Λύσεις πιτυρίδας και οικιακές θεραπείες

Λύσεις πιτυρίδας και οικιακές θεραπείες
Λύσεις πιτυρίδας και οικιακές θεραπείες

Απλά μικροσκοπικές λευκές νιφάδες που πέφτουν από τα μαλλιά σας, η πιτυρίδα μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολη και ενοχλητική για ένα άτομο. Η πιτυρίδα, ιατρικά γνωστή ως σμηγματόρροια, είναι μια κατάσταση που εξασθενεί το τριχωτό της κεφαλής σας κυρίως λόγω του κακού βουρτσίσματος των μαλλιών, του στρες και του ξηρού δέρματος.

 Η πιτυρίδα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και να αφήσει αποτυπώματα σε όλα σας τα ρούχα, τα μαύρα φορέματα γίνονται εφιάλτης!

Η πιτυρίδα προκαλείται όταν ένα είδος μύκητα που ονομάζεται Malassezia αρχίζει να αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτό οδηγεί σε βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλεί σοβαρή ξηρότητα. Υπάρχει ένα ακόμη είδος πιτυρίδας όπου το τριχωτό της κεφαλής σας αρχίζει να δημιουργεί περισσότερη λιπαρότητα και στη συνέχεια, η πιτυρίδα φαίνεται, από κάθε άποψη, να είναι κολλώδης και λεία στα μαλλιά σας. Εδώ είναι μια σειρά από τους σημαντικούς λόγους για την πιτυρίδα-

  • Ακατάλληλο βούρτσισμα και λούσιμο μαλλιών
  • Κακή χρήση σαμπουάν
  • Το άγχος και κάθε είδους ψυχικά προβλήματα
  • Νόσος Πάρκινσον

Εικόνα: Shutterstock

Η πιτυρίδα είναι φαινομενικά συχνή και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε. Υπάρχουν πολλά προϊόντα μαλλιών που διατίθενται στην αγορά με τη μορφή λαδιού, σαμπουάν και μαλακτικών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποτύχουν. 

Ανάλογα με τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας και την υγεία των μαλλιών σας, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλλαγείτε από την πιτυρίδα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι και με φαινομενικά απλά συστατικά και διαδικασίες. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να βρείτε στην κουζίνα σας και είναι εξαιρετικές λύσεις για να δοκιμάσετε.

Mehendi

Εικόνα: Shutterstock

Η χέννα ή το Mehendi, που συνήθως βρίσκεται σε μορφή πούδρας, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα μαλλιά είτε από την άποψη της καταπολέμησης της πιτυρίδας είτε από την άποψη ότι σας δίνει δύναμη, λάμψη και χρώμα στα μαλλιά. Ξεκινήστε ανακατεύοντας τη χέννα με τυρόπηγμα και λίγο χυμό λεμονιού και κρατήστε την πάστα στην άκρη για 8 ώρες.

 Μετά από 8 ώρες, μπορείτε να το απλώσετε στα μαλλιά σας και να το αφήσετε να στεγνώσει πάνω από τα μαλλιά σας για μία-δύο ώρες, όποιο αισθάνεστε άνετα και στη συνέχεια μπορείτε να το ξεπλύνετε.

Λάδι καρύδας με λεμόνι

Εικόνα: Shutterstock


Πάρτε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό λάδι καρύδας και ανακατέψτε το με ίσο συνδυασμό χυμού λεμονιού. Όποτε γίνεται αυτό, μπορείτε να το εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής σας και να τρίψετε τα μαλλιά σας τρυφερά με αυτό. Αφήστε το για 20 λεπτά και ξεπλύνετε με λίγο σαμπουάν. 

Λέγεται ότι το λάδι καρύδας διατηρεί τα μαλλιά σας σταθερά και ειδικά όταν αναμιγνύεται με λίγο χυμό λεμονιού, μπορεί να διορθώσει την πιτυρίδα. Αυτή είναι επίσης μια απλή οικιακή λύση για να απαλλαγείτε από εκείνα τα λευκά τσιπ που τραβούν την αυτοπεποίθησή σας.

Σπόροι Fenugreek

Λύσεις για πιτυρίδα με σπόρους Fenugreek
Εικόνα: Shutterstock


Αλλιώς ονομαζόμενοι σπόροι methi, οι σπόροι Fenugreek είναι μια προληπτική λύση για την πιτυρίδα. Το Fenugreek έχει διάφορα πλεονεκτήματα, για παράδειγμα, τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και τη διατήρηση της λαχτάρας σας. Εδώ είναι ο τρόπος να το χρησιμοποιήσετε για να διορθώσετε την πιτυρίδα –

  • Πρώτα και κύρια, πρέπει να αφήσετε μερικούς σπόρους τριγωνέλλας να σβήσουν σε ένα μικρό μπολ με νερό όλη τη νύχτα.
  • Το επόμενο πρωί, φροντίστε να χτυπήσετε τους σπόρους σε μια ουσία που μοιάζει με κόλλα. Στη συνέχεια, σε αυτό το σημείο, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού στην κόλλα και ανακατέψτε την καλά.
  • Κάθε φορά που έχει διαμορφωθεί σε πάστα, απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας και αφήστε το να στεγνώσει για 30 λεπτά.
  • Αφού γίνει αυτό, μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν και να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν.

Γιαούρτι

Εικόνα: Shutterstock


Μια πολύ απλή και εύκολη θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να απλώσετε μια καλή ποσότητα γιαούρτι στα μαλλιά σας και να το αφήσετε να καθίσει για περίπου μία ώρα περίπου. Το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να δροσίσετε το τριχωτό της κεφαλής σας και να το θρέψετε και να το ενυδατώσετε. Ξεπλύνετε αργότερα με σαμπουάν. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε τυρόπηγμα στα μαλλιά σας για περισσότερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να δοκιμάσουν το γιαούρτι ως υποκατάστατο για το τυρόπηγμα.

