Αρχική ΚΡΗΤΗ Νέα δικαστική απόφαση κατά του Δήμου Ηρακλείου: Αποζημίωση “μαμούθ” 1,46 εκατ. ευρώ...

Νέα δικαστική απόφαση κατά του Δήμου Ηρακλείου: Αποζημίωση “μαμούθ” 1,46 εκατ. ευρώ για τον θάνατο της 47χρονης υπαλλήλου καθαριότητας – Νέα έφεση από τον Δήμο

Η οικογένεια της Δημητρίας Σκουρογιαννάκη πέτυχε νέα απόφαση 588.000 ευρώ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Η οικογένεια της Δημητρίας Σκουρογιαννάκη πέτυχε νέα απόφαση 588.000 ευρώ από το Διοικητικό Πρωτοδικείο – Είχε προηγηθεί από το Μονομελές άλλη απόφαση 880.000 ευρώ υπέρ της οικογένειας της εκλιπούσας που τη σκότωσε το απορριμματοφόρο εν ώρα εργασίας – Δεύτερη έφεση ετοιμάζει ο Δήμος Ηρακλείου για να “χαμηλώσουν” τα ποσά της αποζημίωσης θεωρώντας ότι υπάρχει αναρμοδιότητα δικαστηρίου

Νέα δικαστική απόφαση “χαστούκι” για τον Δήμο Ηρακλείου εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου επιδικάζοντας στους συγγενείς της υπαλλήλου Καθαριότητας Δημητρίας Σκουρογιαννάκη που έχασε τη ζωή της το 2016 όταν το απορριμματοφόρο έκανε όπισθεν και την τραυμάτισε, νέα αποζημίωση ύψους 588.000 ευρώ. Η νέα απόφαση εκδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε επιδικάσει και άλλη αποζημίωση ύψους 880.000 ευρώ.

Συνολικά ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τις δύο δικαστικές αποφάσεις οφείλει να αποζημιώσει τους συγγενείς της θανούσης με το ποσό του 1.468.000 ευρώ ποσό που θεωρείται από τη δημοτική αρχή ότι είναι υπέρογκο και πως οι δύο δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Μονομελές αλλά και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου είναι αλληλοσυγκρουόμενες ως προς την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου για αυτό και καταθέτει έφεση για να τις ανατρέψει. Ήδη ο Δήμος Ηρακλείου όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr στις 22 Ιανουαρίου 2024 είχε εφεσιβάλει την πρώτη απόφαση αποζημίωσης με αριθμό 886/2023 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου που είχε εξετάσει δύο αγωγές συγγενών επιδικάζοντας 880.000 ευρώ αποζημίωση ενώ τώρα με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής με αριθμό 86/2024 που ελήφθη στις 11 Μαρτίου 2024 προσφεύγει και κατά της δεύτερης απόφασης αποζημίωσης ύψους 588.000 ευρώ αυτή τη φορά από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου με αριθμό 53/2024. 
Ο Δήμος Ηρακλείου είχε ήδη προχωρήσει στην κατάθεση έφεσης για την πρώτη απόφαση αποζημίωσης που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο ύψους 880.000 ευρώ ενώ πλέον προσφεύγει και κατά της δεύτερης απόφασης αποζημίωσης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο που επιδίκασε 588.000 ευρώ.

Η συνολική αποζημίωση για την οικογένεια της 47χρονης Δημητρίας Σκουρογιαννάκη που χάθηκε εν ώρα εργασίας στο πλαίσιο αποκομιδής απορριμμάτων με απορριμματοφόρο κοντά στο ΠΑΓΝΗ φτάνει συνολικά το 1,468 εκατ. ευρώ.
Η 47χρονη κατέβηκε από το απορριμματοφόρο για να αδειάσει τους κάδους το όχημα έκανε όπισθεν και την τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα. Νοσηλεύτηκε από τις 20 Ιουνίου 2016 στη ΜΕΘ για εβδομάδες και κατέληξε τον Αύγουστο του ίδιου έτους από σηψαιμία. Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνώρισε τότε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ευθύνη του, απέδωσε τιμή στην εκλιπούσα με ονοματοδοσία του ονόματός της σε δρόμο του Ηρακλείου. Ωστόσο υπήρξαν ευθύνες στην Υπηρεσία καθώς το ατύχημα φαινόταν ότι ήταν προαναγγελθέν… 

Η πρώτη αποζημίωση

 


