Μαζική ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους στην Οδησσό: Κτυπήθηκαν λιμάνια – Καταστράφηκαν αποθήκες (βίντεο)

Πλοία κατέπλευσαν προς Ουκρανία, με σκοπό να σπάσουν το εμπάργκο της Μόσχας

Μια σειρά από συγχρονισμένες επιθέσεις, με drones και πυραύλους, πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις αργά το βράδυ, έχοντας ως στόχο εγκαταστάσεις στην Οδησσό. 

Ρωσικά drones (ιρανικής κατασκευής) Shahed βομβάρδισαν λιμάνια στην Οδησσό και κατέστρεψαν αποθήκες με σιτηρά και όπλα, ενώ κτυπήθηκαν και ορισμένα φορτηγά.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί από ρωσικά Tu-95 στο Τσερκάσι της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα η Ρωσία έστειλε έξι drones Shahed, ιρανικής κατασκευής, και εκτόξευσε 10 πυραύλους κρουζ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να καταστρέφουν έξι drones και έξι πυραύλους πριν πλήξουν τον στόχο τους, σύμφωνα με την Αεροπορία της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα δύο φορτηγά πλοία κατέπλευσαν σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ουκρανικές λιμενικές αρχές. Είναι τα πρώτα πλοία που χρησιμοποιούν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» στην Μαύρη Θάλασσα για να πλεύσουν στα ουκρανικά λιμάνια και να φορτώσουν σιτηρά που προορίζονται για αφρικανικές και ασιατικές αγορές.

Το Κίεβο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στην Μαύρη Θάλασσα για τον απεγκλωβισμό πλοίων που βρίσκονταν στα ουκρανικά λιμάνια κατά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο 2022 και για την παράκαμψη του ντε φάκτο ρωσικού αποκλεισμού μετά την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Πέντε πλοία έχουν μέχρι στιγμής αποπλεύσει από το λιμάνι της Οδησσού χρησιμοποιώντας τον διάδρομο που διατρέχει το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας κατά μήκος των ρουμανικών και των βουλγαρικών ακτών. Η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο αυτόν για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Η Αρχή των Θαλάσσιων Λιμένων της Ουκρανία ανακοίνωσε στο Facebook ότι τα πλοία Resilient Africa και Aroyat κατέπλευσαν στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, θα φορτώσουν 20.000 τόνους σιτηρών με προορισμό την Αφρική και την Ασία. Το υπουργείο Γεωργία της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο Telegram ότι τα σιτηρά θα κατευθυνθούν προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο.