Λιβύη: Στην στρατηγική πόλη της Σίρτης επιτίθενται οι δυνάμεις των Τούρκων – Θέλουν τις πετρελαιοπηγές

Στην στρατηγική πόλη της Σίρτης επιτίθενται οι δυνάμεις των Τούρκων - Θέλουν τις πετρελαιοπηγές
Στην στρατηγική πόλη της Σίρτης επιτίθενται οι δυνάμεις των Τούρκων - Θέλουν τις πετρελαιοπηγές

Μετά την πτώση της πόλης Ταρχούνα, οι φιλότουρκοι της Τρίπολης στρέφουν την προσοχή τους στην πόλη της Σίρτης, ανακοινώνοντας πριν από λίγο την επιχείρηση «δρόμος νίκης» η οποία έχει στόχο την κατάληψη Σίρτης, της βάσης της Al Jufra και των πετρελαιοπηγών που αυτές ελέγχουν.

Κατακτώντας τη Σίρτη, οι φιλότουρκοι θα πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη «λεκάνη της Σίρτης» το 13o μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. 

Αν και αρχικές πληροφορίες ήθελαν τις φυλές της πόλης να διαπραγματεύονται την παράδοσή της, τελικά αυτές διαψεύστηκαν και όπως όλα δείχνουν θα δοθεί μάχη, με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να προσπαθεί να ανακόψει την αντεπίθεση των Τούρκων. 

Όπως αντιλαμβανόμαστε σε περίπτωση που οι Τούρκοι πάρουν υπό τον έλεγχό τους τα κοιτάσματα τα πράγματα δυσκολεύουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλη την Μεσόγειο καθώς η Τουρκία θα μπορεί εύκολα να χρηματοδοτεί τις επεκτατικές της βλέψεις.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης αποκάλυψε πως δέχθηκαν μεγάλες διεθνείς πιέσεις για να αποχωρήσουν εντελώς από το μέτωπο της Τρίπολης και συγκεκριμένα 60χλμ από τα περίχωρα της πόλης.

Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν επιδρομές με drones, εναντίον αμάχων οι οποίοι κατέφευγαν στην πόλη για να ξεφύγουν από τις ταραχές που προκαλούν οι ισλαμιστές της Άγκυρας, οι οποίοι λεηλατούν ό,τι βρουν στην Ταρχούνα. 

Οι εικόνες θυμίζουν πολύ την επέλαση του ISIS και είναι λογικό καθώς οι περισσότεροι από τους «μισθοφόρους» είναι πρώην μέλη του ISIS. Η μόνη διαφορά με τη Συρία είναι ότι τώρα έχουν την πλήρη υποστήριξη των Τούρκων.