Κρόκος αυγού

Εικόνα: Shutterstock


Ο κρόκος αυγού περιέχει βιοτίνη, η οποία είναι η σημαντική θρεπτική ουσία που αντιμετωπίζει την πιτυρίδα. 

Οι κρόκοι αυγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαλακτικά για τα μαλλιά σας που μπορούν να τα κάνουν καλύτερα. Για να χρησιμοποιήσετε κρόκο αυγού, θα πρέπει να αφαιρέσετε τη λευκωματίνη. Ο κρόκος είναι πιο πολύτιμος από το λευκό στρώμα που τον περικλείει. Εδώ είναι μερικά βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε –

  • Αρχικά, πρέπει να διατηρήσετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής στεγνά και αργότερα να εφαρμόσετε τον κρόκο στα μαλλιά σας.
  • Όταν τελειώσετε με την εφαρμογή του κρόκου, θα πρέπει να καλύψετε τα μαλλιά σας με πλαστική μεμβράνη για 60 λεπτά.
  • Λούστε τα μαλλιά σας απαλά με σαμπουάν. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να λούσετε τα μαλλιά σας δύο φορές για να εξαφανίσετε την απαίσια μυρωδιά.

Neem

Εικόνα: Shutterstock


Τα φύλλα Neem είναι γνωστό ότι έχουν πολλά αντιβακτηριακά και οφέλη για την υγεία, καθιστώντας τα ένα κοινό συστατικό σε σαπούνια και σαμπουάν. Το Neem έχει επίσης θρησκευτική σημασία. Πολτοποιήστε μερικά φύλλα neem μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Στη συνέχεια, πρέπει να το εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σας και να το αφήσετε να στεγνώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Όποτε γίνεται αυτό, μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο νερό. Το Neem μπορεί να σας φέρει γρήγορα και ορατά αποτελέσματα.

φλούδα πορτοκαλιού

Εικόνα: Shutterstock


Οι λωρίδες πορτοκαλιού λέγεται ότι γενικά λειτουργούν καλά ως μια εξαιρετική λύση για τη θεραπεία της πιτυρίδας στο σπίτι . Η φλούδα πορτοκαλιού λέγεται ότι περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και διατροφικά σκέλη που είναι χρήσιμα για το σώμα σας. Εδώ είναι μια τεχνική που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα –

  • Πάρτε τη λωρίδα πορτοκαλιού και στη συνέχεια πιέστε λίγο χυμό λεμονιού πάνω της.
  • Προσθέστε όλα αυτά σε έναν επεξεργαστή και συνθλίψτε τον μέχρι να μετατραπεί σε πάστα.
  • Στη συνέχεια, σε εκείνο το σημείο, εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το να στεγνώσει για 30 λεπτά.
  • Αφού γίνει αυτό, μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο καθαριστικό κατά της πιτυρίδας.

Μηλόξυδο (ACV)

Εικόνα: Shutterstock


Η εφαρμογή αραιωμένου ACV σε βρεγμένα μαλλιά μετά το λούσιμο μπορεί να αποφέρει καλά αποτελέσματα στο πρόβλημα της πιτυρίδας όταν κάνετε μασάζ στα μαλλιά σας. 15 λεπτά από αυτό μετά από κάθε λούσιμο των μαλλιών θεωρείται η καλύτερη φυσική θεραπεία για την πιτυρίδα . Το μηλόξυδο δεν πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά, αλλά μία φορά κάθε δύο ημέρες, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σπιτική θεραπεία για την καταπολέμηση της πιτυρίδας.

Πράσινο τσάι

Εικόνα: Shutterstock


Το πράσινο τσάι περιέχει πολλές αντιμυκητιακές ιδιότητες και η ενίσχυση των κυττάρων μπορεί να αποκαταστήσει τη δύναμη του τριχωτού της κεφαλής σας. Το μόνο που χρειάζεστε για να διορθώσετε την πιτυρίδα είναι να απλώσετε λίγο δροσερό πράσινο τσάι στο τριχωτό της κεφαλής σας .

Η βάση για το πράσινο τσάι –

  • Πρώτον, θα χρειαστείτε 2 σακιά πράσινου τσαγιού και λίγο βραστό νερό ως τα σημαντικά συστατικά των στερεώσεων σας.
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευασία του πράσινου τσαγιού σε ζεστό νερό για 20 λεπτά μέχρι να διαλυθεί το αφέψημα και μετά να το αφήσετε να κρυώσει.
  • Όταν κρυώσει, μπορείτε να εφαρμόσετε το πράσινο τσάι στο τριχωτό της κεφαλής σας και να το αφήσετε να στεγνώσει για 30 λεπτά.
  • Μετά από 30 λεπτά, πλύνετε απαλά τα μαλλιά σας με νερό.

Εικόνα: Shutterstock

Η πιτυρίδα μπορεί να είναι πολύ ανένδοτη και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος και φροντίδα για να φύγει. Συνεχίστε να πειραματίζεστε με αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο των μαλλιών σας και βρείτε την κατάλληλη μέθοδο για εσάς. Το να διατηρείτε το τριχωτό της κεφαλής σας ενυδατωμένο, να το βουρτσίζετε τακτικά και να χρησιμοποιείτε σαμπουάν και να λούζετε συχνά τα μαλλιά σας είναι ο σωστός τρόπος για να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας . Φροντίστε καλά τα μαλλιά σας σε καθημερινή βάση. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν ειδικό περιποίησης μαλλιών εάν τίποτα δεν φαίνεται να σας δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.