Μείωση μισθού 50% και δανεισμός εργαζομένων, οι ανατροπές και οι προτάσεις για την αγορά εργασίας

μειώσεις μισθών
μειώσεις μισθών

Ένα νέο τοπίο στην αγορά εργασίας διαμορφώνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα με μειώσεις μισθών, ενώ ο ΣΕΒ προτείνει νέους τρόπους δανεισμού εργαζομένων μεταξύ των επιχειρήσεων. «Τσουνάμι» απολύσεων τους καλοκαιρινούς προέβλεψε o εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.

Ανατροπές στην αγορά εργασίας και ένα νέο τοπίο φέρνουν τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΕΒ προτείνει ένα νέο μοντέλο με δανεισμό εργαζομένων.

Καταρχήν μόλις τελειώσει η περίοδος αναστολής των συμβάσεων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή παίρνουν επίδομα 533 ευρώ το μήνα (800 ευρώ στις 45 μέρες), θα έρθει στο φως της επικαιρότητας το νέο τοπίο με τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα μπαράζ απολύσεων τους καλοκαιρινούς προέβλεψε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, o εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Ιούνιο-Ιούλιο θα πάμε σε «τσουνάμι» απολύσεων. Μαθαίνω στον τουρισμό, ότι πολλές επιχειρήσεις αν δεν έχουν μετά τον Ιούνιο πληρότητα από 50 % και πάνω, δε θα ανοίξουν. Βγαίνει η Πρόεδρος της Κομισιόν και λέει «καλώ τους συνταξιούχους να μη σχεδιάζουν διακοπές μέχρι το τέλος έτους».

«500.000 υπάλληλοι μέχρι τον Αύγουστο θα κινηθούν μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης. Μέσα στο καλοκαίρι θα δουν το φάσμα της ανεργίας ή δραστικής μείωσης μισθού», σημείωσε ο κ.Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «ξαναγράφεται το εργατικό δίκαιο της Ελλάδας με το κοκτέιλ της εργασιακής ευελιξίας, που επέλεξε η κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΕΒ προχώρησε σε νέες προτάσεις για το δανεισμό των εργαζομένων.

Όπως τονίζει: «Κορυφαία πρόκληση για την οικονομία είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με την διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού. Υπό το καθεστώς των πρωτοφανών συνθηκών, είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές και απαιτούνται δράσεις, άμεσες και σε πραγματικό χρόνο, που ξεπερνούν την πεπατημένη ή κινούνται εκτός του συνηθισμένου πλαισίου (thinking outside the box).

Για παράδειγμα, η ταχύτατη, ευρεία, και εν πολλοίς επιτυχημένη υιοθέτηση της τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις που στηρίχθηκε στην αμοιβαία συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και στην άμεση νομοθετική παρέμβαση, έχει επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας σε σημαντικό βαθμό και έχει λειτουργήσει ως ένα επιπλέον ανάχωμα διασφάλισης των σχετικών θέσεων εργασίας.

Η τηλεργασία υιοθετήθηκε ως πρώτη αντίδραση στο ερώτημα του πως διασφαλίζεται η επιχειρηματική λειτουργία και όπως καταγράφεται από σχετικές έρευνες, αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού. Άλλωστε, αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες (πχ. στη Δανία τηλεργάζεται σχεδόν το 20% των μισθωτών). Αντίστοιχα όμως, καθώς οι προκλήσεις αυξάνουν, καλούμαστε να εξετάσουμε κάθε νέα, καινοτόμο πρακτική που θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ο ΣΕΒ προτείνει να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στους τομείς που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση εργασιών από το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση εργασιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κλείνουν ή μειώνουν την παραγωγή τους περιλαμβάνουν ενδεικτικά αεροπορικές και επιβατικές μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, ενώ εκείνες που εμφανίζουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους είναι μεταξύ άλλων υγειονομικό υλικό, super market, μεταφορές και διανομή προϊόντων στο σπίτι, ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα εντονότατων διαφοροποιήσεων μέσα σε κλάδους, όπως ενδεικτικά στην αποθήκευση/διανομή, εξαιτίας διαφορετικών εξειδικεύσεων (πχ. μείωση σε αυτοκίνητα, αύξηση σε τρόφιμα).

Ο ΣΕΒ προτείνει τρεις εναλλακτικές μορφές δανεισμού εργαζομένων και συνεργασίας επιχειρήσεων με στόχο όπως αναφέρει να διασωθούν θέσεις εργασίας αλλά και να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν μέτρα όπως αυτό της επιχορήγησης των 800 ευρώ.

Η πρώτη αφορά την εφαρμογή σχημάτων δανεισμού, που προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται είτε ενδοομιλικά, είτε μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης. Δηλαδή, εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να δανείζουν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων. Ήδη με την ΠΝΠ 68/20.3.2020, η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων παρέχεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Η δεύτερη αφορά συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας, ιδιαίτερα όταν δεν καλύπτεται από τις προστατευτικές διατάξεις των πρόσφατων μέτρων. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να εξετασθεί η διανομή προϊόντων από τα super market ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών, αν μπορεί να γίνει από των αναλόγων ειδικοτήτων προσωπικό εκείνων των επιχειρήσεων προμηθευτών τους που αντιμετωπίζουν μείωση εργασιών.

Η τρίτη αφορά την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα, κλπ.), ή/και συνδυαστικά αυτών των δύο εναλλακτικών

ieidisis.gr