Το Μονομελές Πρωτοδικείο που εξέδωσε απόφαση με αριθμό 886/2023 για αποζημίωση παρέλαβε και εξέτασε δύο αγωγές που είχε καταθέσει η οικογένεια της Σκουρογιαννάκη επιδικάζοντας 880.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη. Το αθροιστικό αυτό ποσό κατανέμεται βεβαίως σε επιμέρους ποσά προς τα συγγενικά πρόσωπα, αφορά στα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν για αυτές καθαυτές τις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη. Αναλυτικότερα, με την απόφαση 886/2023, επί της πρώτης αγωγής, το αρμόδιο δικαστήριο, εν προκειμένω το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, διατάσσει δύο εναγόμενους από πλευράς Δήμου Ηρακλείου (δεν τους κατονομάζει) να καταβάλλουν έκαστος το ποσό – αθροιστικά – των 260.000 ευρώ προς τη συγκεκριμένη ομάδα συγγενών της αδικοχαμένης εργαζόμενης. Δηλαδή μιλάμε για ένα συνολικό ύψος αποζημιώσεων ύψους 520.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τους συγγενείς που κατέθεσαν την πρώτη αγωγή. Με την έτερη απόφασή του, επί της β’ αγωγής, το δικαστήριο διατάσσει αντίστοιχα στους εναγόμενους να καταβάλλουν έκαστος αθροιστικά το ποσό των 180.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για άλλη ομάδα στενών συγγενών. Συνολικά δηλαδή επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ επί της β’ αγωγής.

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου εισηγήθηκε για την έφεση επί της πρώτης απόφασης αποζημίωσης στην Δημοτική Επιτροπή ότι συντρέχουν λόγοι έφεσης καθώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς για ένσταση συντρέχοντος πταίσματος και συνυπαιτιότητας της άτυχης παθούσας που αν γίνονταν δεκτοί ο Δήμος θα ήταν υπόχρεος μικρότερης αποζημίωσης. 

ADVERTISING

https://c2178367214d155678660480b8613fa3.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Η δεύτερη αποζημίωση

Η δεύτερη απόφαση αποζημίωσης εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου και έγινε γνωστή στον Δήμο στις 12 Φεβρουαρίου υποχρεώνοντας και αυτή τον Δήμο Ηρακλείου να καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη για τον θάνατο της Σκουρογιαννάκη. Η εν λόγω δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου δέχεται εν μέρει την αγωγή και επιδικάζει αποζημίωση 100.000 ευρώ για κάθε παιδί της, 3.000 ευρώ σε άλλο πρόσωπο, 10.000 ευρώ σε κάποιον άλλο συγγενή της, από 50.000 ευρώ σε ακόμη έναν συγγενή της νεκρής και τη σύζυγό του και από 25.000 ευρώ σε άλλα τρία άτομα. Συνολικά επιδίκασε 588.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν με τόκους από 17 Ιουνίου 2021.
Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου εισηγήθηκε στις 11 Μαρτίου στη Δημοτική Επιτροπή να προβεί σε κατάθεση έφεσης γιατί συντρέχουν νόμιμοι λόγοι άσκησης αυτής κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά δηλαδή της αποζημίωσης των 588.000 ευρώ επαναλαμβάνοντας ότι αν είχαν γίνει δεκτοί οι ισχυρισμοί του Δήμου προς το δικαστήριο για ένσταση συντρέχοντος πταίσματος και συνυπαιτιότητας της άτυχης παθούσαν τα ποσά που θα υποχρεωνόταν να καταβάλει ο Δήμος θα ήταν μικρότερα. Μάλιστα η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι δικάστηκε το ίδιο αδίκημα από δύο διαφορετικά δικαστήρια και υπάρχει σύγκρουση αρμοδιότητας δικαστηρίων και για αυτό πρέπει να γίνει έφεση. Μάλιστα η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για τη δεύτερη έφεση αναφέρει: «Επειδή στην υπόθεση αυτή της αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης για το θάνατο της άτυχης υπαλλήλου επιλήφθηκαν δύο διαφορετικά δικαστήρια (αστικό και διοικητικό) και εξέδωσαν τις ως άνω
αποφάσεις επί των αγωγών που ασκήθηκαν υποχρεώνοντας το Δήμο να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης, υπάρχει καταφατική σύγκρουση δικαιοδοσίας, η οποία πρέπει να αρθεί με την υποβολή αίτησης στο Δικαστήριο που θεωρούμε ότι στερείται δικαιοδοσίας (το διοικητικό δικαστήριο).
Για τους λόγους αυτούς καλείσθε να λάβετε σχετική απόφαση για την άσκηση εφέσεως κατά της ως άνω αποφάσεως και της υποβολής αιτήσεως στο Δικαστήριο που θεωρούμε ότι στερείται δικαιοδοσίας (το Διοικητικό Εφετείο Χανίων)».

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης – Ένοχοι οδηγός και προϊστάμενος 

Στο ποινικό μέρος της υπόθεσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο οδηγός του απορριμματοφόρου και ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια τόσο σε α’ βαθμό (Τριμελές Πλημμελειοδικείο) τον Μάιο του 2023 όσο και στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης στις αρχές Φεβρουαρίου 2024. Επιπρόσθετα ο οδηγός κρίθηκε ένοχος γιατί δε γνωστοποίησε το ατύχημα στις Αρχές.

Ο οδηγός τιμωρήθηκε από το Εφετείο με 3 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση έναντι 4 ετών και 6 μηνών πρωτόδικα και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας με ένα χρόνο και 6 μήνες έναντι 2 ετών στον α’ βαθμό.