Στα αζήτητα λόγω καραντίνας και κορωνοϊού μένει τεράστια ποσότητα απούλητης και απλήρωτης σουλτανίανας – «Πυρά» Ξυλούρη κατά κυβέρνησης αλλά και βουλευτών της Κρήτης
Σταφίδα με… αράχνες, που έχει μείνει στα αζήτητα από τη χρονιά του 2020 (της καραντίνας λόγω κορωνοϊού), συνολικής ποσότητας άνω των 250 τόνων, καταγράφονται στο πάλαι ποτέ κραταιό σταφιδεργοστάσιο της ΚΣΟΣ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Ξυλούρης κατήγγειλε την κυβέρνηση, ότι δεν ενέταξε στο καθεστώς της απόσυρσης την κρητική σταφίδα, ενώ αντιθέτως έκανε δεκτό το αντίστοιχο αίτημα των φορέων για την κορινθιακή. Μάλιστα, ο συνεταιριστής υποστήριξε πως όλοι οι βουλευτές της Πελοποννήσου πήγαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διεκδίκησαν το μέτρο, «όταν οι βουλευτές της Κρήτης», όπως είπε, «δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον και δε στήριξαν το αίτημα της ΚΣΟΣ για την απόσυρση της σταφίδας».
Η κατάσταση, μάλιστα, αυτή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για τη φετινή χρονιά. Από τη μια αν δε βρεθεί λύση με την αραχνιασμένη σταφίδα, δε θα αδειάσουν οι αποθήκες για να δεχτούν τη νέα σοδειά. Και από την άλλη, όπως έχει αποκαλύψει η «ΝΚ» φιλοξενώντας τις δηλώσεις του παλαίμαχου αγροτοσυνεταιριστή και συνδικαλιστή από τις Δαφνές Ναπολέοντα Λουκαδάκη, ο αμπελουργικός κόσμος της Κρήτης δείχνει πως φέτος θα απομακρυνθεί από τη σταφιδοποίηση και το επιτραπέζιο σταφύλι, προχωρώντας στην οινοποίηση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης.
«Για την κορινθιακή σταφίδα πήγαν και οι 9 βουλευτές της Πελοποννήσου και πίεσαν τον υπουργό και έδωσε στρεμματική ενίσχυση στο προϊόν. Από την Κρήτη δεν πήγε κανείς βουλευτής στον υπουργό να πιέσει για να στηριχτούν και οι Κρητικοί παραγωγοί σταφίδας, ούτως ώστε να παράξουν και φέτος σταφίδα. Εάν δε δοθούν κίνητρα να βγούμε να ανακοινώσουμε το 2ευρω στη σταφίδα, άμεσα και με τρόπο πληρωμής άμεσο, ο κόσμος θα στραφεί στην εύκολη λύση της οινοποίησης», ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης.
«Χρειαζόμαστε κίνητρα»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη: «Χρειαζόμαστε ένα παραγωγικό κίνητρο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα στηρίξει και τις συνεταιριστικές οργανώσεις που εμπλέκονται στη σταφίδα, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς».
Κρίσιμο σημείο της κατηφόρας που έχει πάρει το προϊόν, που βυθίστηκε στην κυριολεξία τα χρόνια της πανδημίας, ήταν η απόφαση για τα χρήματα που θα διατίθεντο για πρόγραμμα αναμπέλωσης και που ουσιαστικά κατέληξαν σε άλλες καλλιέργειες, με τον πρόεδρο της ΚΣΟΣ να επιρρίπτει ευθύνες και σε πολιτικούς.
«Είχαν διασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα: 60 εκατομμύρια ευρώ για την κορινθιακή, 30 εκατομμύρια ευρώ για την κρητική σουλτανίνα και 10 εκατομμύρια ευρώ για τα σύκα. Και τα πήρανε και τα πήγανε όλα στα ροδάκινα στη Βόρεια Ελλάδα και μας άφησαν 5 εκατομμύρια ευρώ! Από το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι γίνεται τώρα για να μπορέσει η ΕΑΣΗ να κάνει αναμπέλωση, αλλά δε φτάνουν για τις ανάγκες του νομού».
Στροφή στο κρασί – Μια νέα εποχή οινοσταφύλων
Μια νέα εποχή οινοσταφύλων φαίνεται πως σηματοδοτεί το φετινό καλοκαίρι, αφού οι ικανοποιητικές τιμές παραγωγού της περυσινής χρονιάς από τη μια, με τις αρνητικές εξελίξεις για σταφίδα και επιτραπέζιο σταφύλι από την άλλη, φαίνεται ότι “σπρώχνουν” ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στη λύση της οινοποίησης.
Τη διαπίστωση αυτή είχε καταθέσει ο παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης, τονίζοντας πως ιδιαίτερα για φέτος περιμένουμε αξιόλογες τιμές παραγωγού στα λευκά οινοστάφυλα και ακόμα πιο καλές στα μαύρα, τα οποία, ως γνωστόν, παρουσιάζουν έλλειψη και είναι περιζήτητα από τους οινοποιούς, που για να τα αγοράσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
«Στα οινοστάφυλα», όπως έλεγε ο Ναπολέων Λουκαδάκης, «εξελίσσεται η φετινή σε μια πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και, αν εξαιρέσουμε βέβαια τις τελευταίες δέκα μέρες, που είχαμε ένα μελτέμι που έφερε λίγο χολέρα, περονόσπορος δεν υπάρχει. Και γενικά είναι μια πολύ καλή χρονιά, με τον κόσμο τώρα να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ποικιλιακά σταφύλια. Δηλαδή, όταν βλέπεις το επιτραπέζιο με τόσες επιβαρύνσεις και έχει 60 λεπτά, και την ίδια ώρα τα ποικιλιακά οινοστάφυλα έχουν αυτή την τιμή, τότε καταλαβαίνετε ότι είναι πιο συμφέρουσα η λύση των οινοσταφύλων».
Ο κ. Λουκαδάκης αναφέρθηκε σε ποικιλίες λευκές, όπως το βιδιανό, το ασύρτικο, το θραψαθήρι, το αθήρι κ.ά., που δίνουν καταπληκτικά κρασιά, για τα οποία παίρνουν διαρκώς βραβεία οι οινοποιοί της Κρήτης. Στις μαύρες ποικιλίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο σιράκ, το κοτσιφάλι, το μαντιλάρι και το λιάτικο. Ιδιαίτερη έμφαση ο Ναπολέων Λουκαδάκης δίνει στο λιάτικο και το μαντιλάρι, που έχουν άριστα αποτελέσματα συνδυαζόμενα με τις άλλες ποικιλίες, για την παραγωγή ποιοτικών κόκκινων και μαύρων κρασιών.