Μια πολύ σημαντική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας θα φέρουν τα πάνω κάτω στο τομέα της φυτοπροστασίας με την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων στις καλλιέργειες ξεκινά από το ΙΤΕ σε συνεργασία με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μάλιστα η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται από Ευρωπαικά κονδύλια ύψους 6,5 εκατ ευρώ . Τη χρηματοδότηση πέτυχε η ομάδα του καθηγητή κ. Γιάννη Βόντα Δ/ντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Γεωπονικού
Πανεπιστημίου Αθηνών που θα έχει και το συντονισμό άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης για την μελέτη αυτή.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Βόντας ανέλυσε τα οφέλη που θα προκύψουν από την Ανάπτυξη Νέας Γενιάς Βιοεντομοκτόνων και Καινοτόμων Μεθόδων Φυτοπροστασίας.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής,
(Ο καθηγητής κ. Γιάννης Βόντας)
το πρόγραμμα θα βασισθεί στην πράσινη βιοτεχνολογία, σε καινοτόμες οικολογικές πρακτικές και σε σύγχρονες τεχνολογίες
βιοπληροφορικής, προκειμένου να αναπτύξει αποτελεσματικά και ασφαλή βιοεντομοκτόνα και νέες μεθόδους, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία ακριβείας. Επίσης θα συμβάλει στη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς υπολείμματα στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Στο έργο δίνεται έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη σύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε σύγχρονα θέματα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και στη διεθνή δικτύωση.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει
καινοτόμες λύσεις στη φυτοπροστασία και το περιβάλλον, με σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, το οποίο προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ και την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στο αντικείμενο της πράσινης βιοτεχνολογίας.
Η σημαντική χρηματοδότηση για την μεγάλη αυτή έρευνα από το ΙΤΕ δίδεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Horizon Europe – FARM2FORK. Το NextGenBioPest της ομάδας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας κατατάχτηκε πρώτο ανάμεσα σε 24 πολύ ανταγωνιστικές προτάσεις.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη του καθηγητή Γιάννη Βόντα στο Ράδιο Κρήτη: