Κρήτη – Υδρογονάνθρακες: Δοκιμαστικές γεωτρήσεις ακόμα και εντός του 2024

Στα χέρια των εταιρειών που διαχειρίζονται τις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη βρίσκονται οι πρώτες εικόνες των γεωλογικών δομών του υπεδάφους που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι δείχνουν αυτές οι πρώτες εικόνες και ποια είναι η αρχική αποτίμηση για τις προοπτικές των συγκεκριμένων ερευνών.

Όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, σαφής εικόνα δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνον μετά το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Για παράδειγμα, στο μπλοκ 2 του Ιονίου τα αναλυτικά σεισμικά δεδομένα αναμένεται να παραδοθούν τον Σεπτέμβριο, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η αξιολόγησή τους.

Ωστόσο η fast-track επεξεργασία των πρώτων γραμμών που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών των ερευνητικών σκαφών είναι κατ’ αρχάς θετική, αν και απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία του υλικού που συλλέχθηκε. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες εικόνες χαρακτηρίζονται ως ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αέριου, σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εταιρείες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, δηλαδή για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων σε συγκεκριμένους στόχους και δομές που θα προκύψουν από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων. 

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος των εταιρειών είναι και η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου και επικεφαλής των Διεθνών Ερευνών της ExxonMobil, Τζον Άρντιλ. Ο Άρντιλ συμμετείχε σε επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο που διοργάνωσε ο “Economist” στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων, “είμαστε σημαντικοί επενδυτές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και διαχειριστές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις και τους υπόλοιπους εταίρους και είμαστε στο συνέδριο για να συζητήσουμε για θέματα επενδύσεων, γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ενέργειας”.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού κάνει ευθεία αναφορά στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα, γεγονός που έχει από μόνο του τη δική του βαρύτητα. Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil είναι διαχειριστής (operator) της κοινοπραξίας με τη Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις “Δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.

Έρευνες

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συνέλεξε από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης σχεδόν διπλάσια δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Η έκταση του block “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση του block “Δυτικά της Κρήτης” ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τη νορβηγική εταιρεία να έχει εκτελέσει εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων 3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι συνολικά 6.500 χλμ. 

Το επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, που θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ExxonMobil και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Εάν η επεξεργασία οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται η εταιρεία να προχωρήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις ακόμα και εντός του 2024. 

Δυνητικό μέγεθος

Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο.