Μαζικά πλήγματα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Κατέλαβαν το μοναστήρι της Αμάρας – Ζητούν την παράδοση των αρμενικών δυνάμεων

Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά Nικόλ Πασινιάν: «Ο πρωθυπουργός μιας αποκαλούμενης αδελφής χώρας φλερτάρει με το ΝΑΤΟ»

Οι Αζέροι συνέχισαν τις μαζικές επιθέσεις με τα UCAV Bayraktar κατά των αρμενικών θέσεων στο σύνολο της γραμμής επαφής με την αυτόνομη Δημοκρατία του Αρτσάχ, ενώ οι χερσαίες τους δυνάμεις προήλασαν στο εσωτερικό της καταλαμβάνοντας το μοναστήρι της Αμάρας κοντά στην πόλη Μαρτούνι.

Το Μπακού ξεκίνησε χθες τον δεύτερο πόλεμο του Αρτσάχ, τρία χρόνια μετά τον πρώτο που ήταν και νικηφόρος για τους Αζέρους.

Ο δήμαρχος της πόλης Μαρτούνι σκοτώθηκε από αζερικό πλήγμα όπως αναφέρουν αρμενικές πηγές.

Το Μπακού έδωσε τελεσίγραφο πως αν οι αρχές του Αρτσάχ (το παλιό Ναγκόρνο Καραμπάχ) δεν παραδοθούν θα ξεκινήσει επίθεση για την ολοκληρωτική κατάληψη της αυτόνομης Δημοκρατίας.

Το τελεσίγραφο λήγει σήμερα το πρωί.

Στο κεντρικό Αζερμπαϊτζάν παρατηρείται μπαράζ παρεμβολών προφανώς για να αποκρύψουν οι Αζέροι κινήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Στα πλαίσια των αζερικών βομβαρδισμών χτυπήθηκε ακόμα και φυλάκιο ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων!

Προφανώς, το Μπακού ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Ρωσία να μην επέμβει υπέρ των Αρμενίων.

Πάντως, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε ανάρτηση του στο telegram, έγραψε με αιχμές προς τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, «κάποιος από μία αποκαλούμενη αδελφή χώρα φλερτάρει με το ΝΑΤΟ».

Εννοούσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού για αλλαγή γεωστρατηγικού προσανατολισμό της χώρας και στροφή προς το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Αρμενία συμμετέχει αυτές τις μέρες στην στρατιωτική άσκηση “Eagle Partner 2023” μαζί με τις ΗΠΑ.

Η Αρμενία αντιθέτως υποβαθμίζει τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της CSTO. Συγκεκριμένα, έχει αρνηθεί να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις του οργανισμού στο έδαφός της και σε πρόσφατη άσκηση που διεξήχθη στη Λευκορωσία δεν συμμετείχε.

Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από το Κρεμλίνο.

Πάντως, το Αζερμπαϊτζάν βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί αυτή τη στιγμή γιατί όλοι ξέρουν πως για να ενταχθεί μία χώρα στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να μην έχει ανοιχτή σύγκρουση με μία άλλη χώρα.

Δηλαδή, όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αρμενία δεν θα μπορούσε ποτέ να πλησιάσει το ΝΑΤΟ με σκοπό την ένταξη της.

Αυτή τη στιγμή στην Αρμενία μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατηγορεί τον Πασινιάν ως «προδότη» γιατί θεωρεί πως οι πολιτικές του πόθησαν το Αζερμπαϊτζάν να πιστέψει πως μπορεί να επιτεθεί εκ νέου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από χθες έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του στην πρωτεύουσα της χώρας, το Γιερεβάν.