Επενδυτικό σχέδιο με φωτοβολταϊκά και αιολικά, έχει προκαλέσει κύμα σφοδρών αντιδράσεων τοπικών φορέων, που εκφράζουν έντονη αγωνία για αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Αστερούσια όρη
Ένα πρώτο γνωμοδοτικό «ναι», υπό όρους και αστερίσκους, απέσπασε χθες από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης προωθούμενο σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ΒΑΠΕ, με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και σύστημα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, που χωροθετείται στους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.
Επενδυτικό σχέδιο με φωτοβολταϊκά και αιολικά, προβλεπόμενης ισχύος 48 μεγαβάτ και αποθήκευσης 22 ενέργειας ισχύος 22 μεγαβάτ, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους των τοπικών αυτοδιοικητικών και θεσμικών φορέων, που εκφράζουν έντονη αγωνία για αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Αστερούσια όρη και σε προστατευόμενες περιοχές Νatura.
«Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα Αστερούσια σε νεκροταφείο», σημείωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των τοπικών φορέων κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία άναψε ένα προκαταρκτικό “πράσινο φως” εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, υπό τον όρο και την επιφύλαξη ωστόσο ότι θα ζητηθεί από πλευράς του αρμόδιου φορέα, εν προκειμένω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προς την επενδύτρια εταιρεία, “ΑΚΤΙΝΑ Κρήτης Α.Ε.” , μια ειδική οικολογική αξιολόγηση. Κάτι, όπως εξήγησε στη «ΝΚ» ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, που είναι προαιρετικό αλλά καθίσταται υποχρεωτικό εφόσον το ζητήσει από τον επενδυτή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που είναι ο αρμόδιος αδειοδοτικός φορέας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ξυλούρης, δεδομένων και των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν στις τάξεις του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και των τοπικών φορέων της περιοχής, θα γίνει μια προσπάθεια-κρούση προς την επενδύτρια εταιρεία να αλλάξει τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, βγάζοντας όσα πάρκα χωροθετούνται στη μελέτη στην επικράτεια του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.
Εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, πάντως, εμφανίστηκαν ξεκάθαρα ενάντια στην προοπτική της εν λόγω επένδυσης υβριδικών σταθμών ΑΠΕ.
Οι ίδιοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους, κάνοντας λόγο για εγκαταστάσεις ΑΠΕ που θα βάλουν “ταφόπλακα” σε ένα σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και που σχετίζονται άμεσα με τη βιοποικιλότητα, την ιστορία και τα μνημεία του τόπου.
«Αν προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, τα Αστερούσια θα απενταχθούν από το Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO», εξήγησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Αστερουσίων και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης των Αστερουσίων Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, η οποία σχολίασε ότι το μείζον για το δημόσιο συμφέρον είναι το καλό του τόπου και όχι το ιδιωτικό συμφέρον..