Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία»

Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ερώτηση του δημοσιογράφου Fareed Zakaria αναφορικά με το Καστελλόριζο και εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός

Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ερώτηση του δημοσιογράφου Fareed Zakaria αναφορικά με το Καστελλόριζο και εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ήταν η εξής:

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελλόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν το 2022, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, τονίζοντας: «Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές, όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα, λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν απειλείς τους γείτονές σου, αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους. Δεν είναι καλή προσέγγιση, γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την Τουρκία ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, που θα είναι περίπου την ίδια στιγμή στις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να απειλούμε ο ένας τον άλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τον Ερντογάν έχουν υπάρξει δύσκολες στιγμές, αλλά είπε ότι δεν το θεωρεί απίθανο να βρεθούν λύσεις. Ωστόσο, τόνισε, δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς πρόκειται για μη αποδεκτό θέμα συζήτησης.