Αρχική ΥΓΕΙΑ Κόκκινο κρασί: Δείτε ποια είναι επίδρασή του στο μικροβίωμα του εντέρου και...

Κόκκινο κρασί: Δείτε ποια είναι επίδρασή του στο μικροβίωμα του εντέρου και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, έχει προκαλέσει ξανά συζητήσεις σχετικά με το κόκκινο κρασί και τη σύνδεσή του με την υγεία του καρδιαγγειακού.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν αρκετά πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, εξέτασε τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα του ΤΜΑΟ (trimethylamine-N-oxide) στο αίμα, καταλήγοντας σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Σε αυτή συμμετείχαν 42 άνδρες μέσης ηλικίας 60 ετών με ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα 3 εβδομάδων εναλλάξ.

Τις πρώτες 3 εβδομάδες η μία ομάδα έπινε καθημερινά 250ml κόκκινου κρασιού περιεκτικότητας 12,75% σε αλκοόλ, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν έπινε αλκοόλ. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, η δεύτερη ομάδα έπινε καθημερινά κόκκινο κρασί, ενώ η πρώτη δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης, υπήρχε ένα διάστημα αποχής από το αλκοόλ διάρκειας 2 εβδομάδων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν δεν συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο διάστημα.

Οι επιστήμονες συνέστησαν επίσης στους εθελοντές να αποφύγουν την κατανάλωση τροφίμων όπως το γιαούρτι και άλλα προϊόντα ζύμωσης, τα συνθετικά πρεβιοτικά, τις φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά και τις πολυφαινόλες (σταφύλια, φράουλες), καθώς και τα προβιοτικά, καθώς όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Μετά από κάθε φάση της έρευνας, οι επιστήμονες εξέταζαν το εντερικό μικροβίωμα των ασθενών με σκοπό να διαπιστώσουν τι συμβαίνει με τους πληθυσμούς συγκεκριμένων βακτηριακών ειδών.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών, μεταξύ των οποίων και το ΤΜΑΟ, ένα παράγωγο της τριμεθυλαμίνης, μία ουσία που απελευθερώνεται από τα βακτήρια όταν τα τελευταία μεταβολίζουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Το ΤΜΑΟ έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κόκκινο κρασί επηρέαζε σημαντικά τον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου, αυξάνοντας τα βακτήρια των ειδών Parasutterella, Ruminococcaceae, Bacteroides και Prevotella.

Μεταβολομικές αναλύσεις στο πλάσμα του αίματος έδειξαν ότι αρκετοί δείκτες που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και την αθηροσκλήρωση παρουσίασαν βελτίωση λόγω της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Το ΤΜΑΟ, ωστόσο, δεν ήταν ένας από τους παραπάνω δείκτες, όπως παρατήρησε η ομάδα.

Όπως υποστήριξαν οι ειδικοί, τα οφέλη από το κόκκινο κρασί για το καρδιαγγειακό σύστημα πιθανώς συνδέονται με τις επιδράσεις του στο εντερικό μικροβίωμα.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα του ΤΜΑΟ, γεγονός που σίγουρα δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την έκταση των παραπάνω οφελών.

Η ομάδα τόνισε επίσης ότι η διάρκεια των 3 εβδομάδων που εξετάστηκε πιθανώς ήταν πολύ μικρή για να παρατηρηθούν σαφή οφέλη από το κρασί.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις της έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, κατέληξαν οι συγγραφείς.