Νέα υποχώρηση των Ρώσων

Ανησυχία και για την ίδια την Κριμαία – Φόβοι ότι οι Ουκρανοί θα περάσουν τον Δνείπερο.

Την εκκένωση της πόλης  Nova Kakhovka στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου και 68 χλμ. ανατολικά της Χερσώνας ανακοίνωσε ο ρωσικός Στρατός, σε μια ακόμη εξέλιξη που φέρνει σε δυσχερή θέση τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εγκατάλειψη της Χερσώνας.

Ο Πάβελ Φιλιπτσούκ, ο επικεφαλής της ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε σε ομιλία ότι οι διοικητές και οι κάτοικοι της πόλης θα αποσυρθούν σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Οι άνθρωποι σε μια ζώνη 15 χιλιομέτρων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πόλη, είπε.

Είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι το φράγμα που βρίσκεται στην περιοχή, μπορεί να καταστραφεί από ουκρανικούς πυραύλους, κάτι που θα οδηγούσε  σε πλημμύρες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν αλληλοκατηγορηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου ότι σχεδίαζαν κάτι τέτοιο. Ο Φιλιπτσούκ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστήσει τη διοίκηση της πόλης στόχο «νούμερο ένα για τρομοκρατική επίθεση».

Πρόσθεσε  ότι οι πολίτες  θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κατευθυνθούν στη νότια ρωσική περιοχή του Κρασνοντάρ, 500 χλμ. ανατολικά της Χερσώνας (και ανατολικότερα της Κριμαίας), όπου θα στεγαστούν σε θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, θα τους δίδονται τακτικά γεύματα και θα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια 100.000 ρουβλίων (1.650 δολάρια ΗΠΑ).

Η Ρωσία κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπό την πίεση μιας ουκρανικής αντεπίθεσης, η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από όλα τα μέρη της επαρχίας στη Χερσώνα που βρίσκονται βορειοδυτικά του ποταμού Ντνίπρο – συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη περιοχή δεξιά του Δνείπερου που εκκενώνουν οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι η εγκατάλειψη της Χερσώνας γινόταν για να αναδιοργανωθούν οι ρωσικές δυνάμεις, έχοντας ως ασφάλεια το υδάτινο κώλυμα του Δνείπερου.

Οι ρωσικές δυνάμεις για να λάβουν μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι ο ουκρανικός Στρατός ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε βίαιη διάβαση του Δνείπερου.

Μέχρι και πριν από λίγες μέρες, η γέφυρα Nova Kakhovka ήταν μια από τις δύο γέφυρες που είχαν απομείνει στον ποταμό, που θεωρούνταν το κύριο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις για να συνεχίσουν την προέλασή τους στα ανατολικά της Χερσώνας φτάνοντας έως και στα σύνορα της Κριμαίας.

Ωστόσο, αυτή η υποδομή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές μαζί με την άλλη γέφυρα που εξακολουθεί να στέκεται, τη γέφυρα Antonivski, πιο κοντά στην Χαρσώνα, στη δυτική όχθη που  έχει ήδη καταληφθεί από την Ουκρανία, αλλά σε σχεδόν καλή  κατάσταση.

Σήμερα το πρωί, οι ρωσικές αρχές στη Χερσώνα ανακήρυξαν την πόλη Guenichesk ως τη νέα «προσωρινή διοικητική πρωτεύουσα» της ουκρανικής επικράτειας, που κατελήφθη από τη Μόσχα.

Το Guenichesk βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Χερσώνας, στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας και περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων της χερσονήσου της Κριμαίας.

Στο Ντόνεντσκ πάντως οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς ανάπαυλα. Στο βίντεο ρωσικό άρμα μάχης εξουδετερώνει δύο ουκρανικά ΤΟΜΠ, με τη βοήθεια drone  τα οποία βρίσκονταν υπό  πλήρη κάλυψη σε δασώδη περιοχή.