχισε: «Το βασικό πλαίσιο της συζήτησης θα κινηθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

1) Την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την παραγωγή της Κρήτης,

2) το υψηλό κόστος παραγωγής και

3) τη νέα ΚΑΠ.

Ειδικά στο κομμάτι της κλιματικής κρίσης έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις προς το ΥΠΑΑΤ, προσδοκώντας τη βοήθειά του μέσα από διάφορες παρεμβάσεις. Έχουμε ζητήσει η Κρήτη να μπει σε ένα ειδικό καθεστώς αντιμετώπισης. 

Γνωρίζουμε ότι και οι άλλες περιφέρειες της Ελλάδας αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τη λειψυδρία, ωστόσο στην Κρήτη, με τα ελάχιστα ποσοστά βροχοπτώσεων, με τα αποθέματα νερού να εξαντλούνται επικίνδυνα, το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση που επικρατεί στη δική μας περιφέρεια σε σχέση με την περιφέρεια Πελοποννήσου, που οι βροχοπτώσεις είναι διπλάσιες. 

Μεγάλα παράπονα εκφράζουν οι παραγωγοί για τις τιμές του ελαιολάδου και τα παιχνίδια των μεσαζόντων

Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μία μεταξύ μας συνεννόηση, η οποία θα επικεντρώνεται στην ενημέρωση όλων των φορέων της Κρήτης, ώστε να σχηματίσουμε μία ακριβή εικόνα των καταστάσεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή, πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του παραγωγού. Επαναλαμβάνω, πολλά θα καθοριστούν από τη στάση που θα τηρήσει το υπουργείο. Σε δεύτερη φάση, σκοπεύουμε να ενημερώσουμε και τους βουλευτές του νησιού από τους οποίους ζητάμε να μας στηρίξουν». 

Στη Βουλή η ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής 

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την ενίσχυση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, που διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, των χαμηλών τιμών ελαιολάδου, του αυξημένου κόστους παραγωγής και συγκομιδής κ.λπ., με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 30% έως 50% σε πολλές περιοχές της χώρας, κατέθεσαν 6 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ξάνθης και τομεάρχη Αγροτικών με τη Νέα Αριστερά, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. 

Με βάση τα παραπάνω, απευθύνουν στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης τα παρακάτω ερωτήματα:

«1. Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, τόσο για την τρέχουσα όσο και για τις επόμενες χρονιές; 

2. Υπάρχει πρόθεση μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, κατά το πρότυπο της Ισπανίας, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και να προστατευθεί ο ελαιοπαραγωγός από τις πτωτικές τάσεις των τιμών;

3. Τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και τη μείωση του κόστους συγκομιδής; 

4. Θα υπάρξει άμεση ενίσχυση για τους πληγέντες παραγωγούς λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής; 

5. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε να μειωθεί η διαφορά στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή;». 

Προβληματισμός για τα παιχνίδια των μεσαζόντων 

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης είναι η τιμή του ελαιολάδου. Υπενθυμίζεται ότι το 1/3 της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου της χώρας παράγεται στην Κρήτη, η οποία αποτελεί τον βασικό τροφοδότη του συγκεκριμένου προϊόντος. Ωστόσο, τα παράπονα των παραγωγών του νησιού είναι τεράστια σχετικά με τις καθοριζόμενες τιμές, καταγγέλλοντας ότι οι ίδιοι πέφτουν θύματα των μεσαζόντων, οι οποίοι είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την πώληση του προϊόντος. 

«Για το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, και για τη διευκόλυνση των παραγωγών θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα αποθεμάτων για να ξέρουμε τις διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν στη χώρα μας» 

Ο Μύρων Χιλετζάκης προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχει προτείνει μία καινοτόμα ιδέα, η οποία θα λύσει τα χέρια των παραγωγών και θα προστατέψει τόσο τους ίδιους, όσο και τους καταναλωτές από τα καρτέλ των μεσαζόντων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη στις υπερτιμήσεις του ελαιολάδου, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. 

«Για το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, και για τη διευκόλυνση των παραγωγών θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα αποθεμάτων για να ξέρουμε τις διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν στη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο αυτή τη δουλειά να την κάνουν κάποιοι μεταπράτες, οι οποίοι εργάζονται για τα συμφέροντα μεγάλων οίκων και βιομηχανιών ελαιολάδου. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τους αποθηκευτικούς χώρους που έχουμε, ξέρουν τις ανάγκες του παραγωγού, ξέρουν πότε θα πουλήσει και πότε θα κρατήσει αποθέματα. 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μας δίνει πληροφορίες για τις ποσότητες ελαιολάδου που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα, αυτές θα χρησιμοποιηθούν προς προσωπική κατανάλωση, αυτές θα αποθηκευτούν ώστε να χρησιμοποιηθούν προς πώληση και αυτές θα φυλαχθούν στο σπίτι, προκειμένου να προσφερθούν για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμεί ο παραγωγός. Άλλωστε, κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί και μέσα από την κοπή τριών διαφορετικών παραστατικών που παίρνει ο αγρότης στα χέρια του μετά την παραγωγή ελαιολάδου που αφορούν τρεις διαφορετικές χρήσεις. Το σύστημα αυτό είναι πλήρους διαφάνειας, έτσι θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πόσες τελικά είναι οι διαθέσιμες ποσότητες του εμπορικού λαδιού προς φύλαξη»,
 επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης.

Οι φοιτητές στο πλευρό των αγροτών 

Το Δ.Σ. του Φ.Σ. Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης «στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στον νομό μας. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πετσόκομμα των ενισχύσεων ,τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές, την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., που έχει στόχο να συγκεντρώσει τη γη και το ζωικό κεφάλαιο σε λίγα χέρια. 

Συντονισμένοι σε όλη τη χώρα, διεκδικούν να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα προσβάσιμα στη λαϊκή κατανάλωση. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και έχει τη στήριξη του λαού μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να στηρίξουν με την παρουσία τους το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια και τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται την Παρασκευή 14/02, στις 17:00».