Στον Ανακριτή Χανίων οδηγήθηκαν νωρίτερα το πρωί οι 9 κατηγορούμενοι της υπόθεσης παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών στα Χανιά.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το πρωί – Πρώτος, απολογείται ο γυναικολόγος ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται να ήταν και ο εγκέφαλος του κυκλώματος.
Η διαδικασία αναμένεται να είναι μαραθώνια ενώ στα δικαστήρια έντονη είναι η αστυνομική παρουσία.
Από νωρίς το πρωί βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια πολίτες για να δηλώσουν την υποστήριξη και τη συμπαράσταση τους στον γιατρό ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση.
Οι εννέα συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Νικόλαος Βραχνής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφασή αυτή έλαβε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος της Αρχής έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης των Χανίων.
Εννέα στελέχη και συνεργάτες της συγκεκριμένης μονάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες.
Οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι παρόλα αυτά αστυνομία και δικαστικές αρχές διερευνούν τους τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις οφ σορ εταιρείες και τον μεγάλο αριθμό γυναικών από τα Βαλκάνια που γίνονταν παρένθετες μητέρες κάτω από σκοτεινούς όρους.
Οι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου βρεφών επί μία δεκαετία φέρεται να εκμεταλλεύθηκαν 400 ζευγάρια και 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων.
Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη και σωματική βλάβη.
Το όφελος που αποκόμιζε το κύκλωμα για κάθε μία παρένθετη μητρότητα κυμαινόταν από 70 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000.
Η Ρούλα Παυλαντωνέα, δικηγόρος Χανίων, δήλωσε πως: «Όταν η διαδικασία γίνεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την υποβοήθηση του γόνιμου ζευγαριού εκεί δημιουργούνται προβλήματα».