Λειψυδρία: Χωρίς αντίκρισμα η κήρυξη των δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

-Ούτε χρήματα ούτε εκπόνηση ειδικών σχεδίων που απαιτούνται, ενώ η Κρήτη κινδυνεύει με ερημοποίηση

Μπορεί η μισή περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας, αλλά κανείς δήμος δεν έχει εισπράξει έστω μισό ευρώ για να αποκαταστήσει την εφιαλτική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπος.

Άμεση στήριξη των δήμων με χρηματοδοτήσεις για να μπορούν να διαχειριστούν τις αφόρητες πιέσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι, ζητά ο Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος θέτει ζήτημα εκπόνησης άμεσου ειδικού διαχειριστικού σχεδίου για την εκρηκτική κατάσταση της ανομβρίας στο νησί.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “Π” “Η επιστροφή στη Βιάννο είναι δύσκολη, αλλά συγκινητική”

Ο Παύλος Μπαριτάκης

«Η Κρήτη θα ερημοποιηθεί» τονίζει ο ίδιος και προτίθεται να αποστείλει σχετική επιστολή και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα ζήσουμε μια απίστευτη τραγωδία στον τόπο μας.

Στον Υπουργό ο δήμαρχος Βιάννου για το θέμα της λειψυδρίας

Ο δήμαρχος περιγράφοντας την κατάσταση στη Βιάννο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι απερίγραπτες οι πιέσεις που δέχεται καθημερινά από τον κόσμο λόγω της έλλειψης νερού. Η μια γεώτρηση μετά την άλλη απενεργοποιείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα.

Στον Πεύκο, στον Άγιο Βασίλειο, στα Αμυρά οι γεωτρήσεις τραβούν νερό. Στο χωριό Μέση ο Δήμος αναγκάζεται να καλύπτει την ύδρευση των κατοίκων με υδροφόρα, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες τους.

Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα στην ύδρευση, όπως επίσης και στην άρδευση, όπου τα προβλήματα μέρα με τη μέρα γιγαντώνονται. Θα υπάρξει βαρύτατο πλήγμα στην αγροτική οικονομία με την ανομβρία που προοπτικά, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα τεθεί εκτός ελέγχου. Υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα με τους καλλιεργητές και το πώς θα συντηρήσουν τις περιουσίες τους.

Τι θα φυτέψουν οι αγρότες τον Οκτώβρη; Πώς θα αντιμετωπισθούν οι απώλειες της καταστροφής που έρχεται;

Ο δήμαρχος τονίζει ότι το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, καταρχάς δίδοντας χρήματα στους δήμους για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες τους με την ανόρυξη γεωτρήσεων και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς νερού, ώστε να μπορέσουν να υδροδοτηθούν περιοχές που σήμερα είναι απολύτως ακάλυπτες.

Είναι κομβικό να υπάρξει άμεση στήριξη για να μπορέσουν οι δήμοι να κινηθούν και να αρχίσουν να λύνουν έστω τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν. Ο κ. Μπαριτάκης περιγράφει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει νέο αίτημα για την παράταση της κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού ο πρώτος μήνας έκλεισε χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Όμως αντίστοιχα προέχει και η ανάγκη δημιουργίας ενός στρατηγικού διαχειριστικού σχεδίου λειψυδρίας σε ολόκληρο το νησί, πριν βρεθούμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες, τις οποίες θα πληρώσει ακριβά ο τόπος μας.

ΠΗΓΗ