Κούκος ταξίδεψε 12.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας 16 χώρες

Κούκος ταξίδεψε 12.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας 16 χώρες
Κούκος ταξίδεψε 12.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας 16 χώρες

Εντυπωσιασμένοι είναι οι επιστήμονες από τη μετανάστευση ενός κούκου και το ακούραστο ταξίδι που πραγματοποίησε και το οποίο παρακολούθησαν δορυφορικά το τελευταίο διάστημα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν μέσω δορυφόρου έναν κούκο να πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ταξίδι, αποδημώντας από τη Νότια Αφρική στο σημείο αναπαραγωγής του στη Μογγολία.

Πρόκειται για τον κούκο με την ονομασία “Onon”, το μοναδικό πτηνό από τα πέντε παρακολουθούσαν οι επιστήμονες, που έκανε 12.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας 16 χώρες και επιβιώνοντας από πολύ δύσκολα καιρικά φαινόμενα.

ο ταξίδι του ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου από τη Ζάμπια της Νότιας Αφρικής και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με προορισμό τη Μογγολία, το σημείο αναπαραγωγής του.

Ο κούκος πετούσε με 60 χλμ/ώρα, πέρασε πάνω από Κένυα, Σαουηδική Αραβία και Μπαγκλαντές, περνώντας πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια μετανάστευσης.

…….. Κούκος ……..

Ο Κούκος είναι ένα πουλί στο μέγεθος του περιστεριού με σταχτο-γκρίζα πλάτη και λευκή κοιλιά με σκούρες ραβδώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα το δείτε σαν μια σκούρα μορφή που πετάει αρκετά γρήγορα ανάμεσα σε χωράφια ή ανάμεσα σε δάση. Είναι ντροπαλός αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει το χαρακτηριστικό «κου-κου, κου-κου» που κάνει ο αρσενικός Κούκος όταν καλεί κάποιο θηλυκό.

Οι Κούκοι συναντώνται συχνά σε όλων των ειδών τα εδάφη, σε δάση και ανοιχτές πεδιάδες μέχρι και ορεινές πλαγιές. Οι Κούκοι δεν φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές αλλά αφήνουν τα αυγά τους στις φωλιές άλλων πουλιών. Ο νεοσσός του Κούκου σκάει από το αυγό του πριν από τα μικρά του άλλου πουλιού που έχει φτιάξει την φωλιά, και πετάει έξω τα άλλα αυγά!

Η τροφή τους

Έντομα – κυρίως κάμπιες και σκαθάρια. Ο Κούκος πάντοτε τρώει τα έντομα τα οπία είναι πίο άφθονα, για να βρίσκει πάντοτε τροφή.

Οι φωλιές των Κούκων

Αντί να χτίζουν την δική τους φωλιά ,χρησιμοποιούν τις φωλιές «οικοδεσποτών» πουλιών όπως των θαμνοψαλτών (Prunella modularis) και των γαλούων (Anthus pratensis). Όταν ο θηλυκός Κούκος βρει μια κατάλληλη φωλιά και οι οικοδεσπότες δεν κοιτούν, αφαιρεί ένα από τα αυγά τους και τοποθετεί το δικό του στη θέση του.
Μερικές φορές αυτές οι φωλιές χτίζονται από πουλιά που είναι πολύ μικρότερα από ένα νεαρό Κούκο. Αυτά τα πουλιά, που δρούν ως «θετοί γονείς», αναγκάζονται να κυνηγάνε πολύ περισσότερα έντομα απ’οτι συνήθως, για να ταΐσουν το γιγαντιαίο νεοσσό του Κούκου, νομίζοντας το για δικό τους.

Που ξεχειμωνιάζουν;

Οι Κούκοι που φωλιάζουν στην Ευρώπη, ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, κυρίως στην σαβάνα.


Οι Κούκοι της Ευρώπης

Ο πληθυσμός των Κούκων στην Ευρώπη είναι μεγάλος και μάλλον σταθερός αλλά ο
πληθυσμός της δυτικής Ευρώπης έχει μειωθεί, ειδικά στην Γαλλία. Στην Κύπρο οι Κούκοι περνούν σε μικρούς αριθμούς κάθε άνοιξη από το νησί καθώς μεταναστεύουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.